Religia nu va mai fi obligatorie în şcoală

Religia nu va mai fi obligatorie în şcoală

611
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 5,00)

Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, miercuri, 12 noiembrie 2014, că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru nefrecventarea orelor de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională, judecătorii precizând că părinţii care îşi doresc frecventarea orelor acestei discipline de către copii lor vor trebui să facă o solicitare în acest sens. Astfel, în viitor, lucrurile vor fi exact invers decât au fost până în prezent.

În urma deciziei luate miercuri, CCR a considerat a fi neconstituţionale dispoziţiile art. 9 alin.2 teza întâi din Legea învățământului 84/1995 și ale art. 18 alin. 2 teza întâi din Legea educației naționale 1/2011.

Art.9 alin. (2) din Legea învățământului 84/1995 prevede: „La solicitarea scrisă a părinților sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz situația școlară se încheie fără această disciplină. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la această disciplină”.

Art.18 alin.(2) din Legea educației naționale stabilește: „La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinților sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situația școlară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedează și pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condițiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplină”.

Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie

În momentul de faţă, în şcolile din România religia este disciplină opţională, studiată de la clasa pregătitoare până la clasa a XII-a, elevii putând să studieze la alegere această materie sau alta. Însă este important de precizat că religia nu va fi eliminată din programa şcolară, profesorilor de religie trebuind să li se facă contracte temporare, în timpul anului şcolar, fără ca ei să mai fie angajaţi permanenţi ai şcolilor.

Decizia luată ieri de către CCR a stârnit numeroase controverse atât în rândul Bisericii, cât şi în rândul şcolilor, predarea religiei în şcoli fiind un subiect adesea dezbătut în spaţiul public.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    3143

    O decizie buna ! In locul religiei sa se faca astronomie !!

    V.M.P.T.I.I.I.2015!!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.