Expoziții, meșteșugari și ghicitoare, în Piața ”Mihai Viteazu”, de Ziua Internațională a...

Expoziții, meșteșugari și ghicitoare, în Piața ”Mihai Viteazu”, de Ziua Internațională a Romilor

1.166
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Sub genericul „Identitate – Tradiții  – Valori”, romii din Craiova sărbătoresc, mâine, 8 aprilie, Ziua Internațională a Romilor și invită craiovenii să participe la o serie de activități prin care să le fie descoperită latura artistică. Expoziții de fotografie, port tradițional și meșteșuguri precum prelucrarea cuprului și împletitul de nuiele vor fi prezentate publicului în Piața ”Mihai Viteazu” din Craiova.

 

Activitățile vor debuta cu o Masă Rotundă, la Prefectura Dolj, între orele 09.30 – 11.00. În deschidere va fi prezentată importanța zilei de 8 Aprilie, dar și tema ”De ce Rom și nu țigan”. Invitații mesei rotunde sunt reprezentanți din toate instituțiile de interes ale orașului (Poliție, Jandarmerie, Primărie, Consiliul Județean, Consiliul Local, DSP, AJOFM, Crucea Roșie, ISJ, Servicii Sociale, ONG-isti, lideri, oameni din comunitate etc.).

 

Între orele 13.30 – 17.00, în Piața ”Mihai Viteazu” din Craiova, trecătorii vor putea admira, lucra și gusta din bogăția tradițională a romilor, în cadrul unor acțiuni care vor cuprinde:

  • Expoziția de artă fotografică din cultura și tradiția romilor,
  • Meșteșugarii romi din județul Dolj își vor dezvălui secretele meșteșugului celor care vor dori să realizeze diverse obiecte. Printre aceștia se vor număra rudari (prelucrarea lemnului), caldarari  (prelucrarea cuprului), împletitori (coșuri din nuiele);
  • Curioșii care vor să-și știe viitorul vor fi invitații doamnei Măiastra, care le va ghici în cărți, bobi și le va da cu ghiocul.
  • Expoziție vie de port tradițional romani prezentată de fetele din comunitatea Fața Luncii și din organizația de Tineret a Partidei Romilor ”Pro Europa”;
  • Toți vizitatorii evenimentului vor putea  savura o mâncare tradițională romă “făsui cu varză și afumatura“.

 

De la ora 17.00, în sala Liceului de Arte ”Marin Sorescu” va avea loc un spectacol  tradițional romani, în cadrul căruia se vor acorda cinci premii pentru olimpicii romi de la Liceul de Arte Marin Sorescu din Craiova. Intrarea va fi gratuită. 



2 COMENTARII

  1. #1
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5436

    Fasole cu varza… de ziua internationalaa a tiganilor.

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !!
  2. #2
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    4042
    Citat Mesaj initiat de koss®
    Fasole cu varza… de ziua internationalaa a tiganilor.

    )

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.