Craiova: Apa de Izvarna, fără iluzii, la robinet

Craiova: Apa de Izvarna, fără iluzii, la robinet

4.604
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 3,75)

Niciun consumator de apă potabilă din Craiova nu beneficiează, în prezent, de apă de Izvarna, deși o mare parte a craiovenilor crede că o bea. Aspectul a fost clarificat de primarul Craiovei, care a anunțat că, azi, Compania de Apă Oltenia a semnat contractul de servicii, de peste 9,75 milioane lei, pentru proiectarea celei de-a doua aducţiuni de apă din sursa Izvarna (judeţul Gorj) şi pentru extinderea sistemului de canalizare menajeră în municipiul Craiova.

 

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat că apa din sursa Izvarna este de o calitate superioară, cu proprietăţi chimice apropiate de cele ale apei plate, nu necesită tratare, ci doar dezinfecţie cu doze reduse de clor, pentru a fi distribuită ca apă potabilă, iar realizarea acestei conducte se ridică la 123,64 milioane euro, proiectul urmând să fie finanţat din fonduri europene de către Ministerul Mediului.

 

La ora actuală, nimeni nu bea apă de Izvarna în Craiova. Mulţi cetăţeni îşi închipuie că la ei în cartier se bea apă de Izvarna de la robinet. Nu bea nimeni. Este o singură fântână în Craiova, cea de la Marlorex, pe care noi am inaugurat-o acum trei ani, unde există apă de Izvarna şi, de asemenea, la Fabrica de bere, dar, în rest, cetăţenii sunt alimentaţi cu o combinaţie între Izvarna şi apă din Jiu”, a explicat Vasilescu.

 

Astfel, al doilea fir de aducţiune din sursa Izvarna va asigura apă de calitate suficientă cantitativ pentru 385.933 de locuitori ai Craiovei şi reprezintă cea mai mare investiţie pentru Craiova din ultimii 60 de ani, a mai spus primarul. Valoarea investiţiei este de 123.640.000 de euro, fără TVA. ”Un astfel de contract, de o asemenea valoare, vizând aducţiuni de apă, nu s-a mai semnat în alte localităţi din România”, a spus Olguţa Vasilescu.

Primarul Craiovei a precizat că sursa Izvarna constituie sursa de asigurare a deficitului de apă pentru Craiova şi pentru alte localităţi din judeţele Dolj şi Gorj, fiind cea mai bună variantă din punct de vedere cantitativ, calitativ şi economic.

 

Apă în toată Craiova și canalizare în procent de 90%, până la finele anului

 

Potrivit Olguţei Vasilescu, până la finalul acestui an cartierele Craiovei vor beneficia de apă în proporţie de 100% şi de canalizare în proporţie de 90%, iar în etapa de programare 2014-2020 primăria a propus ca investiţii prioritare extinderea sistemul de canalizare la nivelul întregului oraş, valoarea acestei investiţii fiind estimată la 25.231.277 euro fără TVA.

 

Termenul de finalizare  pentru proiectarea celor două obiective menţionate este trimestrul I al anului 2016, urmând ca lucrările de execuţie să înceapă până în iunie 2016.

 

Sursa foto: Oltenasul



3 COMENTARII

  1. #1
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    3747

    Daca chiar e adevarat contractul si cea de-a 2 conducta.. e superok, numai ca stiri de genul asta din partea primariei vin rar..

  2. #2
    0-day Member
    Data de inscriere
     06-01-2010
    Locatie
     CRAIOVA
    Mesaje
    3

    Vine apa calda de la Isvarna???ca parca ar fi mai interesant cum o sa ne incalzim la Craiova la iarna,apa minerala pot sa cumpar…..

  3. #3
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    532
    Citat Mesaj initiat de koss_x_treeme
    Daca chiar e adevarat contractul si cea de-a 2 conducta.. e superok, numai ca stiri de genul asta din partea primariei vin rar..

    Noi avem apă deja, iar ideea cu Izvarna e foarte costisitoare. Normal că după asemenea cheltuială vor crește prețurile, taxele…
    Nu merită. Apă menajeră este și ne putem cumpăra potabilă la preț mai mic ca ăla de ar fi pt apa de la Izvarna.
    La câte miliarde se pomenesc prin articol ar fi mai bine să se facă un sistem modern de curățare a apei fără clor.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.