Joi se dezbate proiectul de acordare de facilitati pe mijloacele de transport...

Joi se dezbate proiectul de acordare de facilitati pe mijloacele de transport in comun ale RAT CRAIOVA

337
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Instituția Primarului municipiului Craiova anunță introducerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local de joi, 23 februarie 2012, a Proiectului de hotărâre privind  acordarea de facilităţi pe mijloacele de transport în comun ale R.A.T. Craiova, în municipiul Craiova, pentru anumite categorii de persoane.

 

Se propune, astfel:

a) acordarea de gratuităţi de 100% pe mijloacele de transport în comun aparţinând Regiei Autonome de Transport Craiova pentru pensionarii cu domiciliul în municipiul Craiova cu un venit net din pensie de până la 1.000 lei/lună;

b) subvenţionarea cu 50% din preţul abonamentelor pentru orice tip de abonament pentru pensionarii cu domiciliul în muncipiul Craiova şi cu un venit net din pensie de peste la 1.000 lei/lună;

c) subvenţionarea cu 50% din preţul abonamentelor pe o singură linie pentru studenţii care frecventează prin cursuri de zi instituţiile de învăţământ autorizate din municipiul Craiova;

d) subvenţionarea cu 50% din preţul abonamentelor pe o singură linie pentru elevii care frecventează prin cursuri de zi instituţiile de învăţământ autorizate din municipiul Craiova.

Beneficiarii prevăzuţi la lit. „a” vor putea călători pe mijloacele de transport în comun ale R.A. Transport Craiova în baza actului de identitate şi a cuponului de pensie din luna anterioară.

Decontarea cheltuielilor lunare către R.A. Transport Craiova se va face în baza documentelor întocmite conform anexelor 1-4 la această hotărâre.

Categoriile de persoane prevăzute la literele „b”, „c”, „d”, vor putea călători pe mijloacele de transport în comun ale R.A. Transport Craiova în baza abonamentelor de călătorie eliberate de R.A.T. Craiova.

Eliberarea abonamentelor de călătorie prevăzute la litera „b” se va face în baza actului de identitate şi a cuponului de pensie din luna anterioară eliberării abonamentului.

Eliberarea abonamentelor pentru elevi şi studenţi se va face în baza actului de identitate şi a adeverinţei din care să rezulte că sunt elevi sau studenţi cu frecventarea cursurilor de zi ale unei instituţii de învăţământ autorizate din municipiul Craiova.

Propunerea vizează ca aceste facilităţi să fie acordate persoanelor mai sus menţionate începând cu data de 01.03.2012, dată la care să îşi înceteze efectele H.C.L. nr. 189/2011 şi H.C.L. nr. 436/2010.

 

 

 

 

„Am ținut cont de numeroasele solicitări venite din partea pensionarilor craioveni și, așa cum am spus în repetate rânduri, am făcut-o numai după ce am găsit cadrul legal, dar și condițiile financiare care să permită luarea unei astfel de decizii. Nu era de dorit să aducem pierderi și mai mari la Regia de transport, ci să găsim soluția prin care bugetul asigurat de Consiliul Local să poată permite și includerea acestor facilități. Mă bucur că am găsit aceste soluții și că peste 23 de mii de pensionari din Craiova, care au muncit pentru acest oraș, vor merge gratuit cu mijloacele de transport în comun, ori vor plăti doar jumătate din contravaloarea abonamentului”, a declarat Antonie Solomon, primarul municipiului Craiova.

 

Astfel, pentru persoanele din categoria pensionari pentru care se acordă subvenţionarea abonamentelor pe una, două sau toate liniile de transport în comun în procent de 80%, pentru cei cu venituri din pensie de până la 800 lei/lună şi 50% din valoarea unui abonament, pentru cei cu venituri din pensii de peste 800 lei/lună, se propune schimbarea acestei modalităţi astfel:

 

–  înlocuirea subvenţionării abonamentelor pentru pensionari, prin acoperirea diferenţei dintre costurile înregistrate la operatorul de transport pentru efectuarea serviciului şi sumele efectiv încasate ca urmare a efectuării transportului.

 

Această modalitate este reglementată prin Legea nr. 92/2007 – Legea transportului public local, fiind detaliată la art. 17, alineatul 1, litera „n” şi art. 47, alineatele 2 şi 3.

 

Această modalitate de finanţare permite ca aproximativ 75% din întreaga sumă aprobată prin buget pentru R.A. Transport Craiova să rămână la regie, nemaifiind purtătoare de T.V.A. conform prevederilor art. 137 din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare şi a prevederilor din H.G. nr. 44/2004 privind normele de aplicare a Codului Fiscal, punctul 18, alineatul 2, cu modificările şi completările ulterioare.

 

Decontarea cheltuielilor prin această formă de subvenţionare se va face conform datelor prevăzute în centralizatorul de calcul şi în anexele 1-4, anexe la acest raport, în care sunt detaliate atât veniturile cât şi cheltuielile care se iau în calcul pentru determinarea diferenţei ce trebuie suportată din bugetul local.

 

Suma de 13.000.000 lei prevăzută în bugetul Consiliului Local Municipal Craiova pe anul 2012 pentru susţinerea R.A. Transport Craiova, aşa cum rezultă din bugetul de venituri şi cheltuieli al R.A. Transport pe anul 2012, asigură funcţionarea operatorului de transport, existând posibilitatea pe parcursul anului bugetar să fie suplimentată funcţie de evoluţia costurilor operatorului de transport.

 

Această modalitate de finanţare permite asigurarea acordării de gratuităţi de 100% pe mijloacele de transport în comun aparţinând R.A. Transport Craiova pentru categoria de pensionari cu venituri nete din pensie de până la 1.000 lei/lună pentru un număr de aproximativ 44.220 persoane, care au domiciliul in municipiul Craiova şi subvenţionarea cu 50% din preţul abonamentelor pentru orice tip de abonament pentru persoanele pensionate  cu domiciliul în municipiul Craiova şi cu un venit net din pensie de peste 1.000 lei/lună.

 

De această facilitate urmează a beneficia aproximativ 23.900 pensionari, acordând astfel facilităţi pe mijloacele de transport în comun pentru toate persoanele pensionate cu domiciliul în municipiul Craiova.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.