Primăria Craiova alocă 850.000 euro pentru Festivalul ”Shakespeare”

Primăria Craiova alocă 850.000 euro pentru Festivalul ”Shakespeare”

1.603
23
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(3 voturi, media: 3,67)

Organizarea celor mai importante evenimente culturale din acest an, de la Craiova, Festivalul Internațional ”Shakespeare” și Premiul Europa pentru Teatru, scoate din bugetul municipalității 3.825.000 lei, respectiv 850.000 de euro. Sprijinul financiar urmează să fie supus votului aleșilor locali în ședința de joi, 25 februarie. Pe de altă parte, organizatorii spun că au primit, până acum, și o promisiune de finanțare de 400.000 de lei de la Consiliul Județean Dolj, dar și de la Ministerul Culturii. Culmea este că, în ciuda sumei enorme de bani, timpul extrem de scurt rămas până la debutul evenimentului, îi poate periclita calitatea, fiindcă organizatorul, Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova, se plânge că banii vin foarte târziu. 

 

Fundaţia ”W. Shakespeare” și Teatrul Naţional “Marin Sorescu” Craiova au solicitat sprijin financiar în valoare de 3.825.000 lei, în vederea organizării evenimentelor ce se vor desfăşura în perioada 14-26 aprilie 2016, la sfârșitul anului trecut. Direcţia Economico – Financiară din cadrul Primăriei Craiova a confirmat ”existenţa disponibilităţii bugetare” pentru participarea la cheltuielile de organizare şi desfăşurare a celor evenimentelor.

 

Astfel, 500.000 de euro vor fi acordați pentru organizarea Festivalului ”Shakespeare”, iar pentru Premiul Europa pentru Teatru, eveniment integrat (23-26 aprilie), restul de 350.000 de euro. Conform Adresei din 22 decembrie 2015, înaintată de Fundația ”W. Shakespeare”, al cărui președinte este Emil Boroghină, propunerea pentru găzduirea Premiului pentru Teatru de orașul nostru a venit din partea organizatorilor european, iar TNC a acceptat și pentru că ”am gândit că putea fi în bilanțul final un atu al Craiovei în dobândirea calității de capitală Culturală e Europei în 2021”, acuzând, în frazele imediat următoare, injustețea rezultatelor selecției orașelor candidate pentru Capitală Culturală, competiției din care Craiova a fost scoasă în urma analizării dosarelor. Asta deși Craiova a fost descalificată din competiție încă din 11 decembrie 2015.

 

Banii alocați de Primăria Craiova urmează să fie folosiți pentru cazarea, transportul și onorariile invitaților, servicii de restaurant, materiale de promovare, simpozioane, lansări de cărți, spectacole de teatru, premii, diplome și cărți. 

 

Cei 500.000 de euro de euro solicitați pentru Festivalul Internațional Shakespeare și 350.000 de euro pentru Premiul Europa pentru Teatru par și sunt sume enorme. Credem însă că organizarea lor poate însemna în viitor tot enorm pentru imaginea Craiovei în lume”, se mai arată în Adresa înaintată municipalității craiovene semnată de Emil Boroghină, director fondator al Festivalului ”Shakespeare” și președinte al Fundației cu același nume.

 

Aceste manifestări atât de prestigioase vor aduce municipiului Craiova o valoare adăugată şi graţie prezenţei participanţilor de renume cât şi a ecoului mediatic pe care îl angrenează – ceea ce este excepţional pentru un eveniment teatral – prin cel puţin 400 de jurnalişti şi critici aparţinând presei principale europene şi mondiale”, se arată și în Raportul întocmit de Serviciul Imagine din Primăria Craiova.

 

Imediat ce banii vor fi alocați de municipalitate, mai rămâne problema gestionării timpului, mai ales că evenimentul este unul complex. De altfel, reprezentanții TNC se plâng că sprijinul financiar vine, oricum, destul de târziu, mai ales că ei au început să facă demersuri în acest sens încă de acum doi ani. ”Este inutil să mai spunem să spunem că semnarea unor precontracte, impusă de solicitările avansate în acest sens de marile colective ce urmează să ne viziteze, fac ca pentru noi, organizatorii principali ai manifestărilor, să nu mai existe în acest moment nicio cale de întoarcere”, mai spune organizatorul.

 

Pe de altă parte, reprezentanții Primăriei Craiova spun că nu puteau acorda mai devreme de ianuarie 2016 sprijinul financiar pentru eveniment, acesta fiind prins în Bugetul de venituri și cheltuieli al Craiovei pe anul în curs. ”Banii pentru Festivalul Shakespeare au fost deja aprobați în ședința din ianuarie, când a fost aprobat Bugetul pe 2016. Practic, în ședința din februarie este aprobat încă o dată același eveniment”, a precizat Ionuț Pîrvulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Craiova.

 

Teatrul Național ”Marin Sorescu” din Craiova se află în subordonarea Ministerului Culturii și nu face parte din rândul instituțiilor de cultură finanțate din bugetul local al Municipiului Craiova. 

 

***

 

Festivalul Internațional ”Shakespeare”, organizat din doi în doi ani, va avea loc anul acesta în perioada 14 şi 23 aprilie. De regulă, acesta începea la 23 aprilie – ziua când s-a născut şi când a murit William Shakespeare, însă acum, pentru ca evenimentul să nu coincidă cu Paştele, care va cădea pe data de 1 mai, data a fost schimbată. În 2016, tema evenimentului va fi “Shakespeare pentru eternitate”.

 

Cât despre Premiul Europa pentru Teatru, evenimentul este comparat de Emil Boroghină cu premiile Oscar pentru Film, adică cea mai prestigioasă recompensă europeană din domeniul teatrului. Ediţiile anterioare ale evenimentului au fost găzduite de oraşe precum Torino (Italia), Salonic (Grecia), Wroclaw (Polonia), Sankt-Petersburg (Rusia) ş.a.

 

Premiul s-a născut în 1986, ca proiect-pilot al Comisiei Europene conduse atunci de Jacques Delors, împreună cu primul comisar pentru cultură, Carlo Ripa di Meana. Din anul 2002, Premiul Europa pentru Teatru a fost recunoscut de Parlamentul şi de Consiliul Europei drept „organizaţie de interes cultural european“.



23 COMENTARII

  1. #21
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    3782

    Ce suma mai este si asta,nu rotunjeau si ei la 1 milion

  2. #22
    0-day Member
    Data de inscriere
     29-09-2015
    Mesaje
    3

    parca sunteti de la antena3 , mega distractiv

  3. #23
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5251
    Citat Mesaj initiat de tudor1998
    parca sunteti de la antena3 , mega distractiv

    Ăia de la Antena3 sunt copii mici pe lângă userii de pe Craiovaforum.. Măcar noi aici nu suntem bătrânei spălați pe creieri de vărănei )

    E bine că exista antena 3 numai să nu pui botul la toate prostiile lor )

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !! "Din pacate, Ion Iliescu e inca in viata"

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.