ABA Jiu: Nivelurile râurilor sunt sub cotele de apărare

ABA Jiu: Nivelurile râurilor sunt sub cotele de apărare

617
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Administraţia Bazinală de Apă Jiu anunţă că, în ultimele 24 de ore, nivelurile râurilor şi pârâurilor din întreg bazinul hidrografic Jiu s-au aflat sub Cotele de Apărare.

 

Pe râul Jiu, nivelurile la staţiile hidrometrice au fost variabile cu tendinţa de creştere, din cauza efectului cumulat al precipitaţiilor înregistrate, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă. Nivelurile pe râul Jiu la staţiile hidrometrice se situează sub COTELE DE APĂRARE.

 

Pe afluenţi şi celelalte râuri interioare, nivelurile la staţiile hidrometrice, au fost în general staţionare şi uşor variabile în întreg bazinul aflat în administrare, cu tendinţa generală de creştere.

 

Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, năboi) existente pe majoritatea râurilor din bazin s-au menţinut fără modificări importante pe cele situate în zona montană, iar pe cele situate în sudul şi sud-vestul bazinului au fost  în restrângere, diminuare, până la eliminare, prin evoluţia lor producând variaţii de niveluri şi debite pe anumite sectoare de râu:

  • gheaţă mal: Barbateni, Livezeni, Taia, Daranesti, Pestera Bolii, Maleia ,Polatistea (HD), Tg.Carbunesti, Turburea, Baia de Fier, Ciocadia, Sacelu, Novaci (GJ)  Motru Sec,  (MH), Calugarei (DJ)
  • pod gheaţă cu ochiuri – Jiu am.Rostovanu, Câmpu luiNeag, LoneaJiu, Jiet(HD), Negoiesti, Breasta, Dragoia.
  • pod de gheaţă continuu: Lazaru, Buta, Rostovanu (HD), Fata Motrului (MH), Ac. Fantanele (DJ).

Conform prognozei elaborate de Compartimentul Prognoze Bazinale al A.B.A. Jiu, precum şi de INHGA-CNPH, debitele vor fi în creştere. Ca urmare a precipitaţiilor lichide prognozate, a cresterii temperaturilor diurne, cedării apei din stratul de zăpadă şi evoluţiei formaţiunilor de gheaţă se pot produce creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din intreg bazinul hidrografic.

“Formaţiunile de gheaţă (gheaţă la maluri, pod de gheaţă, năboi) vor fi în restrângere şi diminuare pe râurile situate cu precădere în sudul bazinului şi se vor menţine, în general, fără modificări importante pe celelate râuri, iar în evoluţia lor pot determina variaţii de niveluri pe unele sectoare de râu.

A.B.A. Jiu, prin S.G.A Dolj monitorizează evoluţia nivelurilor apei amonte şi aval de barajul  Fântânele, precum şi evoluţia nivelurilor în lac, respectând Regulamentul de exploatare al acumulării, pe timp de iarnă”, a declarat Marin Talău, director A.B.A Jiu.



1 COMENTARIU

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     06-12-2015
    Mesaje
    61

    Vorbiti de Jiu si puneti poze cu dunarea mama, mama ce stristi. aca e vorba de apa ce conteaza, apa sa fie in poza. Eu in locul vostru puneam unu din Germania cu Rinul, sau din Londra cu Tamisa. Asa faceti si cand e vorba de aeroport si avioane, puneti o poza cu un avion si un aeroport fie el si din strainatate cu avoane ce nu vezi in Romania genul Airbus 380. Stiristi ieftini de doi lei !!!
    Daca vreti sa semnalati stiti miscativa curul la locul faptei si pozati, nu puneti poze de pe net sau de acum 10 ani doar ca este despre sibiect.

    PS. Pentru cultura voastra genereala. Nu o sa vedeti in viata vietilor voastre Jiul cu astfel de sloiuri, poate la -50 de grade, nu va mai intreb de ce, ca va depaseste cu mult situatia,

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.