Primăria Craiova profanează mormântul ctitorului Bisericii Sf. Ilie cu acordul Mitropolitului

Primăria Craiova profanează mormântul ctitorului Bisericii Sf. Ilie cu acordul Mitropolitului

8.651
43
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(6 voturi, media: 3,67)

Cripta din fosta curte a Bisericii Sf. Ilie din centrul Craiovei, în care, potrivit unor vechi înscrisuri, dar și documentări ale slujitorilor Domnului din Mitropolia Olteniei, este depus trupul unuia dintre descendenții ctitorului acestui lăcaș de cult, Ilie Otetelișanu, va fi transformată în mobilier urban. Mai exact, municipalitatea transformă mormântul într-o bancă de lemn, pe care trecătorii să se odihnească. Crucea pe care era scris numele lui Nicolae Otetelișanu (foto) a fost înlăturată, apoi lespedea a fost acoperită cu jardiniere de plastic (foto), iar acum muncitorii acoperă mormântul cu blăni de lemn.

 

Biserica Sf Ilie Craiova cruce

Incredibil, trist, dar adevărat! Mai marii Craiovei vor cu tot dinadinsul să împingă orașul pe culmi înalte: culturale, istorice, estetice. Drumul lor e, uneori, anevoios, din te miri ce obstacole. Ei, bine, iubitorii noștri de frumos, de picturi pe blocuri, graffiti, sculpturi și alte lucrări… plastice, calcă în picioare monumente funerare reprezentând cu adevărat fragmente din istoria orașului. Și, se pare, au acceptul Mitropoliei Olteniei.

 

”Mormântul nu va fi un motiv în calea lucrărilor”

 

Autoritățile locale au susținut, în momentul în care primit în folosință gratuită terenul care înconjoară Biserica „Sf. Ilie”, la sfârșitul lunii iunie 2014, pentru a amenaja aici o piațetă publică, cu acordul Mitropoliei Oltenia, că amenajările din preajma bisericii „Sf. Ilie” nu vor întâmpina nici un fel de problemă. Primarul Lia Olguța Vasilescu menționa, potrivit cotidianului Cuvântul Libertății, că gardul nu este un monument istoric – așa cum s-a întâmplat la demolarea gardului de la biserica „Sf. Treime” de lângă Mercur – și că demolările nu au cum să fie împierdicate. Pe de altă parte, ÎPS Irineu a spus că nici momântul care există în curtea lăcașului de cult nu va fi un motiv care să stea în calea lucrărilor, lespedea de marmură urmând să fie mutată undeva în spatele bisericii. ”Pe cruce este săpat numele lui Nicolae Otetelișeanu, care face parte din familia vornicului Ilie Otetelișeanu, primul ctitor al bisericii construite la anul 1720, în stilul brâncovenesc. Din câte se pare, acesta chiar ar fi fost înmormântat sub acea lespede”, nota Cuvântul Libertății în ediția din 28 iunie 2014.

 

Biserica Sf Ilie Craiova 2

Totodată, într-un documentar publicat în Ziarul Lumina, pe 4 iunie 2009, semnat de diaconul Ioniță Apostolache (în prezent purtător de cuvânt al Mitropoliei Olteniei), intitulat ”Biserica „Sfântul Ilie“ din Craiova – mândria familiei Otetelişanu” se arată că ”După moartea ctitorului, urmând obiceiului vremii, acesta a fost îngropat chiar în curtea bisericii, mormântul păstrându-se şi astăzi”.

 

Cum se contrazice purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei

 

Însă, contactat, astăzi, pentru un punct de vedere, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei, Ioniță Apostolache, a declarat că: ”e o problemă acolo, trebuie să înțelegeți că familia Otetelișanu a fost o familie foarte numeroasă, iar ctitorii inițiali se găsesc înmormântați în București”. ”Aici e vorba doar de unii membri ai familiei. Ei sunt foarte mulți, sunt ctitori și, știți, de ei ține și clădirea de la ”Elena Cuza”, au avut moșie și la Maglavit și în București. După cum ați văzut, cripta rămâne acolo, deci deocamdată nu a fost deranjată cu absolut nimic”. Pentru un punct de vedere oficial, am fost rugați să transmitem o solicitare scrisă prin e-mail către Mitropolie, la care așteptăm răspuns.

 

sf ilie mormant blani lemn

Primarul Craiovei vrea să facă bancă pe mormânt

 

Dacă reprezentantul biserii a catalogat mormântul ca ”o problemă”, primarul Craiovei a afirmat, luni, 11 mai a.c., că ”în piațeta Sf. Ilie este o situație destul de ciudată, pentru că nimeni nu a știut că în acel mormânt mai este înmormântat cineva”. ””În piațeta Sf. Ilie este o situație destul de ciudată pentru că nimeni nu a știut că în acel mormânt mai este înmormântat cineva. Noi când am preluat terenul de la Mitropolie – și vreau să le mulțumesc foarte mult cu această ocazie, am văzut în presă că ar fi supărări între noi pentru situația creată; nu suntem, înțelegem foarte bine situația – acolo a fost îngropat cineva, sicriul este din zinc. Se pare că, acum câteva sute de ani, când se îngropau în zinc erau doar pentru boli foarte grave, holeră, ciumă și așa mai departe. Trebuie să avem și o descărcare arheologică dacă vrem să scoatem acel mormânt, trebuie să avem un aviz și de la Direcția de Sănătate Publică Dolj. În fine, este o întreagă nebunie. Și, atunci, ne-am gândit și la o altă variantă, ca acel mormânt, care acum arată foarte rău, pentru că nici măcar nu e placat cu gresie, e din ciment și arată rău, să fie transformat într-un fel de băncuță de lemn. Adică, el va fi acoperit cu lemn. Dacă vrea cineva să se așeze acolo, dacă are curaj, poate să o facă, dacă nu, el va rămâne foarte frumos din punct de vedere estetic.”, a afirmat primarul, ieri, în cadrul unei conferințe de presă.

 

Trebuie menționat că există fotografii, ca cea publicată sus, în dreapta (sursa panoramio.com), în care se vede cum arăta mormântul până la începerea lucrărilor de modernizare a curții Bisericii Sf. Ilie.

 

Biserica Sf Ilie Craiova

Astăzi, câțiva muncitori băteau de zor blăni de lemn peste lespedea mormântului. În prezent, acesta este acoperit cu jardiniere cu flori, fără nicio cruce care să indice că acolo este, totuși, un mormânt.  În plus, astăzi a fost repus gazonul, după ce săptămâna trecută a fost luat din motive neclare. (Vezi detalii despre acest subiect AICI).

 

Dacă în alte orașe, localnicii se mândresc cu trecutul lor istoric, la Craiova, care se vrea Capitală Culturală Europeană, autoritățile își doresc, se pare, ca totul să înceapă cu ele, distrugând ceea ce nu este estetic, potrivit punctelor lor de vedere, evident neavizate. 

 

 



43 COMENTARII

  1. #1
    Senior Member
    Data de inscriere
     07-01-2009
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    727

    Ati vazut proiectul? Nu se va amenaja acea „banca” pe mormant, ci va fi pe marginea terenului, care va fi nivelat la acea cota, si apoi amenajat. Mormantul va fi mutat in alta parte. Este public proiectul, s-a decis prin concurs.

    P.S. proiectul e urat, prost, dar totusi sa nu dezinformam.

  2. #2
    Ami
    Oldtimer
    Data de inscriere
     17-09-2012
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    1488
    Citat Mesaj initiat de findlandezul
    Ati vazut proiectul? Nu se va amenaja acea „banca” pe mormant, ci va fi pe marginea terenului, care va fi nivelat la acea cota, si apoi amenajat. Mormantul va fi mutat in alta parte. Este public proiectul, s-a decis prin concurs.

    P.S. proiectul e urat, prost, dar totusi sa nu dezinformam.

    Care proiect? Cel pe care municipalitatea nu vrea să-l mai pună în practică pentru că nu-i mai place? Au spus-o cu gura lor. Grozăvia despre banca pe mormânt a fost spusă chiar IERI de primarul Craiovei. Declarația o găsești în articolul pe care bănuiesc că nu l-ai citi până la final.

  3. #3
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    3782

    Hehe cate proiecte supermisto s-ar putea face in Craiova.. atat modernizari cat si conservari.. Daca vreti centru vechi sunt alte orase mult peste Craiova.. La noi prevad ca in centrul vechi o sa fie mai mult tiganie decat un aer de cultura si istorie

    V.M.P.T.I.I.I.2015 !!
  4. #4
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    557

    Nici bolșevicii nu s-au atins de multe lucruri. Ăștia de acum sunt doar niște subumani, prestatori cu gura pe sub mese .
    Se știu ei.

  5. #5
    Junior
    Data de inscriere
     29-11-2006
    Locatie
     craiovita
    Mesaje
    52

    au incercat sa scape de mormant pe sest, dar cineva a avut „neobrazarea” sa se intrebe ce se intampla cu locul acela. si au inceput sa dea din colt in colt. nu vedeti ca se incurca singura in minciuni ? in plus intr-o saptamana schimba de trei ori aspectul ia gazonul, pune gazonul, ia gazonul, pune gazonul. mormantul e urat ca l-a spart ea, inainte era ingrijit, placat, si cu cruce. femeia asta mahalagioaica se scalda in prostie, minciuna, nesimtire si caposenie. iar o gramada de bosorogi si retardati ii aduc osanale pe facebook pentru maretele impliniri care le vad prin oras. pai daca n-au trecut niciodata de cotetul porcului, normal ca ce vad li se pare SF

  6. #6
    De-al casei
    Data de inscriere
     20-01-2015
    Mesaje
    276

    Nu cred ca e bun gust un mormant in mijocul orasului . Sa -l mute in cimitir , acolo e locul lui .

  7. #7
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    3787

    Bastanii, mosierii, bogatanii pe timpuri cand nu aveau ce sa faca cu banii construiau biserici si cumparau pamanturi si mosii.. Acum e aceeasi treaba numai ca in loc de Biserici isi fac zeci de vile iar restu de bani prin conturi prin Elvetia sau Cipru . Inainte nu existau masini.. ci doar carute si trasuri.. acum pot sa bage bani si in masini ultimu racnet, sa-si ia avioane etc..

    Tupeul si nesimtirea BOR oricum a ajuns la cote alarmate si ma intreb oare Dumnezeul lor in frunte cu Iiusus Hristos cat o sa mai tolereze foamea de bani a BOR. Mi-a adus aminte pomenirea in articol a cladirii in care functioneaza scoala genrala Elena Cuza.. Parca Popii voiau acum cativa ani sa desfiinteze scoala si sa-si faca televiziune de indobitocit poporul in ea..

    Bine dracu ca nu e toata lumea indobitocita si mai sunt si tupeisti, nesimtiti, satanisti (mai mult sub forma de epitet fiindca satana nu exista), eretici asa ca mine sa le dea peste bot pe unde au ocazia, atat online cat si offline.

    Dupa ce ca nu platesc impozit la stat (desi lucru asta ar fi normal) mai primesc si ajutoare de la stat si au o gramada de terenuri, pamanturi, cladiri si proprietati.. mai fac si pe ai dracu cateodata.. Penibili popii astia. Stau si ma intreb cand o sa ajunga pe lumea cealalta oare ce o sa gaseasca acolo?!..

    Credinta la noi tine mai mult de istoria neamului si are meritele ei dar niciodata nu o sa aiba meritul meu in cazul in care indobitoceste si tampeste populatia cu „minuni gen icoane care plang sau cruci gasite prin lemne „taiete”..

    Religia este necesara oamenilor care nu au autocontrol, constiinta si mentalitate in sensul in care daca fac ceva gresit sau rau sa se teama de ceva.. gen Dumnezeu.. Unii oameni sunt si prosti si habar n-au ca pe Dumnezeu nu-l intereseaza ce face fiecare si pedepsirea celor care gresesc. La orice forta exista reactiunea asa cum la orice fapta exista reversul faptei. Daca inca nu putem sa explicam niste lucruri si le catalogam minuni sau pedepse divine asta nu inseamna sa punem botul la cartea de povesti a altor popoare numite BIBLIE.

    V.M.P.T.I.I.I.2015 !!
  8. #8
    Junior
    Data de inscriere
     09-03-2011
    Mesaje
    98
    Citat Mesaj initiat de George Ionescu
    Nu cred ca e bun gust un mormant in mijocul orasului . Sa -l mute in cimitir , acolo e locul lui .

    inainte de toate mormantul ala face parte din istoria craiovei, asa ca ar fi bine sa ramana acolo unde ii e locul … daca vrei banci se puteau amenaja foarte frumos in jurul acelui mormant … nu batjocura si sacrilegiul care se face acuma .. sincer chiar as vrea ca pe mormantul inalt prea sfintitului si pe al olgitei, in loc de lespede sa se puna o banca ca sa ne putem odihni si noi basinile linistiti cand o sa ne asezam pe ele la batranete . Dar asta e marele respect al unora pentru inaintasii lor care chiar au facut ceva in orasul asta, spre deosebire de actualii .. sunt curios ce o sa se intample cu cablurile de pe cladirile din centrul vechi care strica toata imaginea investitiilor care s-au facut acolo

  9. #9
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    562
    Citat Mesaj initiat de George Ionescu
    Nu cred ca e bun gust un mormant in mijocul orasului . Sa -l mute in cimitir , acolo e locul lui .

    Mentalitatea asta explică perfect diferența culturală dintre România și Franța, Germania etc. Dintre România și restul Europei. Bravo .
    Explică de ce România e pârțul Europei.

  10. #10
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    563
    Citat Mesaj initiat de sslancer
    Citat Mesaj initiat de George Ionescu
    Nu cred ca e bun gust un mormant in mijocul orasului . Sa -l mute in cimitir , acolo e locul lui .

    inainte de toate mormantul ala face parte din istoria craiovei, asa ca ar fi bine sa ramana acolo unde ii e locul … daca vrei banci se puteau amenaja foarte frumos in jurul acelui mormant … nu batjocura si sacrilegiul care se face acuma .. sincer chiar as vrea ca pe mormantul inalt prea sfintitului si pe al olgitei, in loc de lespede sa se puna o banca ca sa ne putem odihni si noi basinile linistiti cand o sa ne asezam pe ele la batranete . Dar asta e marele respect al unora pentru inaintasii lor care chiar au facut ceva in orasul asta, spre deosebire de actualii .. sunt curios ce o sa se intample cu cablurile de pe cladirile din centrul vechi care strica toata imaginea investitiilor care s-au facut acolo

    De aia și batjocoresc istoria României, pentru că sunt ”români adevărați”. Ce au făcut acei înaintași, mai mult sau mai puțin boieri or reformiști, ăștia nu ar face nici în 200 000 de ani (statele românești, România Mare, războaie împotriva tuturor imperiilor din jur, școli, biserici, căi ferate etc).
    Ăștia sunt numai niște gunoaie pline de ură și lăcomie subumană. Niște perverși de cea mai joasă speță.

  11. #11
    De-al casei
    Data de inscriere
     20-01-2015
    Mesaje
    281

    Cu cat sunteti platiti sa spuneti mizeriile astea ? Gherila internauta pro penelista in actiune .

  12. #12
    Member
    Data de inscriere
     12-10-2010
    Mesaje
    109

    daca mormintele se tin in centru, atunci o sa ma interesez si eu cine a construit blocul meu in anii 70 si daca a murit, o sa-i mut ramasitele in gradina din fata blocului! de fapt, eu zic fiecare bloc sa aiba un mini-cimitir in gradina… mai naspa cu aia din centru ca nu au gradini )

  13. #13
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    564
    Citat Mesaj initiat de George Ionescu
    Cu cat sunteti platiti sa spuneti mizeriile astea ? Gherila internauta pro penelista in actiune .

    Mă p*ș pe PSD și pe PNL, niște organizații criminale, și ți le las ție cadou.

  14. #14
    De-al casei
    Data de inscriere
     20-01-2015
    Mesaje
    284

    Anunta colegii de partid ca ai scris ca te p*si pe ei doar asa ca sa credem noi ca nu esti de-ai lor . Penibil .

  15. #15
    Junior
    Data de inscriere
     09-03-2011
    Mesaje
    99

    istoria nu are legatura cu politica …. dar si pentru asta … basescu, pnl-ul, psd-ul , iliescu sau ponta sunt de vina

  16. #16
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    567
    Citat Mesaj initiat de George Ionescu
    Anunta colegii de partid ca ai scris ca te p*si pe ei doar asa ca sa credem noi ca nu esti de-ai lor . Penibil .

    Eu n-am colegi ca tine și în niciun caz de partid. Singurul penibil de pe CVF ești tu.
    Uite, așa se face politica pe la partide:

    https://olgutavasilescusugepula.wordpress.com/category/uncategorized/

    Pagina nu-mi aparține. Oare ce o fi vrut să spună autorul?

  17. #17
    Newcomer
    Data de inscriere
     27-02-2012
    Mesaje
    36

    extraordinara stire.comentarile si mai extraordinare

  18. #18
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     18-09-2008
    Locatie
     Orasul Leilor,Craiova
    Mesaje
    1083

    se apuca sa se certe mafia din primarie cu mafia din biserica pana la urma acest proiect are la basa sustragerea de fonduri

  19. #19
    Dim
    Oldtimer
    Data de inscriere
     15-05-2008
    Mesaje
    1488

    http://www.craiovaforum.ro/stiri/administratie/primaria-craiova-preluat-terenul-bisericii-sf-ilie-gardul-lacasului-va-fi-demolat.html

    Am mai avut o discuție mai demult pe aceeași temă.

    Din câte am înțeles eu, mai există un mormânt în biserică, sicriul din mormantul extern ar putea fi mutat în mormântul din biserică, lângă celelalte.

    În secolul XVIII erau multe cimitire în Craiova, cam pe lângă fiecare biserică, A. I. Cuza a decis scoaterea cimitirelor în afara localității și a mutat toate cimiterele mici în Sineasca, Dorobănție, Ungureni, în Fața Luncii (evreiesc și catolic), în Lascăr Catargiu și în Brestei.

    În timp orașul s-a mărit iar acum cimitirele sunt tot în oraș.

    Lângă mormântul de care pomenim acum au fost și alte morminte acum vreo 150 de ani.
    În grădinile bisericilor vechi precum Sfântul Ilie, Sfântu Gheorghe Vechi, Postelnicu Fir, Sfântul Spiridon, Sfântul Mina, Obedeanu, Sfântul Nicolae Amaradia, Brândușa, Madona Dudu, erau cimitire mici.

    Când au fost strămutate cimitirele au fost mutate doar mormintele mai noi și ce s-a putut muta din cele vechi, curțile bisericilor încă mai au oseminte ale unor oamenii adormiți întru Domnul acum mai bine de 200 de ani.

    Eu nu cred că este o problemă gravă mutarea mormântului acesta dacă rămășițele pământești ale omului îngropat acolo sunt tratate cu respect.

  20. #20
    De-al casei
    Data de inscriere
     20-01-2015
    Mesaje
    291

    Asta da comentariu pertinent .

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.