ASFSSC implementează proiectul „Contribuții românești la patrimoniul cultural” (P)

ASFSSC implementează proiectul „Contribuții românești la patrimoniul cultural” (P)

478
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 Asociația Studenților Facultății de Științe Sociale din Craiova (ASFSSC) implementează, în perioada 14 august – 23 octombrie 2014, proiectul „Contribuții românești la patrimoniul cultural”. Proiectul este realizat cu sprijinul Consiliului Județean Dolj și se adresează studenților Universității din Craiova, tinerilor craioveni în general, dar și publicului larg. Obiectivul principal, general, este acela de a-i mobiliza pe beneficiarii direcți și indirecți în direcția unei implicări mai susținute în asumarea și promovarea valorilor culturale românești în societatea românească și europeană contemporană, precum și în perpetuarea identității culturale și naționale și a specificului cultural românesc.

Dincolo de acest obiectiv general, proiectul își propune să ofere servicii de educație culturală studenților și tinerilor din Craiova, prin intermediul unor întâlniri în care vor fi prezentate cele mai importante contribuții românești la patrimoniul universal, în domeniul tradițiilor, artei și științei, dar  și prin intermediul materialelor tipărite și digitale realizate. Un alt obiectiv specific îl constituie implicarea activă a tinerilor, voluntari în cadrul proiectului, în promovarea directă a valorilor culturale românești în rândul beneficiarilor din aceeași grupă de vârstă, dar și a beneficiarilor indirecți. De altfel, prin acțiunile informative și de promovare ce vor fi derulate, va fi atins și un alt obiectiv specific al proiectului, și anume conștientizarea opiniei publice din Craiova și județul Dolj cu privire la locul și rolul culturii românești în cadrul patrimoniului european și universal, dar și cu privire la necesitatea asumării și perpetuării sentimentului de identitate culturală universală.

Proiectul își propune să elimine o parte din presiunea generată de tendința universală de nivelare a valorilor și de abandonare a specificului cultural al comunităților, în sensul dizolvării acestuia într-un patrimoniu universal difuz. Astfel, prin furnizarea unor servicii de educație culturală directă, în cazul întâlnirilor cu studenți și tineri, respectiv indirectă, în cazul distribuției de materiale informative și de promovare și al postării de informații relevante pe website-ul dedicat, se vor furniza date semnificative privind contribuțiile românești la patrimoniul cultural universal. În urma implementării proiectului, tinerii și studenții doljeni, în primul rând, dar și publicul larg, într-o mai mică măsură, își vor constitui asupra culturii românești și asupra ideii identitare românești o imagine corectă și complexă, în virtutea bogatului ansamblu de contribuții la patrimoniul universal. În acest fel, vor fi eliminate nemulțumirile și frustrările generate de prezentările agresive și adesea neadevărate ale impactului românilor în Europa și în lume, iar membri grupului țintă își vor asuma aspectele pozitive ale rolului și locului jucat de români și de produsele lor culturale în istoria europeană și mondială. Așadar, proiectul este relevant în ceea ce privește constrângerea principală identificată la nivelul grupului țintă prin aceea că, pe de o parte, furnizează informații esențiale privind adevăratele valori pe care spațiul cultural românesc le-a produs în istoria sa multiseculară, iar pe de altă parte inspiră un anumit sentiment de identificare și continuitate în rândul membrilor grupului țintă, în raport cu moștenirea culturală românească.

 

Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Consiliului Județean Dolj și nu implică nicio responsabilitate din partea acestuia.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.