Craiova: Partidul Mișcarea Liberală contestă sigla PNL

Craiova: Partidul Mișcarea Liberală contestă sigla PNL

1.589
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Partidul Mișcarea Liberală (PML) a depus o contestație la Biroul Electoral Central (BEC) prin care contestă sigla PNL și cere scoaterea liberalilor de la alegerile din 5 iunie. Mai precis, reprezentanții PML susțin că liberalii folosesc fără drept stelele Uniunii Europene și, astfel, conform legislației, nu ar avea dreptul de a mai participa la alegerile locale.

 

“Este vorba despre semnul electoral al Partidului Național Liberal, respectiv săgeata orientată dreapta-sus și încadrată într-un cerc format din douăsprezece stele. Sub cerc, este amplasată și prescurtarea denumirii partidului, adică inițialele PNL. Evident, cele douăsprezece stele de pe semnul electoral fac trimitere la cele douăsprezece stele de pe papelul Uniunii Europene, același desen fiind folosit atât pentru semnul electoral cât și pentru sigla partidului. Legislația în vigoare reglementează aspectul semnelor electorale pe care partidele politice pot să le folosească. Astfel, la art. 5, alin 3 din Legea 14 / 2003 a partidelor politice, se prevede că: <<Denumirea integrală și denumirea prescurtată precumși semnul permanent nu pot reproduce sau combina simbolurile naționale ale statului român, ale altor state, ale organismelor internaționale ori ale cultelor religioase. Fac excepție partidele politice care sunt membre ale unor organizații politice internaționale, acestea putând utiliza însemnul organizației respective ca atare sau într-o combinație specifică.>> Cu toate acestea, Partidul Național Liberal a ignorat articolul citat mai sus, iar semnul electoral depus la Biroul Electoral Central, folosește – așa cum am arătat – simbolul binecunoscut al Uniunii Europene”, se arată în contestația depusă de Horațiu Buzatu, președintele PML.

 

Cum data de 6 aprilie a fost ultima zi de depunere a însemnelor electorale, Buzatu cere revocarea dreptului ca PNL să mai poată participa la alegerile locale din data de 5 iunie. “Prin urmare, astăzi 11 aprilie 2016, Partidul Mișcarea Liberală a depus o solicitare către Biroul Electoral Central prin care am solicitat constatarea nelegalităților comise și scoaterea Partidul Național Liberal dintre partidele care au dreptul să participe la alegerea autorităților administrației publice locale pentru alegerile locale din data de 5 iunie 2016”, mai spune Horațiu Buzatu.

 

Reprezentanții PNL spun, însă, că au respectat prevederile legale. „Există la fiecare ciclu electoral contestații din partea unor cetățeni sau mici partidulețe în legătura cu diverse aspecte ale procesului de organizare a alegerilor. Suntem siguri că, în termen legal, BEC va decide punctual în legătura cu orice contestație și îi va lămuri asupra legalității chestiunilor semnalate.
În ceea ce privește însemnul electoral al PNL, vă precizăm că a fost acceptat și înscris în Registrul Partidelor Politice, cu respectarea legislației electorale, încă din momentul fuziunii (2014). PNL face parte din familia politică a popularilor europeni ce au același element contestat acum în siglă. Restul sunt simple și superficiale speculații electorale prin care unii candidați doresc să-și facă imagine, dar nu fac altceva decât să cadă în derizoriu”,
a declarat Lucian Prejbeanu, purtător de cuvânt PNL Craiova.

Contestația Partidului Mișcarea Liberală va fi analizată mâine de către membrii Biroului Electoral Central.


1 COMENTARIU

  1. #1

    Mare tupeu poate sa aiba unii oameni si uita de unde au plecat sau ce au facut in trecut .Sa nu imi zici ca tu ai infiintat si PNL-ul ?Tu ti-ai pus denumirea partidului asta de buzunar apropiat de cel al PNL si acum mai ai tupeul sa ceri indepartarea siglei PNL.Ar trebui sa iti fie rusine Buzatu,dar tu nu ai rusine de cand faceai bisnita cu lapte praf pentru copii.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.