PSD cere creșterea numărului de cabine în interiorul secțiilor din Diaspora (P)

PSD cere creșterea numărului de cabine în interiorul secțiilor din Diaspora (P)

726
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3,00)

”Titus Corlățean și-a dat demisia pentru că nu se poate încălca legea. În acest moment este imposibil să se creeze secții de votare în străinătate, dacă este să ne luăm după legislația românească. Dacă nu vom respecta această lege, există și varianta în care scrutinul electoral poate fi invalidat pe teme de neconstituționalitate și nelegalitate”, a declarat, azi, vicepreședintele PSD, Lia Olguța Vasilescu.

Potrivit sursei citate, ”Legea electorală, articolul 54, alin 1, al doilea tur de scrutin are loc în aceleași secții de votare și circumscripții electorale, pe baza acelorași liste de alegători”. ”Cu alte cuvinte, legea spune foarte clar că între cele două tururi de scrutin nu se pot modifica nici listele electorale, nici să se facă mai multe secții de votare. Guvernul nu mai este, de asemenea, în termenul legal ca să poată înființa secții de votare în străinătate. Tot aceeași lege, art. 12, alin 3, precizează că termenul ar fi trebuit să fie în urmă cu șase luni de zile”, a precizat Vasilescu.

Cred că aceste două articole sunt foarte clare. A fost o presiune infernală pe Titus Corlățean, chiar și din partea noastră, a mai mult membri de partid, de a înființa noi secții. Domnia sa și-a dat demisia spunând că nu poate să încalce legea. Eu cred că și la ora actuală această lege nu se poate încălca chiar dacă BEC a dat un comunicat de presă în care spune altceva. Dar, după ce au dat comunicatul și s-au uitat cu mai mare atenție în lege, nu au mai emis nici o hotărâre în care să precizeze ce spuseseră la început, că se pot înființa alte secții de votare.

Dacă, totuși, se vor înființa, eu vă spun că este un motiv foarte clar pentru invalidarea alegerilor. Și cred că asta se și forțează. Se știe că nu are cum să recupereze Klaus Iohannis 10 procente, și atunci se gândesc că poate se reorganizează scrutinul, mai rămâne Traian Băsescu câteva luni și cine știe ce se mai întâmplă. Asta este speranța lor.

Se cere exact ce s-a făcut la referendumul pentru demiterea președintelui Băsescu. Să nu mai fie acele declarații, să voteze mai repede. Curtea Constituțională a venit atunci și a invalidat referendumul, nu te-ai gândi că dacă MAE acceptă acest lucru se poate întâmpla să fie validat și acest scrutin erlectoral? Mie mi se pare o chestiune destul de logică.

Ce s-a întâmplat, de fapt, în străinătate? Nu sunt alte reguli decât au fost și în urmă cu cinci ani când au candidat Traian Băsescu și Mircea Geoană. A fost un număr de secții chiar mai mic decât acum, au fost mai multe voturi exprimate în străinătate decât atunci. Dar diferența este că nu s-a mai votat la trei secunde la Partis, ci s-a votat în termenul posibil. Dacă vreți puteți să faceți un exercițiu, să luați o fișă și să o completați, să vedeți cât durează până vă prezentați buletinul, până luați ștampila și ștampilați și până în băgați în urnă. Și o să vă dați seama că, de data aceasta, alegerile au fost corecte.

Ce s-a întâmplat însă în realitate este faptul că membrii partidelor politice din diaspora nu s-au prezentat în secții. Și astfel în secții în care ar fi trebuit să fie președinte, locțiitor și șapte membri din partea partidelor politice, s-au prezentat, în cele mai multe dintre cazuri, maxim două persoane din partea partidelor politice pentru că ei nu sunt plătiți în străinătate. Și atunci ca să faci față patru persoane la puhoi de oameni este imposibil.

Astăzi s-a reglat acest lucru, în sensul că reprezentații partidelor politice vor fi înlocuiți cu reprezentanți ai MAE, astfel încât să fie suficiente persoane în secții. De asemenea, ne dorim – și PSD asta cere – creșterea numărului de cabine în interiorul secțiilor, acolo unde, din punct de vedere fizic, va permite spațiul. De asemenea, scurtarea procedurii de vot, întrucât acea declarație care trebuia completată de mână să fie scoasă de pe internet și doar semnată în fața membrilor secțiilor de votare.

Cu alte cuvinte, este foarte clar că acum nu vor mai fi aceleași probleme ca în prima parte”, a declarat Olguța Vasilescu, președintele PSD Craiova.