Bechet: Costel Tulitu, fost primar, trimis în judecată de procurorii DNA Craiova

Bechet: Costel Tulitu, fost primar, trimis în judecată de procurorii DNA Craiova

1.463
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3,00)

Costel Tulitu, fost primar al oraşului Bechet, este acuzat de comiterea a șase infracţiuni de abuz în serviciu, dintre care trei în formă continuată şi 3 de conflict de interese. Acesta este judecat în stare de libertate. Alături de Tulitu mai sunt anchetate alte 2 persoane și o societate. În calitate de primar, Tulitu ar fi aprobat la plată cheltuieli care nu erau conforme cu realitatea, atestate prin două facturi emise de S.C. Consrep Construct S.R.L. Caracal, în valoare de circa 313.000 de euro.

Astfel, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: inculpatul Petroi Marin, în calitate de diriginte de şantier, beneficiind de ajutorul inculpaţilor Păunescu Alexandru şi S.C. Consrep Construct S.R.L., au confirmat  cheltuielile aferente realizării obiectivului „Sistem centralizat de canalizare Bechet-Deal S.E. 1”, respectiv achiziţionarea unor componente ale staţiei de epurare, prin acte întocmite în lunile august 2009 şi septembrie 2010 şi prin procesul-verbal de custodie din luna septembrie 2010, deşi staţia a fost achiziţionată în anul 2011.

Prin aceasta, inculpaţii au produs un prejudiciu în sumă de 1.138.440,95 lei în dauna Ministerului Dezvoltării Regionale (ce a preluat în patrimoniu obiectivul de la Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice) şi în sumă de 200.901,34 lei în dauna  Primăriei Bechet, precum şi un folos material necuvenit pentru S.C. Consrep Construct S.R.L. în valoare totală de 1.339.342,29 lei.

 

În perioada iulie – septembrie 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al orașului Bechet, judeţul Dolj şi ordonator principal de credite, a aprobat plata a patru facturi emise de către o societate comercială, în lipsa unui angajament legal (contract), în baza căruia să se poată efectua lichidarea, ordonanţarea şi plata cheltuielilor cu serviciile de pază din fonduri publice, în valoare totală de 48.862,45 lei, echivalentul a 11.470,87 euro, prin aceasta producând o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, societăţii comerciale respective.

 

În cursul anului 2010, inculpatul Tulitu Costel, în calitate de primar al oraşului Bechet, judeţul Dolj şi ordonator principal de credite, a încheiat mai multe contracte prin încălcarea dispoziţiilor art. 76 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 161/2003, care prevede faptul că “Primarii şi viceprimarii (…)sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I. Actele administrative emise sau actele juridice încheiate ori dispoziţiile emise cu încălcarea obligaţiilor prevăzute la alin. (1) sunt lovite de nulitate absolută.”, astfel încât contractele respective au fost lovite de nulitate absolută.

Astfel, în data de 01 aprilie 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de prestări servicii privind fertilizarea terenurilor reprezentând pajişti în suprafaţă de 86 ha., proprietatea publică a Consiliului Local Bechet, cu o societate comercială în care acţionar principal este o rudă apropiată (care deţinea la momentul respectiv 80% din beneficii şi pierderi).

Ulterior, inculpatul a aprobat plata contravalorii facturii emise de societatea respectivă, în sumă de 54.331 lei, echivalentul a 13.113,93 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

În data de 19 octombrie 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de prestări servicii privind lucrări agricole asupra terenurilor reprezentând pajişti în suprafaţă de 86 ha., proprietatea publică a Consiliului Local Bechet, cu aceeaşi societate comercială, în care acţionar principal este aceeaşi rudă apropiată (care deţinea la momentul respectiv 80% din beneficii şi pierderi).

Ulterior, inculpatul Tulitu Costel a aprobat plata contravalorii facturii emise de societatea respectivă, în sumă de 31.000 lei, echivalentul a 7.248 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

În data de 12 august 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare din oraşul Bechet cu o societate comercială în care unul dintre acţionari era aceeaşi rudă apropiată.

În perioada octombrie 2010 – iunie 2011, în baza acestui contract, inculpatul a aprobat în mod repetat, achitarea în total a sumei de 27.124,32 lei, echivalentul a 6.568,11 euro, către societatea comercială respectivă, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

În data de 30 noiembrie 2010, inculpatul Tulitu Costel a încheiat un contract de prestări servicii privind încasarea taxei de drum, cu aceeaşi societate comercială, în care unul dintre acţionari era aceeaşi rudă apropiată.

Ulterior, inculpatul Tulitu Costel a dispus plata serviciilor prestate de societatea respectivă, în sumă de 2.890,60 lei, echivalentul a 672,14 euro, producându-se în acest fel o pagubă bugetului Primăriei Bechet şi un folos material necuvenit, în acelaşi cuantum, pentru societatea comercială şi implicit pentru ruda acestuia.

În cauză,  procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Dolj cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.