Craiova contestă rezultatul selecției pentru Capitală Culturală

Craiova contestă rezultatul selecției pentru Capitală Culturală

1.724
26
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 3,67)

Craiova și alte patru orașe au semnat, prin asociațiile care le reprezintă, o scrisoare de contestare a rezultatului procedurii preliminare de selecţie pentru desemnarea oraşelor care au intrat pe lista scurtă, au transmis reprezentanții Asociaţiei „Craiova Capitală Europeană a Culturii 2021”.

 

hyperion 2 Craiova 2021

Craiova, Brăila, Brașov, Iași și Târgu-Mureş sunt nemulțumite de rezultatul etapei de preselecție a orașelor care intră în cursa finală pentru titlu și susțin că a fost viciat de prezența în comisia de evaluare a două persoane implicate în promovarea uneia dintre candidate. ”În scrisoare, semnatarii explică în baza căror criterii din Regulamentul competiţiei europene consideră aceştia că faza de preselecţie a oraşelor din România pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost profund viciată, rezultatele comunicate fiind puse, în mod grav, sub semnul îndoielii”, se arată în comunicatul de presă remis presei de Asociația Craiova Culturală.

craiova capitala culturala europeana

 

În contestaţia noastră ne bazăm pe neîndeplinirea criteriilor prevăzute chiar în documentele oficiale care normează organizarea acestei acţiuni, dar şi pe lipsa de experienţă dovedită a celor două aşa-zis experte desemnate de Ministerul Culturii pentru a juriza etapa de preselecţie din România a competiţiei pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii. În calitate de preşedinte al ACCEC 2021, le solicit public celor două experte din România ale juriului să ne comunice dacă au lucrat la dosarul Bucureşti 2021, care este expertiza lor în dezvoltarea culturală a unui oraş şi să nominalizeze oraşul Capitală Europeană a Culturii pentru care au lucrat, acestea fiind criterii pe care ar fi trebuit să le îndeplinească în calitate de expert şi membru al juriului pentru o asemenea competiţie. Totodată, le rugăm să ne comunice public dacă au depus declaraţie pentru un potenţial conflict de interese în ceea ce priveşte dosarul Bucureştiului, având în vedere că ambele membre ale juriului din România – Valentina Iancu şi Raluca Velisar – lucrează în instituţii des menţionate laudativ în dosarul de candidatură Bucureşti 2021, dar şi faptul că, în cazul în care Bucureştiul devine Capitală Europeană a Culturii în 2021, instituţiile cu care colaborează cele două experte vor fi principale beneficiare ale proiectelor incluse în dosarul de candidatură. În acest moment, avem dubii foarte mari inclusiv legate de verificarea dosarelor înscrise în competiţie, ţinând cont că în dosarul de candidatură al oraşului Baia Mare se menţionează că, la data depunerii acestuia – 10 octombrie 2015, strategia culturală a oraşului a fost deja adoptată, condiţie obligatorie solicitată candidatelor de către Uniunea Europeană. În realitate, strategia culturală a oraşului Baia Mare nu este nici la această oră adoptată în Consiliul Local, fiind în dezbatere publică până la data de 10 decembrie. În concluzie, noi solicităm, în mod legal şi în spiritul Regulamentului competiţiei Capitală Europeană a Culturii, reluarea procedurii de selecţie pentru faza a doua a competiţiei şi revocarea calităţii de membru al juriului celor două doamne – Raluca Velisar şi Valentina Iancu”, a cerut Lucian Dindirică, preşedintele Asociaţiei „Craiova 2021”.

 

Scrisoarea va fi transmisă concomitent Dlui. Jean-Claude Juncker – Preşedintele Comisiei Europene, Dlui. Donald Tusk – Preşedintele Consiliului European, Dlui. Martin Schulz – Preşedintele Parlamentului European, Dlui. Markku Markkula – Preşedintele Comitetului European al Regiunilor, Dlui. Tibor Navracsis – Comisar European pentru Cultură, Educaţie, Tineret şi Sport, Dlui. Karel Bartak – Head of Culture Unit, Comisia Europeană, Dlui. Klaus Iohannis, Preşedintele României, Dlui. Dacian Cioloş, Prim-Ministru al Guvernului României, Dlui. Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, Dlui. Steve Green, Preşedintele Juriului de Selectare şi Monitorizare a titlului de Capitală Europeană a Culturii. 



26 COMENTARII

  1. #21

    Și asta dar sa spargi strada noua e bataie de joc

  2. #22
    Oldtimer
    Data de inscriere
     20-07-2010
    Locatie
     Slatina
    Mesaje
    1242

    Asta este cea mai buna decizie care a luat-o „Larguta” si ma bucur ca a contestat rezultatul pentru ca este evident ca procesul de selectie a fost viciat.

  3. #23

    E o idee buna contestarea unei selectii care a fost viciata de catre „expertii” care au sustinut Bucurestiul.

  4. #24

    ce dracu de capitala ma …asta e oras ce dracu vorbim… aici e Capitala Saraciei

  5. #25

    O jigodie…asta e capabilă să o conteste și pe mă-sa….cică a făcut-o alta….ce fonduri europene neică…fură maxim din bugetul local…banii europeni pentru proiecte se sfârșec la 31 decembrie…tot ce nu-i finalizat până atunci..e decontat din bugetul local…FELICITĂRI

  6. #26
    0-day Member
    Data de inscriere
     29-10-2015
    Mesaje
    1

    Craiovei i se potriveste proverbul „pe afara vopsit gardul,inauntru leopardu”.Am ramas socat de ce am vazut pe la periferia Craiovei cand am fost nevoit sa fac un mic ocol din cauza lucrarilor din bariera,pentru moment am avut impresia ca sunt intr-un mic satuc din Kenia.In timp ce in centrul baga milioane de euro,oamenii aia nu au nici macar asfalt.O imagine care arata cat de rupti de realitate si incompetenti sunt cei de la primarie.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.