„Lectură ACTivă”, de Ziua Culturii Naţionale

„Lectură ACTivă”, de Ziua Culturii Naţionale

920
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Casa de Cultură „Traian Demetrescu” celebrează vineri, 15 ianuarie 2016, Ziua Culturii Naţionale, prin lansarea proiectului „Lectura ACTivă”. Evenimentul, care marchează împlinirea a 166 de ani de la naşterea poetului Mihai Eminescu, va avea loc în Salonul Medieval al instituţiei, începând cu ora 18:00. Intrarea este liberă. Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” îl celebrează și ea pe poetul national printr-o amplă serie de activități.

 

Publicul va avea ocazia să asiste la o lectură ACTivă, pornind de la textul nuvelei „Sărmanul Dionis”, de Mihai Eminescu, intitulată simbolic: „Sărmanul Dionis – nostalgie inversă”. Implicate ACTiv vor fi elevele Colegiului Naţional „Carol I” şi Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova: Andrada Băleanu, Eliza Voinea, Laura Dobrică, Ioana Stama şi Luiza Mitu, referent. Lectura ACTivă este un proiect experimental, iniţiat de Casa de Cultură „Traian Demetrescu”, şi are ca scop transformarea cuvântului în acţiune dramatică. Accentul este pus pe exersarea conştientă a ascultării, atenţiei şi înţelegerii unui text.

 

Și Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” desfășoară vineri, 15 ianuarie 2016, o serie de activități culturale cu ocazia Zilei Culturii Naționale și împlinirii a 166 de ani de la nașterea marelui poet național, Mihai Eminescu. Această zi se dorește a fi o zi în care românii de pretutindeni îi cinstesc pe cei care de-a lungul timpului au contribuit la desăvârșirea spiritualității și culturii românești.

screenshot.642

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în parteneriat cu Şcoala Gimnazială ,,Mihai Eminescu” din Craiova, vă invită la orele 14:00, în sala Acad. Dinu C. Giurescu, la o serie de activităţi la care vor participa preşcolarii de la Grădiniţele ,,Pinocchio” şi ,,Luceafărul” şi elevii de la Şcolile Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu” şi ,,Mircea Eliade”, de la Colegiul Tehnic ,,Costin D. Nenițescu” precum şi de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova.

De asemenea, în Salonul Expozițional al bibliotecii se organizează o expoziție de carte intitulată „Eminescu-166 de ani de la naștere”, alături de vizionarea unei prezentări pe această temă.

 

Dintre titlurile expuse menţionăm:

  • Eminescu, Mihai, Opere – Poezii, Buc., 1999, ed. Univers Enciclopedic;
  • Eminescu, Mihai, Memento Mori – Postume, Chişinău, 1997, ed. Litera;
  • Coşereanu, Valentin, Ipoteşti – Casa memorială Mihai Eminescu, Buc., 1989, ed. Sport şi Turism;
  • Simion, Eugen, Manuscrisele Mihai Eminescu, Buc., 2007, ed. Fundaţiei Naţionale pentru Ştiinţă şi Artă;

Mihai Eminescu a fost un poet, prozator și jurnalist român, considerat de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română. Tradus în peste 35 de limbi, Eminescu rămâne punct de reper pentru literatura română, cât şi universală.

 

 

Biroul de Presa al Bibliotecii Județene Alexandru și Aristia Aman Craiova

Persoană de contact: Mădălina Florescu – purtător de cuvânt

E-mail: presa@aman.ro

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.