Deţinerea de câini fără microcip, interzisă de la 1 ianuarie

Deţinerea de câini fără microcip, interzisă de la 1 ianuarie

1.873
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Medicii veterinari din judeţul Dolj vor trebui începând de astăzi, 12 ianuarie, să convingă oamenii de necesitatea vaccinării antirabice şi a microcipării animalelor, acest lucru fiind datorat faptului că de la data de 1 ianuarie, deţinerea de câini fără microcip a devenit interzisă.

Această măsură a fost luată în urma faptului că proprietarii patrupedelor nu plătesc pentru microciparea şi înregistrarea animalelor în Registrul de Evidenţă al Câinilor cu Stăpân, iar în aceste condiții nu se poate face vaccinarea împotriva rabiei.

Deşi această campanie a început de mai bine de două luni, campania de vaccinare antirabică a câinilor şi pisicilor nu s-a desfăşurat cum a trebuit, din cauza faptului că proprietarii de animale trebuie să plătească microcipurile pentru patrupede, procedură ce costă aproximativ 25 – 30 de lei, iar oamenii spun că nu îşi permit acest lucru şi că nu au bani, în special cei ce locuiesc în mediul rural, deşi oamenii îşi fac probleme pentru sănătatea animalelor din gospodării.

Campania de vaccinare antirabică a câinilor a fost demarată la nivel naţional la data de 1 noiembrie 2014, campania presupunând nu doar imunizarea patrupedelor, ci şi microciparea lor pentru identificarea şi înregistrarea animalelor, ca parte a strategiei de gestionare a întregii populaţii canine din România.

„În conformitate cu prevederile Ordinului nr. 29 din 25 februarie 2014, acţiunea de vaccinare antirabică este obligatorie şi va fi efectuată doar la câinii identificaţi prin microcipare şi însoţiţi de carnet de sănătate.(…) Potrivit ordinului preşedintelui ANSVSA nr. 1/2014, data limită stabilită pentru microciparea câinilor este 1 ianuarie 2015. Până în noiembrie, au fost însa identificaţi şi înregistrati doar 180.000 de câini, astfel că grupul de lucru va lua în discuţie oportunitatea prelungirii datei limită pentru microciparea câinilor, luând în considerare „toate aspectele tehnice şi legale, inclusiv impactul provocat de suspendarea aplicării HG nr. 1059/2013 privind normele”, a transmis Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Termenul limită al campaniei de microcipare şi vaccinare antirabică a animalelor era 1 ianuarie 2015, însă  acesta a fost prelungit până la sfârşitul lunii februarie 2015

„Avem numeroase semnale din țară, de la proprietarii de animale că termenul de 1 ianuarie 2015 este nerealist, în special în mediul rural unde populația are resurse financiare limitate. Intenția noastră a fost să identificăm toți câinii cât mai curând pentru prevenirea abandonului, dar cifrele arată că este imposibil să putem realiza acest deziderat la finele acestui an”, a adăugat Dr. Vladimir Mănăstireanu, Președintele ANSVSA, în luna noiembrie a anului trecut.

Potrivit directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru, Direcţia Sanitar -Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dolj a intrat, la sfârşitul anului trecut, în posesia a aproximativ 200.000 de doze de vaccin antirabic, din care au fost folosite până în prezent doar câteva mii. Vaccinarea a mers greu pentru că este condiţionată de microcipare. Prin medicii veterinari care au contracte de concesiune cu DSVSA Dolj, vaccinul antirabic se efectuează gratuit, însă mai întâi animalul trebuie microcipat pentru că altfel nu se poate deconta vaccinul.

Acţiunea de vaccinare antirabică, ale cărei costuri sunt suportate de la bugetul de stat, este obligatorie şi va fi derulată până la sfârşitul lunii februarie 2015.

Foto: Simbol



3 COMENTARII

  1. #1
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     craiova brazda
    Mesaje
    2380

    Cam greu de realizat asta

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     01-02-2009
    Mesaje
    144

    Procedura de microcipare costa in realitate de la 50 lei in sus.Daca stie cineva un veterinar cu 25 lei/microcip,sa ma anunte.Am 3 caini!

  3. #3
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    3355

    Microcipurile pe oameni cand incep sa se puna? Am vreo 4 matze. Trebuie si la matze microcip?

    V.M.P.T.I.I.I.2015!!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.