PSD Dolj cumpără sediul de la Primăria Craiova la preț mic și...

PSD Dolj cumpără sediul de la Primăria Craiova la preț mic și în rate

2.910
12
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Clădirea, monument istoric, cunoscută sub denumirea de Casa Bancov, situată în centrul Craiovei, pe Str. Mihail Kogălniceanu, Nr.12, a ajuns subiect de dispută după ce, prin Hotărârea nr. 106/2015, Consiliul Local al Municipiului Craiova a aprobat vânzarea acesteia către Partidul Social Democrat (PSD) Dolj la un preț evaluat de 993.510 lei fără TVA. Atât suma cât și modalitatea de plată către municipalitate i-a nemulțumit pe consilierii opoziției, care au susținut că prețul este prea mic și că PSD ar trebui să apeleze la un credit bancar ca să plătească suma integrală către Primăria Craiova, proprietarul clădirii. sedinta CLM 26 nov 15 3

 

Clădirea, cu o suprafață de 788,13 mp și teren-curte (terasă) aferent de 124 mp aparţine domeniului privat al Craiovei, iar PSD Dolj ființează aici încă din 1990, plătind chirie către municipalitate.

 

Deși au mărturisit că nu este nimic ieșit din comun ca un partid să cumpere clădirea unde își desfășoară activitatea, o parte a consilierilor locali, cei ai opoziției, s-au arătat nemulțumiți de modul în care PSD va intra în posesia clădirii, prin rate modice plătite municipalității. În susținerea solicitării, reprezentanții PSD au arătat că prețul stabilit este mic fiindcă ulterior achiziției clădirea va avea nevoie de investiții foarte mari pentru consolidare și restaurare. sedinta CLM 26 nov 15 2

 

Astfel, conform proiectului votat azi în CLM, PSD trebuie să plătească un avans de 25.000 euro (10% din preţul de vânzare) în cel mult 60 de zile de la data semnării contractului, diferenţa de 200.000 euro, în 34 rate lunare eşalonate după cum urmează: primele rate lunare în cuantum de 1.000 euro/rată lunară plus dobânda la zi calculată la sold şi ultimele 10 rate lunare în cuantum de 17.600 euro/rata lunară plus dobânda la zi calculată la sold. Dobânda anuală, aplicabilă la sold, este de EURIBOR 3 luni plus 1% şi se va calcula şi plăti lunar la aceeaşi dată cu rata lunară. Viramentele se vor face în lei, la cursul valutar al B.R.R. din ziua efectuării plăţii. Cumpărătorul va putea achita anticipat parţial sau integral soldul. sedinta CLM 26 nov 15

 

Dan Cherciu:Pe mine m-a nemulțumit modul în care au fost eșalonate aceste rate și, pe de altă parte, dobânda pe care primăria urmează să o încaseze la această vânzare. Nu știu de ce Primăria Craiova trebuie să se transforme în instituție bancară și să vândă ceva în rate cu o dobândă atât de convenabilă. Dacă într-adevăr respectiva formațiune politică nu are bani să facă achiziția, poate angaja un credit bancar, să vedem care bancă îi dă să plătească rate nu știu câte luni, câte 1.000 de euro pe lună, iar abia ultimele rate să ajungă, într-adevăr, la niște valori exagerat de mari, totul întinzându-se pe trei ani, după care formațiunea chiar poate vinde sediul la valoarea pieței. Consider că primăria nu e instituție de credit pentru o formațiune politică. Mă voi opune acestui proiect”.

sedinta CLM 26 nov 15 1

Pavel Badea: ”Primarul Craiovei nu a fost mandatat din partea CLM să negocieze pe 12 noiembrie marja procentuală aplicată la soldul pentru vânzarea în rate, a avut doar un mandat să semneze contractul de vânzare-cumpărare la suma pe care noi am agreat-o. Deci, trebuia mai întâi să ne ceară acordul pentru ceea ce a făcut și nu eram de acord și după aceea să facă ceea ce s-a îndeplinit acum”.

 

Marin Radu: ”Legea nu interzice ca ratele să fie diferențiate ca valoare. Această clădire e o clădire monument și necesită sume foarte mari pentru obținerea avizelor și efectuarea lucrărilor de consolidare și restaurare. În primii doi ani, probabil că aceste cheltuieli vor fi la niște valori foarte mari. Cine nu este de acord, poate să voteze împotrivă. Oricum, este și în beneficiul orașului, pentru că această clădire va arăta cu totul altfel”.

 

Marian Vasile: ”În primul rând, consider că prețul de achiziție e foarte mic, în al doilea rând, așa cum au spus colegii mei, trebuie ca PSD să meargă la o instituție bancară care are mult mai multe mecanisme de verificare a solvabilității, a clientului, să facă un credit bancar și să cumpere, repet, la un preț care este foarte mic. Pe de altă parte, nu cred că este grija vânzătorului că, vai, cumpărătorul va avea de investit în reabilitarea clădirii. Voi vota împotriva. PSD să meargă la bancă, să facă rost de bani și să vină cu ei”.

 

Olguța Vasilescu: ”Ați remarcat bine domnule Pavel Badea, nu am făcut parte din comisia de negociere, eu nu am experiența dumneavoastră în a vinde terenuri municipalității la un preț despre care unii spun că e mai mare sau mai mic și, atunci, am lăsat, în înțelepciunea sa, CLM să decidă dacă este benefic sau nu pentru municipalitate, exact ca în alte cazuri. Acum, nu se discută prețul, prețul a fost aprobat. Acum, se discută dacă se poate sau nu să se vândă în rate. Legea spune că se poate, dumneavostră, în înțelepciunea dvs. veți decide”.

 

Pavel Badea: ”E normal, noi avem și case și terenuri și afaceri în Craiova. Doamna primar dacă nu are nici case, nici terenuri în Craiova, e normal să nu fie acuzată în niciun fel. Noi trăim în Craiova, doamna primar, și avem totul aici și e normal să avem din când în când și mici dispute cu cei care ne încalcă dreptul la proprietate. Acest caz, pe care dvs. l-ați enunțat, se referă la încălcarea unui drept de proprietate, iar instanța a decis definitiv și irevocabil ceva și dvs. văd că ați fost obligată să puneți în practică acea decizie”.

 

Olguța Vasilescu:Exact asta spuneam și eu, domnule Badea. Eu sunt o mare ghinionistă, dumneavostră sunteți un norocos”.

 

Marin Nicoli: ”Poate pentru prima dată după Revoluție, membrii unei organizații de partid înțeleg să-și cumpere o casă. Da, PSD, care era FSN la vremea respectivă și s-a divizat în FSDN, s-a înființat în acea clădire. Este o datorie istorică pentru noi și în folosul tututor și invit toate partidele să-și cumpere sediile în care stau, pentru a nu sta cu chirie modică la municipiu. O introducem în vistieria municipiului prin cotizațiile pe care le vom strânge lună de lună. O să renovăm această clădire, fiindcă, lângă ea, cealaltă s-a prăbușit. Facem asta pentru că dvs. ați aprobat prețul și cred că vânzarea în rate este oportună, necesară și în folosul membrilor noștri de partid și, bineînțeles, a celor din Craiova, care pot veni la orice dezbatere pe orice subiect”.

 

Ionel Pană: ”Este bine, într-adevăr, că un partid își ia sediu, sunt alte partide care au deja mai demult cumpărate. Problema este, într-adevăr, modul în care gestionăm banii primăriei și, atunci, și eu sunt de acord că este bine să se apeleze la un credit bancar. Eu mă voi abține la acest punct”.

 

Proiectul a trecut cu patru voturi împotrivă, din partea consilierilor Pavel Badea, Dan Cherciu, Marian Vasiles, Emilian Ștefîrță și două abțineri: Ionel Pană și Teodor Sas.

 

Proiectul de hotărâre privind vânzarea-cumpărarea sediului PSD poate fi consultat AICI.

 



12 COMENTARII

  1. #1
  2. #2

    Ce bine . Acum așteptăm cu drag cutremurul .

  3. #3

    La congresul lor poate…aia care sunt mandrii ca sunt romani.

  4. #4

    Mda.. Totul merge normal in Romania..

  5. #5

    Pai si ce treaba are Palatul Plesia in treaba asta?

  6. #6
    stz
    Junior
    Data de inscriere
     12-02-2014
    Mesaje
    65

    Primar de la PSD, Prioteasa in fruntea CL si totul se rezolva.

    O MIZERIE.

    Oamenii responsabili trebuie trasi la raspundere, nu este posibil o astfel de suma.. si in rate..

  7. #7

    Dar, ce nu au cumparat PSD-ii in Craiova?

  8. #8

    Ăștia nu se mai satura de măgarii si mizerii!!!! Un partid de infractori!!!!!

  9. #9
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    3336

    auzi,in interesul orasului…

  10. #10
    @#I
    Oldtimer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1498
    Citat Mesaj initiat de reliviu
    auzi,in interesul orasului…

    Îți dai seama…
    Dar iote ce mulțime de postaci anti PSD a apărut de pe FB ! Asta treabă adevărată!
    …Și erau pe aici postacii Olgăi, care mă acuzau pe mine că-s postac penelist…Vedea-i-aș îngropați pe toți (bandiții din toate partidele)
    Olga, acum ai belit-o! Postaci ai vrut, postaci ai primit.

  11. #11

    TRANZACTIA ESTE ILEGALA,TREBUIA FACUTA PRIN BERCEANU SI CU MORMAN !!!

  12. #12

    DNA !!!! DNA !!! Vino si la Craiova !!!!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.