Bazinul hidrografic Jiu are Plan de Management al Riscului la Inundații

Bazinul hidrografic Jiu are Plan de Management al Riscului la Inundații

1.732
3
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Comitetul de Bazin Jiu-Dunăre a aprobat Planul de Management Bazinal al Bazinului Hidrografic Jiu 2016-2021 şi stadiului de fundamentare a Planului de Management al Riscului la Inundații pentru aceeași perioadă.

 

ABA JiuAdministraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova a fost, astăzi, gazda şedinţei Comitetului de Bazin Jiu-Dunăre. La întrunire au participat reprezentanți ai Prefecturii Dolj, ai Ministerului Mediului, Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţiei Bazinale de Apă Jiu,Consiliului Judeţean Dolj, Agenţiei Regionale Protecţia Mediului Craiova, DSP Dolj, Inspectoratului Regional Protecţia Consumatorului, Companiei de Apă Oltenia, SECOM  Dr. Tr. Severin, Primăriei Mun. Craiova și Complexului Energetic Oltenia.

 

Cu această ocazie, cei 21 de membri au trebuit să analizeze şi să-şi dea avizul pentru mai multe teme aflate pe ordinea de zi, cele mai importante constituindu-le Planul de Management Bazinal al Bazinului Hidrografic Jiu 2016-2021 şi stadiului de fundamentare a Planului de Management al Riscului la Inundații pentru aceeași perioadă.

 

Specialiştii A.B.A Jiu  au  explicat membrilor CB ce înseamnă concret acest Plan  de Management Bazinal al Baziunului Hidrografic Jiu prin intermediul unei ample şi minuţioase prezentări.

 

“Acest Plan de Management reprezită  principalul instrument de implementare a Directivei Cadru 2000/60/EC, în special prin programul de măsuri pentru atingerea obiectivelor în vederea utilizării durabile a surselor de apă,  iar dacă ne referim la principii de dezvoltare şi implementare, atunci punctăm planificarea interactivă, transparentă şi deschisă, precum şi angrenarea tuturor factorilor implicaţi în gospodărirea apelor”, a explicat directorul ABA Jiu, Marin Talău.

 

Bazinul Hidrografic Jiu se întinde pe o suprafaţă de 16.676 kmp, ceea ce reprezintă 6,9 % din teritoriul României, lungimea totală a celor 286 cursuri de apă cadastrate aflate în administrarea A.B.A. Jiu  fiind de 4.954 km (exceptând 695 km al Fluviului Dunărea).

 

Bazinul cuprinde 286 râuri (cu o lungime de 4.954 km din care permanente 3.938 km (79,5 %) şi nepermanente 1.016 km (20,5 %)) şi  9 acumulări (cu suprafaţă mai mare de 0,5 km2 ).  În  PMB  sunt caracterizate şi categoriile de apă de suprafaţă: 144 corpuri de apă naturale – râuri,  14 corpuri de apă  naturale – lacuri,  13 corpuri de apă modificate (4 râuri, 9 lacuri de acumulare), 1 corp de apă artificial.  Corpurile de apă de suprafaţă care datorită „alterărilor fizice” şi-au schimbat substanţial caracterul lor natural au fost declarate corpuri de apă puternic modificate. Astfel,  dintr-un total de 172 corpuri de apă identificate, 158  sunt corpuri de apă naturale (91,8 %), 13 corpuri de apă puternic modificate (7,7 %), 1 corp de apă artificială (0,5%).

 

În ceea ce priveşte sursele de poluare semnificative avem identificate trei categorii: aglomerări umane, industrie şi agricultură. La nivelul b.h. Jiu regăsim 195 utilizatori de apă industriali şi agricoli ce  folosesc resursele de apă de suprafaţă ca receptor al apelor evacuate. În b.h. Jiu dintr-un total de 169 corpuri de apă, au fost identificate ca fiind la risc în anul 2015 un număr total de 17 corpuri de apă, iar în anul 2021 riscul se va menține pentru un număr de 8 corpuri de apă.

 

Planul de Management Bazinal are specificate si proiecte viitoare de infrastructură aflate în diferite stadii de planificare şi implementare care pot contribui la alterarea fizică  a corpurilor de apă. Acestea au ca principale scopuri:  amenajarea cursurilor de apă pentru apărarea localităţilor împotriva inundaţiilor,  regularizarea şi apărarea malurilor, amenajarea şi menţinerea stabilităţii şi capacităţii de transport a albiilor, lucrări de stingere a torenţilor, de creare a zonelor cu perdele forestiere, de împădurire a anumitor zone care să conducă la    stabilizarea versanţilor, în scopul împiedicării producerii de viituri, reconstrucţia ecologică a râurilor şi protecţia lacurilor, realizarea zonelor umede pentru atenuarea undelor de viitură, înlăturarea urmărilor produse de calamităţile naturale (secete, inundaţii, alunecări de teren, etc).

 

Au fost detaliate programele de măsuri stât pentru PM Jiu 2009-20015 cât şi penru PM Jiu 2016-2021 pe toate presiunle exercitate asupra corpurilor de apă: aglomerări umane, industrie, agricultură şi  alterări hidromorfologice. De asemenea a fost prezentată reţeaua de monitoring pentru apele de suprafaţă şi subterane redimensionată conform Directivei cadru Apă 2000/60/EC.



3 COMENTARII

  1. #1
  2. #2

    Dar singura masura eficientă e rugăciunea ,,Doamne fereste-ne de inundații!”

  3. #3

    De 10 ani..tot nimic nu se face…

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.