În PRACTICON s-au finalizat și activitățile de consiliere

În PRACTICON s-au finalizat și activitățile de consiliere

1.237
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Inspectoratul Școlar Județean Dolj și Liceul Teoretic Tudor Arghezi implementează în perioada 28 aprilie 2014-27 octombrie 2015 proiectul PRACTICON – „Consiliere inovativă și practică școlară pentru o carieră de succes’’. Cele 3 obiective majore ale proiectului sunt: oferirea de servicii de consiliere de specialitate pentru orientarea corectă în carieră a elevilor de liceu, stagii de practică performante la agenți economici și pregătire practică prin metoda inovativă ,,firma de exercițiu’’.

Dintre acestea, contribuția principală a proiectului a vizat consilierea și orientarea profesională a 480 elevi de clasa a XI-a din județul Dolj, oferindu-le posibilitatea de a lua decizii informate și corecte cu privire la continuarea studiilor și/sau integrarea pe piața muncii.

Activitatea de consiliere s-a desfășurat cu ajutorul unei echipe de 6 consilieri îndrumați de un coordonator. Pe parcursul a 14 luni, în cadrul activității de consiliere și orientare profesională experții au oferit elevilor din grupul țintă suport în diferite forme: consiliere individuală, consiliere de grup, consiliere în cadrul stagiilor de practică și consiliere în cadrul firmelor de exercițiu. Acum, la finalul acestei activități, viitorii absolvenți de liceu au oportunitatea de a-și alege traseul profesional în funcție de propria personalitate, de abilitățile, interesele și valorile sale vocaționale dar și de dinamica pieței muncii.

Serviciile de consiliere au fost furnizate printr-o serie de acțiuni concrete, printre care: aplicarea de către experții consilieri a testelor din platforma profesională CCP Intranet celor 480 elevi din grupul țintă, completarea protocolului de evaluare psihologică, prezentarea rezultatelor obținute în urma parcurgerii testelor în cadrul întâlnirilor individuale cu fiecare elev din grupul țintă, completarea împreună cu elevii a fișelor de lucru Top 3 Abilități transferabile, Căutarea unui loc de muncă, Valori şi atitudini reprezentative în alegerea carierei; completarea Deciziei de carieră și a Proiectului de carieră.

De asemenea, experții consilieri au monitorizat elevii în cadrul stagiilor de practică la agenții economici şi din firmele de exercițiu, prilej cu care au fost completate fişele de lucru aferente secţiunii consiliere din caietul de practică iar elevii au lecturat materialele indicate din caietul de practică.

În cadrul activităților de consiliere de grup și individuală s-a urmărit realizarea corelării dintre profilul vocațional și posibile ocupații în scopul identificării profilelor ocupaționale potrivite prin folosirea platformei profesionale achiziționate în proiect. Împreună cu elevii s-au analizat Proiectul de carieră și Fișa de progres proiectare profesională în vederea clarificării scopului în carieră, a obiectivelor pe termen scurt și lung și facilitării proiectării unui parcurs profesional al elevului în conformitate cu abilitățile, interesele și valorile sale vocaționale.

Toți cei 480 de elevi din grupul țintă principal care au finalizat activitățile de consiliere au obținut la finalul activității un proiect de carieră care cuprinde 3 instrumente: Pași spre cariera mea – obiective pe 5 și 2 ani, redactare CV și redactare scrisoare de intenție dar și un document de referințe care conține expunerea calităților/punctele tari ale elevului desprinse în urma întregului proces de consiliere și care pot face referire la abilități, atitudini și valori, aspecte motivaționale, trăsături de personalitate, conduita în timpul stagiului de practică.

Pentru ca importanța consilierii și orientării profesionale să fie făcută cunoscută cât mai multor elevi din județul Dolj, pe parcursul proiectului au fost elaborate de către Experții Consiliere Profesională materiale informative despre consiliere care au fost postate pe pagina de campanie la www.consiliere-practicon.ro/instrumente-de-lucru.

Platforma online de consiliere care a fost utilizată pentru testarea elevilor și pagina de campanie sunt principalele instrumente care vor asigura sustenabilitatea proiectului pe componenta consiliere după încetarea finanțării. Platforma de consiliere va rămâne operațională și după finalizarea proiectului și va servi în continuare pentru testarea altor elevi, astfel încât aceștia să poată lua decizii informate privind continuarea studiilor sau dobândirea unui loc de muncă.

Beneficiile resimțite de elevii din PRACTICON pe parcursul orelor de consiliere sunt notabile. După cum declara unul dintre elevii participanți la această activitate, ,,cu activitatea de consiliere, orientarea în carieră nu mi se mai pare un lucru dificil, descoperind pe parcursul activităţilor ceea ce vreau să fac în viață în funcţie de abilităţile pe care le am. Această activitate, în afara faptului că a devenit o plăcere, este exact ceea ce căutam înainte de începerea acestui proiect.’’ (Costea Ionela, Colegiul Național Economic Gheorghe Chițu).

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investește în oameni!

Pentru detalii:

Georgeta Lumei, Expert Informare și Publicitate

ginalumei@gmail.com

0721 888 402



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.