Craiova: Cât cresc taxele și impozitele în 2015

Craiova: Cât cresc taxele și impozitele în 2015

968
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Autoritățile locale au propus, vineri, ca taxele pentru clădiri, terenuri și mașini să rămână neschimbate și în 2015. Totuși, reprezentanții municipalității au încercat pe cât posibil să evite să spună că vor ca persoanele juridice să plătească un impozit mai mare cu 15% pentru clădirile pe care le dețin în proprietate. Primăria Craiova vine și cu o serie de scutiri de la plata taxelor și impozitelor pe 2015. 

consiliul local 1

Primăria Craiova va calcula identic și va menține taxele și impozitele pe care cetățenii le-au plătit și în 2014, respectiv pe clădiri, pentru mașini și terenuri. Autoritățile au menținut și reducerea cu 10% a acestor impozite dacă plătitorul le achită integral, pe tot anul, până la data de 31 martie a anului 2015.

Astfel, persoanele fizice vor plăti pentru un apartament cu 2 camere situat în zona A (centrală) circa 121 de lei (se calculează pe metrul pătrat de suprafaţă construită desfăşurată) și circa 116 lei pentru un apartament cu 2 camere în zona B.

Pentru un teren intravilan, cu construcție, în zona A din Craiova, de 100 mp, impozitul este de 86 de lei, iar în zona B – 65 de lei.

Mojorări de 15-20%

În schimb, firmele care dețin în proprietate clădirea vor plăti un impozit cu 15% mai mare decât au plătit în 2014. Și firmele care își desfășoară activitatea într-o clădire care aparține autorității locale sau altei instituții publice, pentru care se plătește și chirie, vor plăti un impozit pe clădire majorat tot cu 15%. Pentru clădirile cu destinație turistică, impozitul urmează să se majoreze cu 20%.

consiliul local 3

”De ce s-a făcut această majorare cu 15% la persoanele juridice?”, a întrebat, la obiect, decanul Baroului Dolj, Ion Turculeanu, la dezbaterea de vineri. Directorul Taxelor din cadrul Primăriei Craiova, Elena Bonescu, a motivat că legea nu permite să se procedeze altfel, răspuns care l-a enervat pe decanul Baroului Dolj: ”Eu am pretenția că știu ce spun și cunosc legea. Consiliul Local poate să-i scutească pe partenerii lui, de ce nu ar putea să procedeze la fel și cu cei care fac investiții și oferă locuri de muncă locuitorilor din Craiova?!”. Întrebarea nu a primit răspuns, pentru că viceprimarul Mihai Genoiu a venit cu propunerea ca ideile să se facă în scris.

Scutiri de la plată

Pe de altă parte, autoritățile propun ca persoanele cu handicap grav sau accentuat și persoanele încadrate în gradul I de invaliditate să nu mai plătească impozit pe clădirea în care locuiesc pentru anul 2015. Exceptată de la plata acestui impozit sunt și asociaţiile, fundaţiile şi cultele, aflate în parteneriat cu autorităţi sau instituţii publice.

Craiovenii care au efectuat pe cheltuială proprie lucrări de reabilitare a blocului primesc o scutire, care a fost valabilă și în acest an, respectiv o reducere cu 10%, pentru o perioadă de 7 ani, a impozitului pe clădire.

 

 



2 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     07-06-2014
    Mesaje
    32

    asta erea binele pe care ni-l promitea ponta inpreuna cu psd ul in campanie?

  2. #2
    Senior Member
    Data de inscriere
     11-03-2013
    Mesaje
    542
    Citat Mesaj initiat de runner87
    asta erea binele pe care ni-l promitea ponta inpreuna cu psd ul in campanie?

    nu, asta e binele adus de iohannis.
    stati cuminti mai copii transformati in propagandisti voluntari. voi va certati ca prostii pe forumuri iar maharii isi impart milioanele de euro.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.