Teatrul Național „Marin Sorescu“, succes răsunător la Moscova cu „Rinocerii“

Teatrul Național „Marin Sorescu“, succes răsunător la Moscova cu „Rinocerii“

5.589
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

 

Trupa Teatrului Național „Marin Sorescu” s-a întors recent de la cel de-al doilea festival internaţional (primul, la Ljubljana) la care a fost invitată în 2016 cu spectacolul Rinocerii, după Eugene Ionesco, creat de Robert Wilson la Craiova. „The New York Times” l-a descris pe Robert Wilson drept „o figură impozantă într-o lume a teatrului experimental și un explorator al utilizării timpului și spațiului pe scenă.

Teatrul Naţional “Marin Sorescu” a participat, în perioada 31 mai – 5 iunie 2016, la Festivalul Internaţional de Artă « Platonov » de la Voronej, Federația Rusă, unde a susţinut 3 reprezentaţii, pe 2, 3 şi 4 iunie.

Spectacolul Rinocerii a participat în festival alături de spectacole precum „Bianco su Bianco” (Compania „Finzi Pasca”, Elveția), „Deep Dish” (Liquid Loft, Austria), „Orașul” (Teatrul Incubator, Israel), Teatrul Bouffes du Nord (Franta), etc.

Mărturie a succesului răsunător pe care l-a avut Rinocerii în Rusia sunt imaginile cu Sala de Concerte Voronej care s-a dovedit neîncăpătoare, biletele fiind epuizate încă din luna martie.

 

Au fost 3 spectacole cu sala arhiplină. Presa de la Moscova a fost şi ea prezentă, ne-a luat interviuri, am făcut fotografii. Primul spectacol a fost mai sobru, cu un public cunoscător, iar la următoarele două ne-am bucurat să vedem că au venit foarte mulți tineri, spontani, care au reacţionat foarte bine, ne-au felicitat pe holuri, am făcut fotografii împreună. După un drum cu peripeţii și o noapte pierdută, consumul nostru a fost foarte mare, dar în timpul spectacolului ne-am mobilizat şi a ieşit totul bine“, a povestit actorul craiovean Valentin Mihali, care îl interpretează rolul Berenger în spectacolul lui Robert Wilson.

 

Spectacolul „Rinocerii” este cel mai mare proiect artistic românesc ce tocmai s-a întors acum de la Voronej – Rusia, un oraş cu peste 1 milion de locuitori. Deşi aflat la cea de-a şasea ediţie, la Festivalul Internaţional de Artă Platonov nu a participat, până acum, nicio trupă românească. Cu o vizibilitate foarte mare în Rusia, presa de la Moscova şi St. Petersburg a fost foarte interesată de spectacolul nostru și astfel s-au deschis noi perspective pentru viitoare turnee, invitații ale spectacolelor noastre. De altfel, trebuie să menționăm că, în ciuda relaţiilor ambigue cu Rusia din ultimul timp, cultura, mai ales teatrul, este un pod care leagă cele două țări. În stagiunea trecută s-a montat la Craiova spectacolul „Iluzii” al autorului rus Ivan Vîrîpaev, iar de curând au demarat repetiţiile pentru piesa O lună la țară” de Turgheniev”, a declarat Alexandru Boureanu, managerul general al Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.

 

La premiera de la Craiova, reputatul critic de teatru britanic John Elsom a avut numai cuvinte de laudă: „Noua punere în scenă de către Robert Wilson la Teatrul Naţional din Craiova este un triumf... Wilson este un pictor, un arhitect şi un artist al scenei vizuale. Prezent și el la Craiova, marele regizor Andrei Șerban a apreciat că „spectacolul este pur Bob Wilson. […]  Pe scenă vezi fiecare moment, atât de plastic este coregrafiat. Este ca un fel de picturã, de sculptură în mișcare, o explozie de artă contemporanã, de artă vizualã foarte rafinată, la cel mai înalt nivel. Sã mergi la teatru și să vezi ceva atât de rafinat și de abstract este interesant nu numai pentru publicul craiovean, ci și pentru cel bucureștean, pentru că nu au vãzut niciodată așa ceva.”



2 COMENTARII

  1. #1
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     Craiova Brazda
    Mesaje
    3593

    FELICITARI.

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  2. #2
    Afacerist
    Data de inscriere
     24-10-2007
    Locatie
     Brazda City
    Mesaje
    297

    bravo!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.