Primul Satelit românesc pierdut în spațiu

Primul Satelit românesc pierdut în spațiu

346
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Goliat, primul satelit românesc, a fost lansat luni, 13 februarie, alături de alţi opt sateliţi, din Guyana Franceză. Cele nouă dispozitive au ajuns pe orbită cu naveta Vega, aflată la prima misiune.

La o zi după ce a fost lansat în spaţiu, Agenţia Spaţială Română încă nu reuşeşte să stabilească o conexiune radio cu el, a declarat cercetătorul Mugurel Bălan, coordonator al proiectului.

“Ne aflăm în etapa în care stabilim conexiunea radio cu satelitul. Mai durează aproximativ 3-4 zile până vom realiza acest lucru”, a declarat Bălan, citat de dascloud.ro.

Deocamdată, cele două stații de recepție de la sol din România – Măgurele şi Mărișel (județul Cluj) – știu doar că Goliat face câteva treceri pe zi pe deasupra ţării noastre, inclusiv una aşteptată pentru această după amiază, potrivit spuselor lui Bălan.

Primul satelit românesc artificial face parte din categoria microsateliţilor, având forma unui cub cu latura de 10 centimetri şi o greutate de un kilogram.

Goliat – un satelit în formă de cub cu latura de 10 centimetri şi o greutate de un kilogram – a fost conceput şi dezvoltat de ROSA, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Spaţiale, între 2005 şi 2007.

Misiunea Goliat are un caracter educaţional şi experimental, acesta fiind primul microsatelit artificial românesc lansat în spaţiu din cadrul unui program al ROSA.

În ianuarie anul trecut, a fost semnat acordul de aderare a României la Convenţia Agenţiei Spaţiale Europene.

Agenţia Spaţiala Europeană este o organizaţie interguvernamentală fondată în 1975, având 18 state membre (16 din UE, plus Elveţia şi Norvegia). Dintre ţările fostului Pact de la Varşovia, România este a doua admisă ca membru, după Cehia. ESA este considerată cea mai importantă organizaţie interguvernamentala europeană cu caracter ştiinţific şi tehnologic şi cu rol important în domeniul securităţii.

Sursa: ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.