Descoperire arheologică de excepţie în zona localităţii Desa, județul Dolj

Descoperire arheologică de excepţie în zona localităţii Desa, județul Dolj

2.296
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

O spadă aflată în teacă, îndoită ritual, un vârf de lance, un cuţit cu lamă lungă şi inel de prindere la mâner, un cuţit-lamă folosit pentru bărbierit şi două vârfuri de suliţe toate aceste elemente au fost descoperite de o persoană autorizată să deţină detector de metale în zona localităţii Desa, județul Dolj. Pe lângă aceste piese s-au mai descoperit alte trei, tot din fier, încă neidentificabile, una dintre acestea repezentând probabil un cuţit.

Direcţia Judeţeană pentru Cultură Dolj şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Dolj, Departamentul pentru Patrimoniu Cultural au fost anunţate, în urmă cu o săptămână, de Dan Cioclea, locuitor al comunei Desa, jud. Dolj, persoana autorizată să deţină detector de metale, că în urma verificărilor făcute în zona punctului „Balta Lunguliţa” aflat la aproximativ 4 km, sud de localitate, au fost găsite mai multe arme din fier în inventarul funerar al două morminte de războinici de acum 2200 ani.DSC01919

În urma verificărilor realizate la locul descoperirii de către repezentanţi ai Muzeului Olteniei, Direcţiei Judeţene pentru Cultură Dolj şi Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, precum şi din partea posturilor de poliţie din Desa şi Poiana Mare s-a constatat faptul  că este vorba de două morminte de incineraţie datate la sfârşitul sec. III a. Chr. şi începutul sec. II a. Chr. care au aparţinut unei mixturi etnice de populaţie formată din scordisci (celţi), triballi (traci de la sud de Dunăre) şi daci care au locuit în nord-vestul Bulgariei şi Oltenia. Descoperirile de acest gen sunt atribuite grupului cultural Padea-Panaggiurski Kolonii cunoscut mai mult din descoperiri funerare, necropole tumulare la sud de Dunăre şi plane la nord de fluviu. Datorită caracteristicilor inventarului funerar s-a putut determina că acest grup cultural cuprinde în special războinici călăreţi având o unitate de grup şi un stil de luptă identic, utilizând aceeaşi panoplie de arme şi tehnici de luptă. Echipamentul defensiv de luptă include scuturi, şi câteodată cămăşi de zale sau coifuri iar ca arme ofensive aveau în principal spadele lungi de tip La Tène (aşa zisele de tip celtic), lănci de tipul cu nervură mediană şi cuţite curbe. Astfel de arme au mai fost descoperite şi în alte localităţi din Oltenia, la Padea, Cetate, Corlate şi chiar la Desa, în alt punct, „Castraviţa”, în perioada 2011-2014, unde Muzeul Olteniei, cu sprijinul Consiliului Judeţean Dolj, desfăşoară cercetări arheologice sistematice.P1130522

Ca urmare a acestei descoperiri, punctul respectiv, pe o rază de 50 m în jurul celor două morminte găsite, va căpăta statutul de sit arheologic protejat pe o perioadă de 12 luni, conform legislaţiei în domeniu, perioadă în care Muzeul Olteniei va efectua cercetări arheologice preventive care vor avea scopul de a verifica dacă mai există şi alte complexe arheologice.

Piesele găsite  vor intra în custodia temporară a Muzeului Olteniei pe o perioadă de 18 luni, timp în care se va face evaluarea acestora, iar la final se va stabili suma ce va fi acordată descoperitorului ca bonificaţie.

 

 



3 COMENTARII

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     30-01-2008
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    67

    sunt curios la ce adancime au fost gasite. groapa din poza nu pare deloc mare.

  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     10-04-2007
    Locatie
     craiova
    Mesaje
    239

    Sunt convins ca astea sunt instrumentele cu care au fost ucisi „The White Walkers”!

  3. #3
    Maniac
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    3519

    istoria noastra inaintata

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.