Pădurea de bujori din Plenița devastată de oamenii veniți la “Sărbătoarea bujorului”

Pădurea de bujori din Plenița devastată de oamenii veniți la “Sărbătoarea bujorului”

2.356
10
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

“Sărbătoarte bujorului” de la Plenița strânge an de an sute de oameni din comuna și nu numai care participă la petrecere.a câmpenească. Deși este arie protejată de interes național încă din anul 2000, înainte de a pleca acasă toată lumea pleacă cu brațul plin de bujori. Asta bineînțeles după un grătar copios tot printre bujori. „Bujorii de la Plenița reprezintă o frumusețe naturală a locului și sunt unici în țară și trebuie protejați. În schimb de-a lungul timpului am văzut căruțe pline de bujori și bineînțeles oameni care rupeau fără jenă aceste flori. Această arie protejată nu poate să existe doar prin amabilitatea localnicilor și a organizatorilor evenimentului. Este clar că trebuie să intervină și alte foruri abilitate și să protejeze cumva această zonă în care se găsesc bujorii. Mașinile care ajung în această pădure ar trebuie să nu aibă voie să facă acest lucru șisă fie parcate la intrare, oamenii ar trebuie să poarte cu totul altfel. Ar trebui să avem decența necesară și să parcăm acolo unde nu sunt bujori și să nu îi călcăm. Din păcate sunt multe zone unde bujorii au fost distruși“,a spus Amelia Etegan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

 

13230751_1058463000893696_1565154933_oPădurea de bujori de la Plenița se întinde pe o suprafață de 60 de hectare. An de an însă câteva zeci de hectare sunt vandalizare. Deși autoritățile au pus afișe prin care le atarg atenția celor care ajung prin zonă că “Cei care vin după tine trebuie să se bucure și ei de marea roșie de bujori!”, oamenilor nu pare să le pese. Aproape toți participanții la sărbătoare au plecat cu brațul plin. „ Nu am știut că nu este voie să rup florile. Am luat și eu una. Asta este acum nu mai pot da timpul înapoi. Nu știam că bujorii sunt protejați prin lege“, a declarat unul dintre localnici.

Amenzile pentru distrugerea florei din aria protejată sunt între 6.000 şi 12.000 lei. Niciodată însă nu a fost aplicată vreo sancțiune. În încercarea de a salva zona, primăria a decalat cu două săptămâni sărbătoarea pentru ca bujorii să fie aproape “trecuți” și astfel ispita să fie cât mai mică.

 

 



10 COMENTARII

  1. #1

    astia nu pot fi numiti oameni…

  2. #2
  3. #3
  4. #4

    Mii de oameni, nu sute.cca 10000 au fost anul acesta.

  5. #5

    Era normal să se întâmple așa

  6. #6

    Faptul ca rup bujorii nu e asa grav cum il prezentati , sărbătoarea are loc de pe vremea lu cească si bujorii sunt tot aceiasi an de an . Ce poate fi grav este faptul ca se lasa gunoi in pădure .

  7. #7
  8. #8
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5588

    La padure dupa F???i si Mu?e eventual in masina ca prin iarba te mananca ganganiile pamantului Macar la padure sa calci iarba si sa rupi florile daca in oras nu ai voie ca iti dau comunitarii amenda

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !!
  9. #9
    Junior
    Data de inscriere
     22-02-2010
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    73
    Citat Mesaj initiat de koss®
    La padure dupa F???i si Mu?e eventual in masina ca prin iarba te mananca ganganiile pamantului Macar la padure sa calci iarba si sa rupi florile daca in oras nu ai voie ca iti dau comunitarii amenda

    Ti se pare normal sa rupi florile?.

  10. #10

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.