Europarlamentarul Victor Negrescu cere C.E. măsuri pentru prevenirea abuzurilor asupra migranților (P)

Europarlamentarul Victor Negrescu cere C.E. măsuri pentru prevenirea abuzurilor asupra migranților (P)

679
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu s-a adresat Comisiei Europene, solicitând măsuri care să asigure că drepturile migranților de pe teritoriul UE nu vor fi încălcate după precedentul creat de decizia recentă a Curții de Justiție a UE privind cazul româncei stabilite în Germania.

„Este important ca decizia Curții de Justiție – care a arătat că românca respectivă poate fi exclusă de la serviciul de asistenţa socială de bază și care este obligatorie acum pe teritoriul UE – să nu dea naștere unor abuzuri. Nu este exclus ca autoritățile naționale, confruntate cu fenomenul migrației, să refuze o serie de drepturi cuvenite cetățenilor europeni, inclusiv românilor, invocând nejustificat această decizie a Curții de Justiție a UE. Este datoria Comisiei Europene să asigure că astfel de abuzuri nu vor avea loc”, susține Victor Negrescu.

Totodată, eurodeputatul PSD a subliniat, în cadrul interpelării sale către Comisia Europeană, că este nevoie de un cadru actualizat, care să îndrume autoritățile naționale în luarea deciziilor privind drepturile migranților.

Mai jos este apelul integral al europarlamentarului Victor Negrescu către Comisia Europeană.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis, pe 11 noiembrie 2014, că cetăţenii europeni care migrează în alte state membre fără a-şi căuta un loc de muncă pot fi excluşi de la asistenţa socială de bază pentru asigurarea subzistenţei. Instanța comunitară a subliniat că, pentru a avea acces la anumite prestații sociale, migranții nu pot pretinde un tratament egal cu cetățenii statului gazdă decât dacă șederea acestora respectă condițiile prevăzute de Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2004/38/CE din 29 aprilie 2004.

Decizia a plecat de la un caz concret din Germania, însă Curtea de Justiţie a UE a arătat că decizia emisă este obligatorie, în egală măsură, pentru celelalte instanţe naţionale care sunt sesizate cu o problemă similară.

–         Ce măsuri are în vedere Comisia Europeană pentru a preveni eventuale abuzuri în viitor ale autorităților statelor membre asupra migranților, prin neacordarea asistenței sociale cuvenite?

–         Are Comisia în plan elaborarea unui cadru actualizat, care să îndrume autoritățile naționale în luarea deciziilor privind drepturile migranților?

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.