Diabetul zaharat, maladia secolului XXI

Diabetul zaharat, maladia secolului XXI

4.108
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3,00)

Aproximativ două milioane de români trăiesc cu diabet zaharat şi alte peste trei milioane de persoane au prediabet, motiv pentru care astăzi, 16 decembrie 2014, în cadrul conferinţei de presă ce face parte din proiectul „Sănătatea se cunoaște de dimineață!”, s-au pus în discuţie diverse teme legate de un subiect foarte important al zilelor noastre, diabetul zabarat.

Diabetul zaharat reprezintă una dintre cele mai importante provocări în sănătate, în secolul XXI, fiind considerat malaria acestui secol. Ceea ce este important de reţinut este faptul că diabetul zaharat este o boală cronică, netrasmisibilă (NCD), incurabilă, în creştere, costisitoare, dar în mare parte preventibilă.

Deși afecţiunea poate fi prevenită, prevalenţa diabetului zaharat în regiunea sud-vestică a ţării, zona din care face parte şi judeţul Dolj este de 12,01%, numărul oamenilor care suferă de această afecţiune dublându-se din anul 2002 când erau înregistraţi 16.910 oameni, faţă de 35.316 persoane întregistrate în anul 2013.P1160568

Cazurile de diabet zaharat pot să apară de la cele mai fragede vârste, cazuri noi de diabet zabarat începând să fie din ce în ce mai frecvent la copii. Aceasta este şi situaţia Alinei Vătu, reprezentant al României în IDF ca pacient şi tânăr medic şi lider de opinie, care are diabet de la vârsta de 5 ani şi care s-a implicat, până în prezent, în numeroase campanii importante pe această temă: „Am 29 de ani şi am diabet diagnosticat de 23 de ani şi îmi aduc aminte cum a început totul. (…) La vârsta de 5 ani, începusem să mănânc foarte, foarte mult şi fără să mă îngraş, eu slăbeam. Am ajuns la medici, dar nimeni nu s-a gândit să îmi facă testul de glicemie. Eu beam foarte, foarte multă apă, mergeam la toaletă foarte des şi mâncam foarte mult, înainte ca părinţii mei să afle ce aveam. (…) Sfatuiesc toţi oamenii şi părinţii care observă astfel de simptome pe care eu le-am avut, la copilul lor, să meargă la spital, la farmacii şi să facă testele de glicemie care sunt foarte uşoare şi facile”, a spus cu zâmbetul pe buze Alina Vătu,  care de altfel, a adăugat că ea nu ştie cum este să trăieşti fără diabet zaharat.

P1160569Printre primele beneficiare la nivel naţioanal, Alina Vătu este cea de-a doua pacientă din Craiova care are pompa portabilă de aplicare a insulinei, care prin comenzi simple administrează insulina în corp.

În cadrul evenimentului, au mai fost prezenţi  şi profesionaliştii din judeţul Dolj în managementul diabetului zaharat care au dezbătut problematica afecţiunii, importanţa alimentaţiei sănătoase în prevenirea şi controlul diabetului zaharat, precum şi rolul micului dejun, ca parte a unui stil de viaţă sănătos.

Medicii sfătuiesc populaţia, ca în această perioadă a anului, să nu abuzeze de alimentele bogate în calorii, grăsimi saturate (animale) sau zaharuri, specialiştii recomandând o alimentaţie sănătoasă, bazată pe moderaţie şi diversitate, care ajută la atingerea sau menţinerea unei greutăţi sănătoase, precum şi la prevenirea şi a complicaţiilor asociate acestuia.P1160558

„Alegerile sănătoase legate de alimentaţie trebuie să facă parte din viaţa noastră cotidiană, îndeosebi în perioada sărbătorilor. Ştim cu toţii că noi, românii, obişnuim să abuzăm în vacanţa de iarnă de preparatele din carne de porc, de dulciuri şi băuturi alcoolice. (…) Cu toate acestea, nu trebuie să uităm să fim moderaţi când vine vorba de preparatele pe care le consumăm, pentru a evita tradiţionalele vizite la departamentele de urgenţă produse de excesele culinare”, a declarat Prof. Univ. Dr. Maria Moţa, şeful Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Craiova şi președintele Societăşii Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

 

În lume, există 387 de mil. persoane care au diabet zaharat (8,3% din populaţia actuală) cu vârsta între 20 – 79 ani, decesele cauzate de diabetul zaharat atingând  cifra de 4,9 mil. în 2014, în condiţiile în care la fiecare 7 secunde o persoană decedează din această cauză. Această afecţiune este cel mai mult întâlnită în Pacificul de Vest, iar în Europa, pe primul loc se află Turcia cu un procent de 14,89%, România înregistrând un procent de 11,6%.

 

 



1 COMENTARIU

  1. #1
    Maniac
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    3397

    of.am avut in familie.e groaznic ca femeie sa gatesti ceva,dar sa nu mananci din el

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.