Moartea domnului Badi

Moartea domnului Badi

3.827
34
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(13 voturi, media: 3,23)

Domnul Badi a murit în ziua de Crăciun. A murit de două ori. În stația de la Stomatologie, direcția Universitate, roțile unui autobuz condus de unul care probabil își înjura șefii și era cu gândul la piftia din balcon i-au zdrobit piciorul stâng. Șoferul și-a continuat drumul. Paramedicii au găsit victima într-o baltă de sânge înconjurată de zeci de trecători, polițiști și agenți de pază. Nimeni nu a încercat să-i oprească sângerarea. Nici speriata ieșită în tocul ușii farmaciei Trei F din apropiere, nici cei doi “medici” sosiți înaintea ambulanței. „Doamne-Dumnezeule… ajută-l, Doamne! E ziua de Crăciun….”, “O, Doamne, cât sânge!”, invocau puterea divină zecile de gură cască, de parcă Dumnezeu era cel care trebuia să-i pună un banal garou la piciorul zdrobit. Poate că Dumnezeu, dacă voia, că tot îi era ziua Fiului, îi repornea „motorașul” bătrânului în timpul eforturilor disperate ale paramedicilor de a-l resuscita. Așa am învățat în generală, la Religie, că Dumnezeu face minuni din când în când. Acum, ora de Religie în școli este opțională, iar cursurile de prim ajutor, nici măcar. 12398941_936055336476315_581960054_n

Domnul Badi a murit cu zile, o spune un certificat eliberat de legist conform căruia decesul s-a datorat unei hemoragii externe.

 

Accidentul petrecut în ziua de 25 decembrie a fost tratat ca o simplă știre de presa locala, decesul lui Badi Marin, în vârstă de 80 de ani, fiind dezbătut mai mult pe facebook. Tot aici a apărut informația (craiovaforum.ro), confirmată de poliție, că autorul accidentului a fost identificat. Amintind doar că șoferul, Laurentiu T., s-a ales cu dosar penal și nu o să mai conducă prea curând un autobuz, o să scriu despre lucrurile stranii din jurul morții domnului Badi, despre lipsa de reacție a semenilor și vina morală a unora.

 

Badi Marin locuia împreună cu soția într-un bloc situat vizavi de Spitalul Militar. A aflat în Ajunul Crăciunului că sora sa din Mehedinți murise. În data de 25, la prânz, a plecat de acasă în direcția „La Florării”, în zona Spitalului de Neuropsihiatrie, sa dea comandă de coroană de flori. Unul dintre gineri i-a găsit în buzunar un bilețel cu mesajul pe care voia să-l scrie în memoria surorii sale. Domnul Badi avea două fete, ca o coincidență stranie, ambele medici. Și doi nepoți, medici la Spitalul Județean de Urgență. Un al treilea – Dan Mircea Mirea, „geniul familiei” cum îl alinta bunicul, este bursier la Cambridge, poate cel mai bun produs la școlii craiovene din ultimii ani. Olimpic internațional la șapte materii, vorbitor de tot atâtea limbi străine.

 

La 80 de ani împliniți, Marin Badi era un bătrânel vioi. O spun ce-i care l-au cunoscut și l-au condus pe ultimul drum trei zile mai târziu de la nefericitul accident: „Era foarte activ pentru vârsta dumnealui. El făcea toate treburile casei, cum se zice. Era energic”.

12434400_936055349809647_704532981_n

În curtea Bisericii Oota, la slujba de îngropăciune, lumea încerca să își explice cum s-a produs nenorocirea. Ancheta ad-hoc a limpezit cât de cât cele întâmplate, însă intrebarea de ce nu i-a oprit nimeni sângerarea până la sosirea ambulanței a ramas fără răspuns. În jurul orei 16, octogenarul se afla în stația Stomatologie, prevazută cu alveolă, când un autobuz care circula pe ruta Pod Electro – Craiovița, în locul tramvaiului, la plecarea de pe loc, i-a zdrobit piciorul stâng. „Cobora cu siguranță din autobuz. La niciuna dintre florării nu a apucat sa dea comanda de coroană”, susține ginerele. Martori oculari nu au existat (or fi fost identificați între timp de Poliție), intersecția nu este monitorizată video, în autobuz nu sunt camere de înregistrat, Poliția spune că se fac cercetări, Craiova-safe city, în trei cuvinte. Un lucru este confirmat, șoferul nu a fost atent la plecarea din stație. „Poate că a alunecat când a vrut să coboare sau a pășit greșit, poate l-a agățat cu ușa, dar dacă șoferul se uita în oglindă….”, continuă ginerele.

 

Potrivit Poliției, primul apel la 112 a fost făcut de un adolescent. “Nu era nimeni lângă el. Bătrânul era întins pe asfalt chiar în stația de autobuz”, își amintește Lucia. Mărturiile fetei sunt cutremurătoare. “Eram în mașină cu sora mea.Treceam pe la Stomatologie când am văzut un om căzut în stradă. Am coborât din mașină. Avea piciorul făcut zob si sângera. A început să se strângă și lumea. Sora mea i-a luat pulsul. Avea puls și a murmurat: ambulanța, ambulanța. Sunasem deja la 112. Batrânul era așa liniștit, de parcă nu i s-ar fi întâmplat nimic rău. Parcă nu simțea durerea, nu schița nicio grimasă. Am vazut-o pe farmacistă pe scările farmaciei și i-am cerut să-l ajute. A spus că nu știe. Era speriată. Deodată a apărut un BMW. Au coborât un bărbat și o femeie care au spus că sunt medici. Am simțit o ușurare și parcă am trecut mai ușor peste propria vinovăția că nu știam ce să fac să-l ajut. Soră-mea îl mângâia pe cap și îi spunea că trebuie să vină ambulanța. Atunci am văzut că nu este lovit la față, așa cum spuneau cei din jur. Cea care a zis că e doctoriță i-a luat doar pulsul. În două, trei minute a venit SMURD-ul. Bărbatul și-a luat din mașină o pereche de mănuși chirurgicale. Apoi nu i-am văzut ce au făcut. Îmi pare rău că nici eu și nici cei din jur nu l-au putut ajuta. Nimeni nu i-a oprit sângerarea…”, povestește Lucia I.

 

Mărturia Luciei referitoare la cei doi “medici” este confirmată de oamenii ajunși la fața locului după accident. Identitatea unuia dintre cei doi, a bărbatului, s-a aflat în scurt timp după ce știrea accidentului, publicată rapid de craiovaforum, a fost dezbatută intens pe facebook. Conform profilului său, Constantin C. este șofer pe o autospecială SMURD, deci în mod normal a văzut zeci, dacă nu sute de astfel de accidente sau cauze medicale asemanatoare. Pozele din arhiva personală mai spun un lucru: este și instructor auto la o școală de șoferi din Craiova. Nu știm dacă predă sau nu și cursuri de prim ajutor, dar cu siguranță trebuia să știe că trusa medicală pe care era obligat să o aibă în mașina inscripționată “Școală de șoferi” conține garou elastic de 50cm și mănuși de examinare, exact mănușile pentru care au așteptat ambulanța el și “colega”. Contactat telefonic de către noi și întrebat despre cum a reacționat la fața locului, C.C. s-a apărat în fața unor acuzații imaginare: “Am ajutat cum am putut!”, fără să spună concret cum. “Dar sunteți procuror să-mi puneți întrebări?! Am trecut prin zonă cu mașina și am văzut lume strânsă. M-am dus până la Piața Mare, apoi m-am întors și am coborât din mașină. Tu și alții care erau acolo de ce nu ați făcut nimic?”, a ripostat Constantin C. L-am întrebat dacă se impunea folosire unui garou și a răsuns: “Da!”. Atunci de ce nu ați folosit fularul pe care îl aveați la gât, domnule “doctor”? “V-aș ruga să nu-mi folosiți numele”, a spus acesta. I-am respectat doleanța, i-am folosit doar prenumele. La fel o să procedăm și în cazul unui doctor a cărui intervenție pe facebook la unul dintre articolele distribuite a stârnit un val de antipatie. Întrebat cum ar fi reacționat dacă trecea pe la locul accidentului, celebrul estetician Gabi R. a răspuns: “Nu conteaza ce reacții aș fi avut eu”!

Domnul Badi a murit și a treia oară, pe facebook!

 

Articol realizat de Florin Băltărețu/Republica Oltenia

 

 



34 COMENTARII

  1. #21
  2. #22

    Cred ca un curs de prim ajutor nulla se strica nimanui

  3. #23

    Corect, dar rezultatul e amplificat de atitudinea de „ma doare in cur de altii”, foarte raspandita in oltenia. Trebuie doar sa te uiti atent pe strazi, pluteste.

  4. #24

    Da, diferentieri se pot face. Am avut ocazia sa testez spiritul civic si „dorinta” de ajutor a oltenilor in cateva ocazii, e adevarat incomparabile ca si gravitate, si am ramas dezamagit.

  5. #25
    Member
    Data de inscriere
     09-03-2011
    Mesaje
    169

    koss … sincer e importanta si atitudinea ..nu numai continutul articolului si modul cum e scris, din punct de vedere jurnalistic e ok loveste in vinovati, stie sa apeleze la inima si creierul cititorului … dar e o atitudine aiurea ca dai si in cine nu trebuie pe langa faptul ca dai si in vinovati. Vrei sa iti spun eu ce se poate intampla cu acel sofer de ambulanta … o sa isi fure o mustrare poate verbala de la conducerea ISU, asta daca si-o fura si pe aia, deoarece omul era in timpul liber … iar pe viitor acest om NU va mai oprii sa ajute pentru a nu mai avea parte de complicatii inutile..la fel se va intampla si cu ceilalti colegi ai lui care nu vor vrea sa se mai implice in timpul liber, si astfel poate pentru 2 minute cat va mai dura sa ajunga echipajul un om nu v-a mai fi salvat. Si daca „specialistii” nu se vor implica crezi ca se va implica vreun „gura-casca” de pe margine a carui ocupatie va fi sa fotografieze si sa posteze pe retelele de socializare? In plus mai erau destui acolo care puteau acorda un prim ajutor si sa puna un garou pana sa vina acel „medic”…de la farmacista si gurile casca pana la sora celei care da „declaratiile socante” pentru ca era soferita , iar masurile de prim ajutor se invata in scoala ..avea o trusa sanitara pe masina ..etc…. Si ca sa inchei cine crezi ca va scrie ulterior ca oamenii sunt nepasatori la asemenea accidente, nu altii decat vinovatii morali care acuza fara sa se gandeasca la unele repercursiuni?

  6. #26
    Spammer
    Data de inscriere
     30-12-2005
    Locatie
     1Mai
    Mesaje
    1470

    Dar cum a ajuns Domnul Badi sub autobuz de ce nu e precizat ?? Si cu atatea rude calificate si realizate…cum de nu s-a gasit nici macar un nepot sa mearga cu Domnul Badi ? Auzi intrebare de ce nu se stie in Romania sa aplici un „Garou” ?!! De ce nu se stie in Romania ca batranii de 80 de ani nu trebuie lasati singuri pe strazi si mai ales ca atunci cand se inchid usile inseamna ca nu se mai intra in autobuz…nici pe geam nici pe sub el !!! Gata de la cei ce au ASISTAT (si nu au avut garou la ei sau nu au urmarit tehnici esentiale de supravieturie / sau nu au avut nici lumanarea de rezerva la ei sa o aprinda) La SOFER (Care nu se uita care urca in autobuz si pe sub el) … TOATA LUMEA VINOVATA !!! Dar Domnul Badi…nu are si el nici macar un pic de vina ???

  7. #27
    Member
    Data de inscriere
     09-03-2011
    Mesaje
    170

    VeNNoMM … un punct de vedere pertinent si complet adevarat … cu o mica rectificare … domnul Badi se pare ca voia sa se dea jos din autobuz nu sa urce, cel putin asta e declaratia ginerelui (asta daca e sa nu luam in calcul fuga de complicatii a celor de la florarii ..ceea ce e o posibilitate) … deci omul nu s-a grabit sa se urce …tot asa cum nu s-a grabit sa se dea jos …dar asta o sa stabileasca politia ce si cum. Oricum daca te uiti sunt multe persoane in general batrani care dupa ce coboara in loc sa se departeze 1-2 m de mijloacele de transport in lateral continua sa mearga exact pe langa riscand sa fie agatati sau dezechilibrati si ulterior sa alunece sub roata din spate … ceea ce probabil s-a intamplat …

  8. #28
    Troll
    Data de inscriere
     08-09-2007
    Mesaje
    951

    articolul este un gunoi jurnalistic, cred ca nici macar aia de la cancan nu scriu atat de penibil

  9. #29
    Spammer
    Data de inscriere
     30-12-2005
    Locatie
     1Mai
    Mesaje
    1473

    Sunt multe probleme de genul cu batranii in autobuze…sau nesupravegheati pe strada ! Care par sa nu fie sesizate de nimeni. Accidente sunt foarte probabile…dar sa acuzi toti oamenii prezenti ca nu stiu sa acorde prim ajutor medical…In conditiile in care IN SPITALE DOCTORII / REFUZA SA AJUTE DACA NU SUNT PLATITE …asta nu reprezinta o Problema ?!! A murit un batran pe strada…aiurea…accident (asa i-a fost scris) etc….. Dar batranii care mor in spitale ? De acestia de ce nu se face caz mediatic ? Si faptul ca nu mai sunt bani nici de achizitionare de garou in spital…trebuie sa-ti cumperi tu un furtun sau sa te lege cu niste carpe ? CUM DE ACESTE PROBLEME VA SCAPA ??? Pacat de sofer care o sa ramana fara loc de munca si cu un om pe constinta… si are probabil cea mai mica vina in tot acest incident !!! Foarte usor la Romani sa gasim vinovatii si sa aratam cu degetul dar greu de analizat obiectiv si tras linie !!!

  10. #30
  11. #31

    Sa fi farmacista si sa nu stii sa acorzi primul ajutor.. Este INACEPTABIL!!! Apoi sa fi medic si sa ai indolentza asta.. Este INACEPTABIL!!!! Am ajuns sa ne gandim mai mult la noi decat la ceilalti!!!

  12. #32
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    4996
    Citat Mesaj initiat de VeNNoMM
    Sunt multe probleme de genul cu batranii in autobuze…sau nesupravegheati pe strada ! Care par sa nu fie sesizate de nimeni. Accidente sunt foarte probabile…dar sa acuzi toti oamenii prezenti ca nu stiu sa acorde prim ajutor medical…In conditiile in care IN SPITALE DOCTORII / REFUZA SA AJUTE DACA NU SUNT PLATITE …asta nu reprezinta o Problema ?!! A murit un batran pe strada…aiurea…accident (asa i-a fost scris) etc….. Dar batranii care mor in spitale ? De acestia de ce nu se face caz mediatic ? Si faptul ca nu mai sunt bani nici de achizitionare de garou in spital…trebuie sa-ti cumperi tu un furtun sau sa te lege cu niste carpe ? CUM DE ACESTE PROBLEME VA SCAPA ??? Pacat de sofer care o sa ramana fara loc de munca si cu un om pe constinta… si are probabil cea mai mica vina in tot acest incident !!! Foarte usor la Romani sa gasim vinovatii si sa aratam cu degetul dar greu de analizat obiectiv si tras linie !!!

    Cum naiba poti sa spui ca soferul are cea mai mica vina??? Soferul autobuzului este principalul vinovat. Este un CRIMINAL de la SOBOLAN Craiova !! Multi dintre soferii de pe SObolan Craiova ar trebui sa fie cel mult soferi de tractoare de brazda !!! Nu ningea, nu era ploaie, nu era ceata, nu era noapte cu alte cuvinte NU ARE VREO SCUZA.. ESTE PRINCIPALUL VINOVAT si este un CRIMINAL. Nu are politia romana ce sa dovedeasca. Lucrurile sunt clare. Sunt camere de supraveghere fix in zona aia.. De ce nu au dat imaginile publicitatii??

    V.M.P.T.I.I.I.2015 !!
  13. #33
    Senior Member
    Data de inscriere
     09-12-2006
    Mesaje
    543
    Citat Mesaj initiat de Stef
    Au stat si s-au uitat la el cum moare, erau mai mult de 100 de persoane acolo, si dupa ce a murit nimeni nu a aprins o lumanare

    Eu întotdeauna când ies din casă, indiferent ce treabă aş avea, îmi iau o lumânare şi nişte chibrituri cu mine, că nu se ştie când dau peste cineva care o mierleşte. Şi vă sfătuiesc să faceţi la fel. Ar trebui introduse obligatoriu, alături de cruciuliţe şi icoane, în trusa auto. Asta e cel mai important, dacă ai lumânare când mori, te-ai scos. Cred că scrie asta şi în cartea de Religie, mai lăsaţi telefoanele şi mai citiţi… Biblia.
    Pe bune, asta te doare pe tine?

  14. #34
    Maniac
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    4999
    Citat Mesaj initiat de ovidiuradu777
    Citat Mesaj initiat de Stef
    Au stat si s-au uitat la el cum moare, erau mai mult de 100 de persoane acolo, si dupa ce a murit nimeni nu a aprins o lumanare

    Eu întotdeauna când ies din casă, indiferent ce treabă aş avea, îmi iau o lumânare şi nişte chibrituri cu mine, că nu se ştie când dau peste cineva care o mierleşte. Şi vă sfătuiesc să faceţi la fel. Ar trebui introduse obligatoriu, alături de cruciuliţe şi icoane, în trusa auto. Asta e cel mai important, dacă ai lumânare când mori, te-ai scos. Cred că scrie asta şi în cartea de Religie, mai lăsaţi telefoanele şi mai citiţi… Biblia.
    Pe bune, asta te doare pe tine?

    Nu e nevoie de lumare.. E bun si blitzul led de la telefoanele mobile chit ca se duce sufletul mortului pe lumea cealalta pe alta frecventa de lumina fiindca ledul de la telefoane are alta frecventa de lumina fata de frecventa luminii lumanarii. Frecventa luminii lumanarii este linistitoare.. da-ia se si aprinde in traditia populara romaneasca lumanarea.. sa se duca sufletul mortului linistit pe lumea cealalta..

    O alta varianta in obiceiurile romanesti este ca se aprinde lumanarea ca sa aiba mortul lumina pe lumea cealalta.. Asta poate fi adevarat fiindca eu cand am fost in excursie pe acolo cateva secunde.. era multa negura si pace.si as fi avut nevoie de o lumina oricat de chioara atunci..

    V.M.P.T.I.I.I.2015 !!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.