15 localităţi oltene, în pericol de a fi inundate, după topirea zăpezii

15 localităţi oltene, în pericol de a fi inundate, după topirea zăpezii

244
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Din totalul de 112 unităţi administrativ teritoriale ale judeţului Olt, 110 pot fi afectate de inundaţii, iar cursurile de apă care se revarsă frecvent sunt: Olteţ, Vedea, Vediţa, Mamu, Dorofei, Beica şi unele pâraie locale, se precizează în Planul de amenajare a teritoriului, realizat de Consiliul Judeţean Olt, în colaborare cu Sistemul de Gospodărire a Apelor Olt, având la bază Planul de apărare împotriva inundaţiilor. În unele dintre localităţi există riscul ca apele cugătoare să iasă din matcă, după topirea zăpezii, în altele, inundaţiile pot fi produse prin scurgeri de pe versanţi.

15 localităţi, cele mai expuse riscului de inundaţii

„Inundaţiile produse ca urmare a revărsării râurilor, ploilor torenţiale, deszăpezirii bruşte se manifestă în zonele neamenajate ale afluenţilor cursurilor de apă şi ale torenţilor sau din cauza albiilor minore care nu au capacitatea pentru debite mari. La acestea se adaugă podurile şi podeţele subdimensionate, care determină blocarea cursurilor de apă prin depunerile pe maluri a deşeurilor, precum şi alte cauze. Localităţile afectate de hazardurile naturale cuprinse în Legea 575, având drept cauză inundaţiile sunt: Slatina, Balş, Drăgăneşti-Olt, Bărăşti, Coloneşti, Corbu, Cungrea, Dobrun, Iancu Jianu, Icoana, Izvoarele, Morunglav, Optaşi-Măgura, Schitu şi Vitomireşti”, se arată în document.

În bazinul hidrografic al Dunării, conform Planului de apărare împotriva inundaţiilor, ar putea fi afectate de inundaţii, din cauza revărsării cursului de apă, opt unităţile administrativ-teritoriale. În bazinul hidrografic al Oltului, 67 de localităţi pot fi afectate de inundaţii prin ieşirea din matcă a cursurilor, iar opt sunt ameninţate de inundaţii provocate de scurgeri de pe versanţi. În bazinul hidrografic Vedea, nouă localităţi pot fi inundate prin scurgeri de pe versanţi, iar două, prin revărsarea râului.

„Reprezentanţi ai Sistemului de Gospodărire a Apelor şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă sunt în teren, pentru a depista zonele cu risc de inundaţii şi pentru a găsi soluţiile cele mai eficiente în situaţiile date. Peste câteva zile, reprezentanţii celor două instituţii vor prezenta un raport în acest sens prefectului judeţului Olt”, ne-a declarat Petre Lupu, directorul Cancelariei prefectului.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.