In Oltenia exista circa 30 de podgorii, calitatea vinurilor oltenesti este recunoscuta si medaliata la concursuri internationale, dar nu prea stim sa apreciem ceea ce avem.
Bloggerii craioveni si-au propus sa cunoasca si sa mediatizeze vinurile oltenesti in combinatie cu branzeturile Delaco, in cadrul unor degustari organizate in fiecare luna.
Proiectul se numeste Branzeturi cum se… cuVin si este un eveniment de „pairing” intre vinurile oltenesti si branzeturi. Este un prilej potrivit pentru educatie gastronomica, mai ales ca degustarile se fac in prezenta unor specialisti in domeniu. Astfel de degustari se vor desfasura lunar in Craiova sau in locatiile cramelor oltenesti.
Prima degustare de Branzeturi cum se… cuVin a avut loc in Octombrie, alaturi de branzeturile Delaco fiind prezente vinurile Vinarte din gama Terase Danubiene, apartinand podgoriei Stârmina din judetul Mehedinti.
Ne-au dezvaluit din tainele vinurilor Laurentiu Achim, presedintele Asociatiei Somelierilor din Romania si Iustin Urucu, enologul sef de la Vinarte.
Prezentarea branzeturilor Delaco i-a revenit lui Alin Sintimbrean, autorul DictionarCulinar.ro.
Delaco este parte integranta a grupului francez Savencia, unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial, astfel incat produsele propuse pentru degustare au fost foarte variate, pornind de la Mozzarella fresca, Emmentaler, Petit Camembert, trecand prin Brie au bleu, cascaval Sofia, cascaval afumat si culminand cu Grana Padano si Roquefort.
Vinurile Vinarte au trecut de la alb (Sauvignon Blanc si Tamaioasa Romaneasca) la Rose, transformandu-se in rosu-negru (Feteasca Neagra, Negru de Dragasani si Merlot).
Evenimentul a avut loc la restaurantul Le Baron, pe langa bloggerii craioveni fiind prezenti si alti iubitori de vinuri si branzeturi.
Asociatia Bloggerilor Olteni isi propune ca in fiecare luna, timp de circa 3 ani, sa organizeze si sa mediatizeze acest gen de evenimente, astfel incat vinurile oltenesti si branzeturile delicate sa fie apreciate si individual dar mai ales in combinatiile propuse la degustari.