Agenții economici vor trebui să-și schimbe casele de marcat

Agenții economici vor trebui să-și schimbe casele de marcat

2.000
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Incepand din 2016, casele de marcat dotate cu role jurnal pe suport hartie vor fi inlocuite, treptat, cu aparate de marcat echipate cu jurnal electronic, stabileste un act normativ aprobat recent de parlamentari. Firmele care nu se vor conforma noilor dispozitii vor risca amenzi de 9.000 de lei.

 

Guvernul a introdus, prin Ordonanta de urgenta nr. 91/2014, obligativitatea utilizarii deaparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola jurnal. Dispozitiile actului normativ stabilesc ca operatorii economici care incaseaza integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct de catre populatie sunt obligati sa utilizeze case de marcat electronice fiscale.

„Masura legislativa urmareste ca intr-o perioada de tranzitie (…) sa alinieze sistemul de aparate de marcat fiscale utilizate in Romania cu cele folosite de celelalte tari europene, Romania fiind singura tara europeana in care se mai utilizeaza aparate de generatie veche, cu role martor de hartie. De subliniat, de asemenea, avantajul pe care noul sistem de aparate de marcat dotate cu jurnal electronic il aduce comerciantilor, prin eliminarea costurilor cu achizitia rolelor de hartie si spatiile de depozitare a acestora”, au explicat reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) la inceputul anului.

 

Pentru dotarea cu noile echipamente, Fiscul urma sa acorde o deducere din impozitul pe profit pentru costurile cu noile case de marcat si pentru programul electronic, aceste costuri fiind estimate la 40-60 de euro/echipament. Trecerea la noile case de marcat se va realiza treptat. Guvernul a hotarat sa existe perioade tranzitorii pentru dotarea operatorilor economici cu case de marcat cu jurnal electronic.

 

Mai exact, marii contribuabili vor utiliza noile aparate incepand cu data de 1 octombrie 2016, in timp ce de la 1 ianuarie 2017 aceeasi obligatie le va reveni si contribuabililor mijlocii. In ceea ce-i priveste pe contribuabilii mici, acestia vor fi obligati sa foloseasca aparate de marcat cu jurnal electronic incepand cu data de 1 mai 2017.

 

Atentie! Din 1 iulie 2016 va fi interzisa comercializarea aparatelor de marcat electronice fiscale cu rola jurnal.

 

Sursa: avocat.net

 



3 COMENTARII

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     13-05-2015
    Mesaje
    83

    O idee foarte buna

  2. #2
    Afacerist
    Data de inscriere
     12-07-2007
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    852

    Ce se intampla sa zicem, daca se duce cip-ul ala in care se stocheaza jurnalul ?

    Ym:Al3xxxinho
  3. #3
    Maniac
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    4279

    bine

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.