19 noiembrie 2015 – Ziua Naţională Fără Tutun

19 noiembrie 2015 – Ziua Naţională Fără Tutun

1.786
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(4 voturi, media: 5,00)

Ziua Naţională fără Tutun este marcată în fiecare an în a treia joi a lunii noiembrie, printr-o iniţiativă de a atrage atenţia asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii oamenilor. 

 

În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie. Totodată, studiile au arătat că peste 80% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, fumatul produce în prezent circa 6 milioane de victime anual, dintre care peste 5 milioane sunt utilizatori şi ex-utilizatori, iar mai mult de 600.000 sunt nefumători expuşi fumului de ţigară (fumători pasivi). Efectele negative ale fumatului nu se limitează  la fumător, ele răsfrângându-se dramatic şi asupra celor din jur.

Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de muncă şi ca o ameninţare la adresa sănătăţii publice, fiind una dintre cauzele bolilor cardiace.

 

Agenţia Naţională Antidrog (ANA), prin intermediul centrelor sale de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog (CPECA), foloseşte acest prilej pentru a derula la nivel naţional activităţi de informare, sensibilizare, conştientizare în mediile şcolar, familial şi în comunitate, asupra riscurilor consumului de tutun, precum şi activităţi de formare de abilităţi de viaţă sănătoasă.

 

Totodată, având ca temă „Ajută–mă să cresc!”, Ziua Naţională fără Tutun oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – fumatul pasiv.

 

De asemenea, specialiştii ANA atrag atenţia şi asupra efectelor dăunătoare ale fumatului, în special asupra copiilor care cresc în familii cu cel puţin un membru fumător. Fără voia lor, aceştia sunt expuşi atmosferei viciate de fumul de tutun şi, în plus, există un risc crescut de a deveni ei înşişi fumători. De aceea, exemplul personal al părinţilor nefumători este cel mai bun mijloc pentru a-şi convinge copiii să nu fumeze.

***

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Dolj, prin specialiştii săi, în parteneriat cu ISJ Dolj şi Asociaţia Europrotector România, a iniţiat marcarea acestei zile încă de luni, 16 noiembrie, prin desfăşurarea unor activităţi de informare şi sensibilizare a  adolescenţilor, tinerilor şi adulţilor din oraşele Dăbuleni şi Filiaşi, cu privire la efectele consumului de tutun asupra sănătăţii fizice, dar şi în plan social, astfel:

  • În ziua de 16 noiembrie 2015, la Liceul Teoretic „Constantin Brâncoveanu” din oraşul Dăbuleni, au avut loc trei activităţi la care au participat 78 de elevi;
  • În ziua de 17 noiembrie 2015, la Liceul Tehnologic „Dimitrie Filişanu” din oraşul Filiaşi s-a desfăşurat o activitate la care au participat 14 elevi.

 

În ziua de 19 noiembrie 2015 vor avea loc alte activităţi în municipiul Craiova, astfel:

  • La Şcoala Gimnazială „Sf. Gheorghe” din Craiova vor avea loc două activităţi;
  • La Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate se va desfăşura o activitate de informare;
  • La Liceul Matei Basarab se va desfăşura o activitate de informare;
  • Elevi de la  La Liceul Tehnologic Transporturi Căi Ferate şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „C-tin Brâncuşi” vor prezenta o alternativă la consumul de tutun, respectiv o activitate sportivă.


Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.