O șomeră din Bîrca a dat Italia pe conservele cu dulceață și...

O șomeră din Bîrca a dat Italia pe conservele cu dulceață și pariază pe o afacere proprie

2.958
8
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

O femeie de 52 de ani, din Bârca, județul Dolj, a reușit să treacă peste prejudecățile vârstei și s-a hotărât să încerce să-și schimbe viața. Era șomeră, lucrase sezonier în Italia, iar la întoarcerea acasă a aflat de un curs de calificare gratuit și s-a hotărât să se înscrie. Acum, Elena Secu are un certificat de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume şi unul de competențe antreprenoriale şi TIC și vrea să-și deschidă o mică afacere în domeniu.

 

Elena Secu lucrase în Italia, unde plecase fiindcă acasă era șomeră și nu prea existau șanse de angajare, locuind în mediul rural. „E foarte greu să găseşti un loc de muncă, mai ales la sat şi la vârsta mea. Am lucrat, pentru o scurtă perioadă, şi în Italia, dar îmi este greu, mi se face dor de familie şi de ţara mea. Mi-am dat seama că singura soluţie este să încerc să fac ceva pe cont propriu, să găsesc o nouă ocupaţie prin care să câştig nişte bani”, mărturisește Elena Secu (foto, dreapta, alături de nepoata ei, Petronela Andrici, și ea cursantă).

 

Aşa a ajuns să se înscrie la cursurile „Anotimpuri la borcan”, organizate pe fonduri europene de Asociația ”React”, care  i-au adus nu doar o ocupație, cât o nouă șansă ei și unei munci de tradiție la sat. „Nu mă gândisem că aş putea să câștig bani chiar cu dulceaţa pe care o pregătesc în fiecare an. La oraş, oamenii nu mai au timp să pună la borcane fructe şi legume, să facă dulceţuri, compoturi, murături. Aşa că putem să venim în întâmpinarea lor cu produsele noastre”, povestește Elena.

 

Femeia spune că are în plan să coopteze și mobilizeze și alte colege de curs şi, împreună, să incerce să dezvolte o afacere cu conserve de legume și fructe. ”Am vorbit deja cu ele, sunt fete tinere şi motivate, care merită o viaţă mai bună”, e de părere femeia.

 

În total, 167 de femei din satele situate în partea de Sud Vest a Olteniei au pariticpat și finalizat, până acum, cursuri gratuite de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume şi pe cele de competențe antreprenoriale şi TIC, în cadrul proiectului „Anotimpuri la borcan – regiunea Sud Vest Oltenia”. Certificatul este recunoscut de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi de Ministerul Educaţiei.

 

Încă 54 de femei se pregătesc, în prezent, să obţină certificatul de lucrător în producţia conservelor din fructe şi legume. Înscrierile în proiect continuă până la epuizarea tuturor celor 392 de locuri disponibile. Femeile fără un loc de muncă, absolvente a minimum opt clase şi cu domiciliul în mediul rural din judeţele Dolj, Olt, Vâlcea, Mehedinţi şi Gorj, interesate să se înscrie, se pot adresa lui Leonard Șonei (0732 222 305), reprezentant al Asociației care organizează cursurile.



8 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     07-09-2011
    Mesaje
    17

    Parieaza?Misto!

  2. #2
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    951

    Au prostit-o, fraierit-o. Eroare mare- s-a întors în Dolj, România, ca să facă murături, această mare afacere locală….

  3. #3
    Racer
    Data de inscriere
     17-10-2008
    Mesaje
    67

    A plecat din Italia pentru ca acolo nu mai umbla cainii cu covrigi-n coada. A ajuns sa fie mai rau decat in Romania.

  4. #4
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    952
    Citat Mesaj initiat de Andrey94
    A plecat din Italia pentru ca acolo nu mai umbla cainii cu covrigi-n coada. A ajuns sa fie mai rau decat in Romania.

    aia, da. posibil.
    dar dacă a plecat pentru ”afacerea” din articol…e nasol. poate era rău pt ea în Italia (fiecare cu ale lui), dar cine vrea săs tea acolo poate găsi casă, masă și vreo 500 de euro de cheltuială destul de ușor. unii nu se adaptează, sunt prea în vârstă, singuri…da.
    oricum, ideea mea era că a venit la naiba, că ”afacerea” cu borcanele e un mare kk.
    din câte știu eu , le mai și bagă în cap că dulceața trebuie vândută cu vreo 100 de lei borcanul și că se poate face numai prin UNII, care vor și ei din banii ăia.
    cred că e un fel de afacere tip internet.

  5. #5
    Senior Member
    Data de inscriere
     11-03-2013
    Mesaje
    680

    decat sa spele la cur macaronari, mai bine face muraturi. ca sa le poata comercializa insa, trebuie sa respecte niste norme sanitare cel putin egale cu cele dintr-o fabrica de conserve, lucru care mi se pare extrem de greu, mai ales ca nu am in nici un fel certitudinea ca inainte de a pune mana pe castravete nu s-a scarpinat in cur, de exemplu.
    oricum, marea majoritate a necalificatilor care se duc prin italia-anglia-spania isi rotunjesc veniturile cu diferite obecte care sunt apoi vandute chiar pe acest forum.

  6. #6
    @#I
    Senior Member
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    957
    Citat Mesaj initiat de kartman
    decat sa spele la cur macaronari, mai bine face muraturi. ca sa le poata comercializa insa, trebuie sa respecte niste norme sanitare cel putin egale cu cele dintr-o fabrica de conserve, lucru care mi se pare extrem de greu, mai ales ca nu am in nici un fel certitudinea ca inainte de a pune mana pe castravete nu s-a scarpinat in cur, de exemplu.
    oricum, marea majoritate a necalificatilor care se duc prin italia-anglia-spania isi rotunjesc veniturile cu diferite obecte care sunt apoi vandute chiar pe acest forum.

    Păi să vezi cum gătesc macaronarii prin insulele alea, prin nu știu ce sat de cacao, prin Italia! Chiar se zgârmă-n cur și vin cu mâncarea la masă…Dar, de, sunt talieni și sunt șmecheri..Îi doare-n cur de smalțul sărit, de jegul de sub unghii sau de normele europene.
    Ce e drept, vine cu mâncare proaspătă, nu ca porcul de rumân cu carne cu viermi, cum l-a-nvățat krva de mă-sa.

  7. #7
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    3188
    Citat Mesaj initiat de @#I
    Au prostit-o, fraierit-o. Eroare mare- s-a întors în Dolj, România, ca să facă murături, această mare afacere locală….

    )

  8. #8
    De-al casei
    Data de inscriere
     20-01-2015
    Mesaje
    475

    In sfarsit aud de oameni cu initiativa .Este un lucru imbucurator . De asa ceva avem nevioe ca sa ne dezvoltam economia . nu de milogi si postaci platiti de te miri cine sa arunce cu noroi in oricicine face ceva pentru tara asta . Bravo !

    Replica postacului e tot o ironie ? tu acela care te pricepi la ironii … sau care le comanzi …

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.