(Foto) O craioveancă a transformat pasiunea pentru dans în afacere

(Foto) O craioveancă a transformat pasiunea pentru dans în afacere

7.663
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 4,00)

Fiecare persoană își exprimă sentimentele în mod diferit: unele plâng sau aleg să stea singure când sunt triste, în timp ce altele se bâlbâie când sunt emoționate. Alexandra Stan nu urmează niciunul dintre aceste tipare. Ea a ales să transmită ceea ce simte printr-un alt tip de artă, ale cărei origini coincid cu originile comunităților omenești, și anume dansul. Tânăra are 21 de ani și practică dans sportiv de la 14 ani. Limbajul trupului este unul complex, iar uneori greu de descifrat, însă poate transmite atât de multe mesaje sau stări din doar câteva mișcări.

704907_492948717412162_353376244_o 

De-a alungul timpului, tânăra a gustat aromele mai multor dansuri între care unele sunt iuți precum rumba, în timp ce altele trebuie savurate încet cum este valsul vienez.  Această pasiune a fost motorul existenței ei, iar cele 12 cupe și 39 de medalii, câștigate în peste 40 de competiții, ocupă astăzi un loc de cinste în casa dansatoarei.

Persoană sinceră, sociabilă și ambițioasă, dar și orgolioasă și încăpățânată, cum se descrie chiar ea, Alexandra se împarte astăzi între două facultăți, Facultatea de Litere și cea de Educație Fizică și Sport și cariera de instructor de dans sportiv.  Deși programul este încărcat, iar momentele de relaxare le poate numără pe degetele de la o mână, nu poate și nu vrea să renunțe. Pentru că dansul înseamnă evadare, eliberare, relaxare. ”Este parte din viața mea, aș suferi enorm dacă ar trebui vreodată să renunț”, mărturisește Alexandra.

 

Reporteri: Când ți-ai descoperit pasiunea pentru dans, la ce vârstă și cum te-ai decis să urmezi cursuri de dans?

Alexandra Stan:

Prima dată am intrat în sala de dans la 14 ani. O însoțeam pe sora mea mai mică. Nu îmi plăcea dansul, mai ales din punctul de vedere al parteneriatului cu un băiat. Nu credeam și nici nu doream să fac performanță, mai ales că dansul trebuie practicat de la o vârstă foarte fragedă. După ce am fost privitor la câteva antrenamente, am început să îmi schimb părerea. Cel mai mult mi-a plăcut grija pe care o arătau băieții față de partenerele lor.

 

R: Cum ai reușit să ajungi instructor?

Alexandra Stan:

Pentru a putea preda dans sportiv a fost nevoie de un examen de intructor pe care l-am susținut în vara anului 2011. A fost un examen scris și practic. Examenul scris a conținut întrebări din disciplinele teoretice care au fost predate la seminar (teoria antrenamentului sportiv și expresivitate corporală, control medical si elemente de kinetoterapie, psihomotricitate). Examenul practic a conținut 2 subiecte, 2 figuri de dans: o figură din dansurile Standard și o figură din dansurile Latino.

378470_288377354535967_1149032106_n

R: La ce concursuri ai participat?

Alexandra Stan:

Concursurile de dans sportiv se organizează saptamanal în diferite orașe ale țării. Până acum am fost la peste 40 de concursuri atât în țară cât și în străinătate. Am 12 cupe și 39 de medalii.

 

R: Care a fost cel mai emoționant concurs?

Alexandra Stan:

Cel mai important concurs a fost în octombrie 2007, prima competiție la doar 4 luni de când am început să dansez, la Bucuresti, Cupa Stelele Dansului. Emoționant a fost că am și câștigat locul 1. Eram foarte dezorientată și emotionată, nu știam ce impune un concurs de dans sportiv, care sunt regulile, dar și așteptările antrenorilor. Acest concurs m-a facut să fiu sigură că îmi place dansul și că asta vreau sa fac.

 

R: Ce stil/stiluri de dans abordezi?

Alexandra Stan:

Dansul sportiv impune 2 secțiuni: secțiunea dansurilor Standard și sețiunea dansurilor latino-americane. Secțiunea standard sau europeană conține: vals lent, tango, vals vienez, slow fox și quick step și secțiunea dansurilor latino-americane: samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble, jive. Acestea sunt dansurile care se practică la competițiile naționale.

299573_262129207160782_1030792195_n

R: Când și cum te-ai gândit să-ți transformi pasiunea în afacere?

Alexandra Stan:

Îmi plac foarte mult copiii, sunt cei mai sinceri. Îmi este foarte usor să comunic cu ei, mă fac să uit de tot ce este rău. Cred că antrenamentele cu cei mici sunt ca o terapie. Copiii simt când sunt plăcuti și așa le este foarte ușor să se apropie de mine. Am început să predau prima dată la 18 ani, fără a fi recompensată material, o făceam din placere. Cu timpul, lucrurile au început să se schimbe, iar în prezent am propriul meu club de dans sportiv ”Stan Steps”.

 

R: De unde ai avut banii necesari?

Alexandra Stan:

Cea care m-a și îndrumat catre dans, m-a ajutat să și reușesc să fac ceea ce îmi place, să predau. Mama mi-a fost alături din punct de vedere financiar. Dansul sportiv este un sport în care se investesc foarte mulți bani în momentul în care vrei să faci performanță. Este vorba de foarte multe antrenamente. Deplasările la concursuri și cele mai costisitoare sunt echipamentele.

 

R: Cum se împacă facultățile cu afacerea pe care o ai?

Alexandra Stan:

Încerc să le fac cât de bine pot pe ambele. Cea mai mare problema este lipsa timpului liber și lipsa somnului. Vacanțele sunt cele în care ma pot relaxa. De multe ori spun că îmi este dor să mă plictisesc. Cu toate acestea, sunt de părere că la 20 de ani nu trebuie să mă plâng de oboseală sau de lipsa timpului liber.

 

R: Cum e o zi din viața ta?

Alexandra Stan:

Dimineața sunt la cursuri, iar de la 16:30 până la 22:00 sunt în sala de dans.  Duminica este singura zi liberă, asta în cazul în care nu sunt programate antrenamente particulare.

 

R: Cum se desfășoară un curs de dans?

Alexandra Stan:

Antrenamentele de dans durează o oră la grupele de începători cu vârste cuprinse între 4 și 8 ani, o oră și jumătate la grupele peste 8 ani și adulți. Prețurile sunt în functie de locație, de numărul antrenamentelor, de nivelul de pregătire. Antrenamentul începe cu o mică încălzire a grupelor de mușchi, predarea unor figuri sau pregătirea din punct de vedere tehnic, după care dansul.

10268524_387421698092725_7713829853197104817_n

R: Care sunt cei mai mici și cei mai mari dansatori cu care lucrezi? Cum te descurci cu ei?

Alexandra Stan:

Cel mai mic membru al Clubului ”Stan Steps” este Sofia, o fetiță de 3 ani care vine la toate antrenamentele și încearcă să facă tot ceea ce îi cer. La grupa de adulți este o pereche de 70 de ani, soț și sotie. Sunt foarte conștiincioși și este o plăcere să îi vezi cum se privesc în ochi în momentul în care dansează.

 

R: Am văzut că pregătești și copii pentru diverse serbări. Cum te descurci?

Alexandra Stan:

Serbările le organizăm de doua ori pe an: de Crăciun și de Ziua Copilului. Acesta este momentul în care copiii urcă pe scenă, își înving timiditatea și arată tot ce au învățat.

 

Articol de Adina Bechet și Nicoleta Vărzaru

Foto: arhivă personală Alexandra Stan



1 COMENTARIU

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     23-02-2015
    Locatie
     Londra
    Mesaje
    63

    Felicitari!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.