Madlen Voicinovschi: ”La noi nu e pauză. Toate evenimentele din viața unui...

Madlen Voicinovschi: ”La noi nu e pauză. Toate evenimentele din viața unui om se rezolvă aici”

4.997
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 3,67)

Cum se descurcă conducerea uneia dintre cele mai ”fierbinți” direcții a Primăriei Craiova, locul unde un cetățean vine, iar altul pleacă, unde, birocratic, statistic și firesc, începe și se sfârșește viața unui om, ne-a povestiti directorul executiv al Direcției pentru Evidența Populației și Stare Civilă Craiova, Madlen Voicinovschi, care declară cu determinare și încredere că ”dacă vrei să-i ajuți pe oameni, poți. Și să scurtezi termene și să ajuți sau să găsești varianta optimă de rezolvare a problemelor lor”. buletine 1

De ce sunt asemenea cozi la Evidența Populației? Înțeleg că de vină ar fi noul sistem informativ implementat la nivel național? 

Da, noul sistem a fost implementat în 30 iunie a.c., pentru implementare a fost necesară o perioadă de șapte zile lucrătoare.

 Timp în care activitatea a fost blocată?  

Da, în sensul că noi doar am primit cereri pentru buletine, dar nu s-au putut produce cărțile de identitate și, atunci, s-a adunat un volum foarte mare de lucru.

Câte cereri aveți în medie zilnic?

Zilnic, primim aproximativ 180–200 de cereri. Vă dați seama că, în zece zile, am strâns circa 2.000. Asta a culminat și cu faptul că, în perioada de vară, cetățenii plecați din țară s-au întors acasă – asta în condițiile în care erau, oricum, mai mulți decât în mod obișnuit – și s-a dat drumul la programul nou implementat. Ca orice soft, nu merge din prima la cotele maxime și, cu părere de rău, nici azi nu merge la cotele maxime, merge sub mediu, motiv pentru care ne lovim foarte des de situația în care nu putem să producem cărțile. Noi purtăm o corespondență – momentan este unilaterală, pentru că nu primim răspuns – de la noi către București, pentru că de la București este problema, nu este vorba de local, e la nivel de țară ce se întâmplă. Eu săptămânal sun în țară, țin legătura cu alte cinci-șase județe care au aceeași problemă, dar nu semnalizează nimeni. Eu știu că sunt director aici și consider că trebuie să anunț mai departe. Cine consideră că nu trebuie să anunțe, e problema lui.  DSC_3722

Nu ați primit niciun fel de răspuns?

Am primit răspunsuri de genul ”Se efectuează lucrări de mentenanță, ne cerem scuze, vom reveni”. Dar, dacă 2-3 ore pe zi nu merge soft-ul, asta înseamnă că primim cereri, dar nu producem și, automat, se devansează toate termenele. Și de eliberat, se eliberează între 100 și 180 de cărți pe zi, nu poți să eliberezi mai mult de atât, pentru că nu-ți ajunge timpul fizic. Fiecare lucrare are niște pași, niște timpi în care lucrezi. Actele se primesc în aproximativ 8-10 minute și, în funcție de acte, le eliberezi în 3-4 minute. Toată vara am lucrat la foc automat, s-au lucrat sâmbetele, s-a lucrat peste program în fiecare zi, ca să putem acoperi cât de cât colapsurile, pentru că se întâmpla foarte des să meargă programul după ora 16:30, când restul țării se ”potolea” și se elibera serverul. Dar, asta nu e o soluție, pentru că și angajații sunt oameni și, până la urmă, nu au nicio obligație să stea peste program.

Bănuiesc că nu sunt plătiți pentru orele suplimentare.    

Nu, legea nu permite decât acordarea unor ore suplimentare în baza celor lucrate, dar nu poți să le acorzi tot timpul.

Câți oameni sunt angajați pe partea de Evidența Persoanelor? 

Pe Serviciul de Evidență avem 25 de posturi, câteva sunt temporar vacante pentru concediile postnatale, dar nu toți lucrează la ghișeu. Noi avem și furnizări de date și activități de back-up. Pe ghișeu, lucrează efectiv, la ora actuală, 13 persoane.

Pare un număr foarte mic în raport cu cererea. 

Este, într-adevăr, dar nu se poate modifica. Din punct de vedere al legii care ne coordonează, Direcția de Evidență are numărul de angajați raportat la numărul cetățenilor pe municipiul Craiova, iar noi avem marja maximă. Ca instituție care deservim municipiul, adică ambele compartimente, cel de Evidența Persoanelor și cel de Stare Civilă – suntem 52 în grafic, dintre care doar 42 suntem activi. Restul, este în diferite forme de concediu momentan. Iar cozile din cauza asta s-au format, pentru că pe vară au venit cei din străinătate în număr extraordinar de mare.  buletine 2

Mulți dintre ei vin special pentru a-și rezolva problemele cu diverse documente. 

Da, exact. Vin și pentru cărți de identitate, dar vin și pe parte de stare civilă, pentru că oamenii se căsătoresc și vin acasă ca să-și facă transcrieri de căsătorie. Doamnele nasc în străinătate, vin acasă pentru a-și înregistra copiii și în circuitul nostru civil. Divorțează, mor – toate evenimentele din viața unui om, care se petrec în țară sau în străinătate se rezolvă aici. La noi nu prea este pauză.

Spuneți-mi, în privința căsătoriilor, care ar fi perioada cea mai aglomerată pentru oficiere?

Cea mai aglomerată este perioada de vară, când nu este post. Mai e o fluctuația în februarie, în jurul zilei de 14, și în săptămâna Crăciun – Anul Nou.

Interesant, nu știam că atât de mulți craioveni vor să-și oficieze relația în zilele de sătrbătoare.

Da, sunt persoane care, chiar dacă ziua de Crăciun cade în timpul săptămânii, doresc să-și oficieze căsătoria la starea civilă. Sau în ziua de Anul Nou.

Pentru că tot suntem în sfera căsătoriilor, toată lumea vrea să știe cum este cu taxa foto-video, care însumată este de 70 de lei – 35 de lei pentru fiecare. Or, asta, în condițiile în care fiecare își aduce fotograful și cameramanul. Pentru ce anume e obligatorie în cazul acesta? Doar ca să aibă dreptul de a fotografia, respectiv filma, în incinta clădirii? Explicați-mi! În plus, se fac fotografii și de către un angajat al Stării Civile, tot obligatoriu, care costă 3,5 lei fiecare. De ce?

Dânșii pot să opteze dacă doresc fotografiile de la noi. Pozele noastre sunt clasice, sunt pozele pe care foarte mulți și le doresc în album. Noi avem fotograful nostru de peste 20 de ani – toată Craiova îl știe pe domnul Smarandache, dumnealui și soția se ocupă – cu experiență și prind foarte bine unghiurile și imaginea care rămân pe viață. Foarte multă lume le dorește, procentual. Extraordinar de puțini sunt cei care spun că nu vor pozele acestea. Nu sunt multe, sunt vreo 7-8 poziții. Mai e situația când le vor, plătesc taxa și oamenii uită să vină să le ia. Noi le păstrăm cu anii. Când lasă un număr de telefon, îi sunăm noi și le reamintim că au de ridicat ceva ce poate dânșilor le folosește.

Deci, spuneți cumva că fotografiile nu sunt obligatorii? Madlen

Nu sunt obligatorii. Se ia doar această taxă foto-video pentru că se intră, practic, într-un spațiu public.  

Așadar, cei 70 de lei, reprezentând taxa foto-video, se percep pentru că se face asta în spațiul public?

Da, este, să spun așa, un fel de chirie pentru folosirea spațiului, fiind clădire-monument. Nu stabilim noi nici taxele, nici obligativitatea lor.

Sunt stabilite prin hotărâre de Consiliu? 

Da, este o hotărâre a Consiliului Municipal Craiova veche de ani de zile (Hotărârea nr. 671 privind aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2014, Art. 74-79 n.r.), nu am impus-o noi. De exemplu, din momentul în care s-a introdus divorțul pe cale administrativă, inițial, a fost o taxă, iar anul trecut a venit o solicitare pentru majorarea ei, care trebuia efectuată.

Acum este 500 de lei, nu?

Da. În solicitarea respectivă se preciza că taxa poate varia între 400 și 600 de lei. La o discuție cu primarul municipiului – pentru că suntem subordonații Primăriei -, atunci, taxa era de 400 de lei la Craiova -, dânsa (Olguța Vasilescu n.r.) a spus că nu, nu facem maximum – pentru că era la latitudinea primarului să stabileasacă suma. Doamna primar a spus că nu mergem pe maximum, pentru că și așa omul vine cu o problemă, și atunci să alegem mijlocul, să nu rămânem la ce a fost, că nu avem voie, și să fie de mijloc, 500 RON. Taxa e mai mică, oricum, decât la notar.

Statistic vorbind, sunt multe divorțuri administrative înregistrate în Craiova? anca madlen voicinovschi 2

Anul acesta au fost foarte puține, ceea ce pe mine m-a surprins în mod pozitiv. În primele lui ale lui 2014 am avut, cred, 26 de divorțuri. Anul trecut au fost multe, spre exemplu, în decembrie a fost un apogeu – doar în luna respectivă au fost circa 30. Iar vârsta celor implicați era a treia.

Ne apropiem de ziua alegerilor prezidențiale, când se vor transmite listele electorale și care va fi programul de lucru ghișeele de Evidența Persoanelor?

În săptămâna premergătoare alegerilor, 27-31 octombrie. O să avem program prelungit, cel mai probabil va fi cel din primăvară, stabilit pentru algerile europarlamentare, când programul a fost zilnic până la ora 18.30. Sâmbătă și duminică se va lucra, duminică până la ora 21:00. Deci, se vor primi și se vor elibera cărți de identitate și cărți de identitate provizorii. Momentan, am listat listele electorale permanente, care au fost deja date către Prefectură pentru publicare, urmează să listăm efectiv listele pentru vot, dar acelea se dau cu două-trei zile înainte de ziua alegerilor. De obicei, chiar în sâmbăta de dinainte, pentru că nu trebuie să stea în posesia oricui, sunt securizate, aici stau sub pază.

Per general, cum ați caracteriza dumneavoastră circuitul birocratic din instituție, e greoi?

Birocrația, în general, în România, este foarte mare și ne lovim și ne împiedicăm de ea la orice pas. Dar, părerea mea – este proprie – e că dacă vrei să-i ajuți pe oameni, poți. Și să scurtezi termene și să ajuți sau să găsești varianta optimă de rezolvare a problemei. Niciodată, dar niciodată, nu am permis ca omul să se întoarcă din drum, cel puțin de când sunt eu director. La Decese, spre exemplu, oamenii vin plângând, sunt afectați de evenimentul prin care trec și mai uită câte un document. Noi îi punem să scrie o declarație scurtă, de mână, pe proprie răspundere că se obligă să aducă în 24 de ore actul care-i lipsește sau să completeze ce a uitat, pentru a putea duce până la capăt îndatorirea față de decedat. Sper că nu e cazul să mai subliniez că variantele pe care le găsim sunt legale, pentru a-i ajuta pe oameni să-și rezolve problemele cât mai repede. Asta pentru că și eu am lucrat ca subordonat, știu ce înseamnă să lucrezi cu oamenii.

Unde ați lucrat anterior?

Am lucrat tot în Evidență, la Direcția Județeană, din 2006, până anul trecut, în 2013.

Așadar, veniți tot din sistem… DSC_3725

Da, și din acest motiv, automat, lucrând atâția ani ca subordonat, ca simplu om, cunosc toată partea aceea de dedesubt. Tot timpul spuneam că dacă vreodată o să am șansa să am puterea, indiferent pentru ce perioadă de timp, voi face omului ceea ce mi-ar fi plăcut să mi se facă mie și nu mi s-a făcut. Asta o am de la tatăl meu, care tot timpul mi-a spus – aproape mă obseda și mă enerva în adolescență – Nu face altuia ce ție nu-ți place! – tot timpul am mers pe chestiunea asta… Și am observat de-a lungul anilor că a fost foarte bine. (…) În mine s-a investit încredere, fiind aici, în special de la doamna primar Olguța Vasilescu, care și-a pus semnătura pe acea dispoziție de numire. Eu nu mă reprezint pe mine aici, sunt un om pus într-o funcție de conducere într-o instituție a Primăriei, sunt direcție subordonată aparatului de specialitate al primarului și trebuie să fac tot ceea ce trebuie ca totul să meargă bine. Primarul trebuie să aibă încredere că aici este cineva care își face treaba foarte bine, iar eu mă străduiesc să fie așa. (…) Trebuie să se înțeleagă că eu nu am calitatea să vorbesc din punct de vedere politic, sunt funcționar public, iar doamna primar este șeful meu direct.

Câte vize de flotanți ați eliberat?

În momentul de față (14 octombrie 2014 n.r.) avem, fără Căminul de Medicină, toate căminele depuse, este vorba de aproximativ 2.600 de vize, urmează căminul de \medicină cu aproximativ 500-600 de vize, deci sărim de 3.000. În paralel cu vizele pentru cămin avem cărțile provizorii pentru persoanele private de libertate din penitenciarele din municipiu. În această toamnă au fost puțini, circa 500, spun asta pentru că de obicei erau peste 1.000 de la toate cele trei penitenciare – ”Pelendava”, ”Maximă Siguranță” și ”Minori”. În orice caz, cred că o să sărim de circa 5.000 de vize, pe lângă cele 200 de cereri zilnic pentru evidență. Dacă ne-am ține de programul de funcționare 8:30 – 16:30, ar fi ușor, am merge veseli acasă fără nicio problemă, dar trebuie să rezolvem volumul acesta mare de muncă, de aceea voi interveni în programul de lucru.

Deci aici vă puteți pune amprenta? madlen voicinovschi

Da, legea o aplici și asta este. Dar, unde se poate umbla în limitele legii, se umblă. Spre exemplu, în cazul petițiilor, legea prevede un termen de 30 de zile calendaristice pentru soluționare. Noi, însă, dacă putem răspunde într-o zi, pun rezoluție să se răspundă într-o zi. Dacă nu se poate, în 10, maximum 15 zile, răspundem la petiție. Se poate să tragi de termenele acelea și să nu-ți pese, pentru că legal o poți face, dar eu am spus nu. Lumea este la serviciu, la școală, nu se poate învoi, nu are autobuz, pentru că aici deservim și 17 comune din Dolj și nu îmi permit să nu răspundem cererilor oamenilor. Asta e, suntem în slujba cetățeanului. Din 26 aprilie, de când sunt aici, avem un program zilnic de audiențe, între orele 13:00-14:00, pe care le țin fie eu, fie șefii de serviciu, la care se înscriu – în cel mai mic număr, nu au fost mai puțini de atât – 10-15 persoane. Dar în lunile iuni-septembrie, am avut și 60 de persoane pe zi. Vă imaginați că nu am putut să le țin într-o oră, pentru că stai cu fiecare de vorbă, așa că au durat și până la ora 17:00 uneori. Dar, se poate!

O să vă ia ”la ochi” colegii directori de la alte instituții pentru lucrul ăsta, că spuneți că se poate. O să zică Ce ne facem, că doamna de la Buletine ridică ștacheta!

Nu. Nu cred că e cazul, colaborăm foarte bine. În ochi, de rău, culmea, dar nu mă ia! Și să vă spun de ce: suntem tineri și ne întâlnim la ședințe, fie în primărie, fie la alte evenimente, plus că trebuie să ne ajutăm. Spre exemplu cu Salubritatea, cu RAADPFL etc. Nu e cazul, pentru că ceilalți nu se lovesc de situația de aici, pentru că la orice altă instituție, fie și privată, oamenii nu se pot duce fără buletin și, automat, la mine e greul. Peste tot, poți să rezolvi diverse, dar fără buletin, nu!

Interviu de Ana-Maria Gebăilă

Foto: Florin Tomescu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



3 COMENTARII

  1. #1

    Data de inscriere
     02-10-2005
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    22186

    asteptam cu interes noile formate de buletine

  2. #2
    Maniac
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    3190

    ca de obicei,va mai curge apa………

  3. #3
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    1945

    da saraci munca multa se lovesc uni de altii in birouri

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.