Craiova Capitală Culturală se lăsă cu morală

Craiova Capitală Culturală se lăsă cu morală

2.148
32
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

Proiectul cultural al Craiovei, realizat pentru competiția Capitală Culturală Europeană, a avut părți interesante, dar a fost „subdezvoltat, dezorientat și centrat la nivel local: îi lipseau o viziune și o structură clară“. În plus, orașul nu poate gestiona un titlu atât de important. Cel puțin asta este părerea juriului de experți internaționali care au analizat toate candidaturile și, recent, au făcut publice argumentele pentru careu au meritat unele orașe să meargă mai departe sau nu. Cum raportul nu prea este măgulitor, primarul Craiovei bănuiește că ”…juriul european pentru competiția Capitală Europeană a Culturii nici nu a citit dosarul Craiovei”.

 

Craiova Ami 1

Iată câteva dintre concluziile extrase din Raportul juriului:

 

  • Programul cultural este subdezvoltat, dezorientat și centrat la nivel local: îi lipseau o viziune și o structură clară. A existat un dezechilibru între evenimentele pentru oameni și colaborări și coproducții artistice. Nu a reprezentat o promisiune că va avea suficient conținut pentru a atrage un public european mai numeros”.

 

  • Proiectul conţine multe idei interesante. Acestea includ crearea de microcentre care să ajute cultura să ajungă în zone unde există puţine instituţii culturale, cu precădere în zonele rurale. Proiectului i-au lipsit detaliile privind administrarea acestora şi, important, un model de susţinere financiară viabil pentru aceste centre”.

 

  • Proiectului (…) îi lipseşte, în prezent, un concept artistic de fundal şi un program, suficient de concrete. Juraţii au avut dubii cu privire la unele aspecte ale programului care păreau să formalizeze direcţii culturale şi sociale paralele, în loc să le integreze, de exemplu proiectul «Beethoven» pentru persoanele cu dizabilităţi”.

 

  • Această candidatură nu și-a propus ca obiectiv principal să contribuie la dezvoltarea unui sector artistic sustenabil la nivelul orașului și al regiunii. De exemplu, programul l-a inclus pe sculptorul Brâncuși, însă jurații au considerat că acest program își poate propune să contribuie la crearea unui centru pentru sculptori mai puțin cunoscuți. Cu excepția unei expoziții de amploare, personalitatea cunoscută la nivel mondial a lui Brâncuși nu a fost nici ea suficient de bine exploatată, în așa fel încât să reprezinte un brand pentru oraș și să atragă un public european numeros în capitala europeană a culturii“.

 

  • Juriul a notat integrarea noii strategii culturale şi angajamentul primarului de a continua această strategie, indiferent de rezultatul competiţiei. Sunt multe proiecte care merită să fie puse în aplicare. Directorii executivi şi artistici sunt deja desemnaţi

 

  • Jurații au observat bugetul propus și au considerat că procentul de 25% alocat pentru marketing este semnificativ mai mare față de bugetele pe care le-au analizat în cadrul competițiilor recente privind alegerea capitalei culturale europene a culturii. Acest fapt poate indica o tendință de a promova orașul în sine, în detrimentul conținutului cultural“.

 

  • Juriul a avut îndoieli vizavi de capacitatea oraşului de a gestiona titlul de capitală culturală care presupune o creştere a considerabilă a volumului şi complexităţii actualei scene culturale (în pofida excelentului Festival Internaţional Shakespeare)“.

 

  • În general, jurații au apreciat angajamentul și abordarea autorităților locale și faptul că acestea recunosc ce rol important poate să aibă cultura în dezvoltarea orașului. Programul propus a avut elemente ce reprezintă indicii pentru o ofertă culturală foarte eficientă în următorii ani, iar ulterior va putea contribui la dezvoltarea orașului și a regiunii. Pe viitor, va fi probabil nevoie de aplecare și concentrare asupra creării capacității de management cultural în regiune“. Craiova Ami

 

Morala: ”Am vaga bănuială că juriul european pentru competiția Capitală Europeană a Culturii nici nu a citit dosarul Craiovei. În orice caz, argumentele de respingere sunt ca bancurile cu Radio Erevan, când suntem culturali, când nu mai suntem. Să pui la îndoială capacitatea orașului de a organiza evenimente de anvergură, deși în fraza următoare îl lauzi cât de bine organizează Festivalul Shakespeare, când ai avut aici evenimente de la Carmina Burana până la Eurovision sau Europa SZN, mi se pare cel puțin indecent. Mă întreb ce evenimente de anvergură a organizat Baia Mare, ca sa ia fața Craiovei?”, a reacționat primarul Craiovei, Olguța Vasilescu, pe pagina personală de Facebook.



32 COMENTARII

  1. #21
    Junior
    Data de inscriere
     06-01-2014
    Mesaje
    88

    De acord cu tot ce au spus cei dinainte, dar cred ca Baia Mare are doar populatia Craiovitei, atat . . . . .

  2. #22
  3. #23
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5106

    @Antonia Popescu Ia-o de bărbat . Mi se pare că dacă și-ar pune ochelari pe ochi ar semăna cu femeia aia din Camionagiii Ghețurilor de pe History Channel

    V.M.P.T.I.I.I.2015 !!
  4. #24
    @#I
    Addicted!
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    1684

    …Totuși, trebuia blurată zona gurii. E chiar explicit…

  5. #25
  6. #26

    Ț-ai moartii de băsiști răi și nenorociți! Că io mi-s competentă, dășteaptă foc, frumoaă de pic pe jos și, mai ales, cinstită! Eu și pretinii și rudele mele din primărie suntem cei mai cinstiți și bolșevici de pe pământ! Ai moartii să fiți de băsiști răi!

  7. #27

    Ai moartii ei de băsiști și iohaniști nenorociți! Că și eu am olguțiștii mei; pocnesc din buci, trag o dușcă și olguțiștii încep să scrie comenturi adevărate pe feisbuci, printre feisbuci și pe forume!

  8. #28
  9. #29
    Newcomer
    Data de inscriere
     08-04-2013
    Mesaje
    32

    Vino in Bariera Vilcii sa vezi cultura !!! Vai de mama ei de primarie !!!

  10. #30
    Member
    Data de inscriere
     03-04-2007
    Mesaje
    201

    Pai titlu ala se da si el pe niste pile ca in romania doar nu se face ceva in tara asta pe drept ca nu ar mai fi Romania trebuie sa ne pastram brandul .

  11. #31
    Junior
    Data de inscriere
     22-11-2006
    Mesaje
    71

    Da, clar, doamna serveste masa in genunchi !

  12. #32
    Junior
    Data de inscriere
     29-11-2006
    Locatie
     craiovita
    Mesaje
    88

    La alegeri voi avea un deja vu. În sensul ca, îi voi întreba pe toți, ca la alegerile trecute, dacă au votat cu Olga și vor spune ca nu. Și tot ea va ieși la vot. Cum mama dracului a câștigat obraznica și incompetenta asta primăria, nu știu ! Dar e posibil să o câștige la fel și anul asta. Indiferent câți am vota împotriva ei. Mai ales ca avem un tur de scrutin. Panaramele ce o aleg vin și votează de la prima ora. Ceilalți se mai gândesc și pun ștampila pe unul din ceilalți 10 candidați., dacă se hotărăsc să vină la vot. Cum dracului scăpam de ciuma asta ?

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.