Bugetul bazei sportive a jandarmilor, furat. Milioane de lei au dispărut fără...

Bugetul bazei sportive a jandarmilor, furat. Milioane de lei au dispărut fără urmă

29.687
14
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 3,00)

UPDATE. Aproximativ 11 miliarde lei vechi s-au ”evaporat” din vistieria Clubului Sportiv ”Straja” Craiova, club care deservește jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă „Fraţii Buzeşti” (GJM) Craiova și pe cei ai Inspectoratului Județean de Jandarmi ”Mihai Bravul” (IJJ) Dolj. Cea mai mare parte de bani provine chiar din cotizațiile pe care jandarmii le plătesc lunar pentru a le fi ”reprezentate interesele” în activități și acțiuni cu caracter sportiv, cultural-educativ, turistic și recreativ. Numai că, de-a lungul anilor, banii au fost cheltuiți pe echipamente sportive inexistente, combustibil, materiale de construcții, cadouri și premii care, în realitate, nu au fost folosiți în interesul sau nu au ajuns niciodată la beneficiari, adică la jandarmi. plati jandarmi straja club

 

Craiova Forum a intrat în posesia unui Raport de Audit privind activitatea economic-financiară a Clubului Sportiv ”Straja” Craiova, comandat în 2014 de actualul președinte, Rada Voicu Grigoraș, ales în anul menționat în locul predecesorului său, Ștefan Cîrpici. Deși concluziile auditului au ajuns pe masa conducerii Clubului încă din decembrie 2015 (oricum, auditul s-a făcut, pe lângă analizarea documentelor financiare, și prin discuții cu conducerea Clubului) dar și pe cea a conducerii IJJ Dolj, nici până acum lucrurile nu s-au clarificat și nu au fost luate măsuri.

club jandarmi 1

Societatea care a efectuat auditul, SC CIEL Audit Consulting SRL din Craiova, a înaintat Raportul constatator privind situația financiară pentru perioada 2008-2014, președintelui Clubului Sportiv Straja Craiova în data de 10.12.2015. În document se arată faptul că, în perioada 01.01.2008-31.12.2014, sumele încasate de club, așa cum spuneam, din cotizațiile membrilor (jandarmi), au fost cheltuite ilegal. O serie de achiziții și plăți (echipamente sportive, carburanți, materiale de construcții, premii, evenimente etc.) s-a făcut fictiv, fără rapoarte sau note justificative, fără devize de lucrări, fără semnăturile de primire din partea beneficiarilor ș.a.m.d. Cu alte cuvinte, cineva a furat miliardele de lei, în timp ce jandarmii erau duși de nas că banii lor sunt ajung unde trebuie.

 

Banii de combustibil au dispărut

 

club jandarmi 2

Spre exemplu, Clubul Sportiv ”Straja” a achiziționat, în perioada 2008-2014, carburant în sumă de 24.771 lei, însă doar suma de 1.948 de lei a fost justificată în acest sens. «(…) Cu excepția sumei de 1.948,95 de lei, aferentă anilor 2008 și 2009, câând au fost întocmite procese verbale pentru justificarea consumului de benzină și întreținerea bazei ”Bazei Sportive”. Cheltuielile cu carburanții, în valoare de 22.822,53 de lei, efectuate în perioada 2010-2014 nu sunt susținute cu documente justificative adecvate utilizării (procese verbale, ordine de deplasare, foaie de parcurs, contract de comodat ș.a.) și, prin urmare, nu am obținut certitudinea efecturării acestor cheltuieli în scopul activităților beneficiarului”», se arată în raportul de Audit.

 

jandarmi

Cine a furat Crăciunul?!

 

Însă cea mai mare sumă de bani ”evaporată” în cine știe ale cui buzunare este cea pentru plățile pentru evenimente (pom de iarnă, ziua copilului ș.a.) – 200.707 lei, și cea pentru achiziția de echipamente sportive – 287.167 de lei, de care, în realitate, jandarmii și copiii lor nu au avut parte niciodată, fapt pe care membrii l-au sesizat conducerii.

Iată ce este consemnat în Raportul financiar: ”Referitor la plățile pentru evenimente (pom de iarnă, ziua copilului), în sumă de 200.707,19 lei, am constatat că facturile pentru cumpărarea acestora nu au fost însoțite de hotărârea Consiliului de conducere și de procese verbale de predare-primire semnate de persoanele beneficiare și, prin urmare, avem o rezervă asupra realității acestor plăți”, scrie, negru pe alb, în Raportul de Audit.

 

Echipamente sportive, de circa 280.000 de lei, inexistente!

 

Cât despre cele aproape trei miliarde de lei așa-zis cheltuite pentru echipamentele sportive, auditorii au arătat că: ”Referitor la achiziția de echipamente sportive în sumă de 287.167,36 de lei, am constatat documente justificative incomplete, respectiv facturile nu sunt însoțite de procese verbale de dare în folosință nominale sau procese verbale de predare-primire pe locuri de folosință și nu au aprobarea Consiliului de conducere. Ca urmare a acestei deficiențe, opinia noastră privind identificarea bunurilor și constatarea realității acestor cheltuieli este una rezervată”.

 

Jandarmii, obligați să cumpere cărți religioase mascati exercitiu jandarmi 6

 

Jandarmii au fost călăuziți și spre cele sfinte. Au fost obligați să cumpere o ”Monografie cu imagini religioase”, lucrare pentru care Clubul Sportiv a plătit, oricum, 36.400 de lei, cheltuială în dreptul căreia specialiștii firmei de audit au menționat că nu a fost întocmită notă de intrare, ”deși în evidența contabilă a fost înregistrată la ”Alte materiale consumabile”, la data plății facturii”, (…) operațiunea nu este recunoscută, pentru că înregistrarea contabilă s-a făcut fără documente cu semnăturile persoanelor care le-au întocmit, fapt care contravine prevederilor legii contabilității”.

Ne-au obligat, ca la școală, să cumpărăm cărțile, deși banii pentru cartea asta au fost plătiți tot de noi”, susțin membrii. Am căutat și noi mai multe informații despre lucrarea religioasă, însă nu am găsit.

 

… Alte ”mărunțișuri” de sute de mii de lei

 

Sume mari de bani au fost cheltuite și pe materiale de construcții (cca. 84.000 lei), premii (93.000 lei), materiale de birotică și alte consumabile (80.341 lei), fără ca acestea să fie văzute vreodată. Stefan Carpici

 

… Și un avans de 25.000 de lei, pentru domnul președinte

 

Interesant este că în evidența contabilă a fost înregistrată și o dispoziție de plată, nr. 1/28.12.2013, pentru plata sumei de 24.802,05 lei, avans acordat d-lui Cîrpici Ștefan (foto), sumă ce nu fusese justificată până la data încheierii auditului, respectiv 31.12.2014.

 

În prezent, Clubul Sportiv ”Straja” Craiova numără circa 650 de membri, față de cei aproximativ 800, câți erau imediat după înființarea lui, în anul 2002. Ștefan Cîrpici a deținut funcția de președinte din 2002 până în anul 2014, când, printr-un vot controversat, care, susțin membri, ar fi contravenit regulamentului său de funcționare, a fost ales Rada Voicu Grigoraș (cu 26 de voturi, deși validarea se face dacă au votat 50%+1 dintre membri). În prezent, fiecare membru achită lunar o cotizaţie de 10 lei. Până în 2014, cotizaţia era de 15 lei/membru/lună.

 

Așteptăm răspunsuri Florea_Constantin

 

Deși am încercat să obținem puncte de vedere de la fiecare dintre persoanele și unitățile menționate în acest material, nici fostul președinte al Clubului ”Straja”, Ștefan Cîrpici, nici actualul președinte, Rada Voicu Grigoraș, nu au putut fi contactați.

Pe de altă parte, reprezentanții IJJ Dolj ne-au comunicat, la câteva ore după ce le-am solicitat în scris un punct de vedere, că nu aveau cunoștință de existența acestui Raport de Audit, pentru că între Inspectorat și Club nu există o relație de subordonare, singura legătură între cele două entități fiind faptul că ”unii dintre colegii noștri sunt membri cotizanți ai Clubului”. Culmea este că, în afară de această precizare, ne-au cerut, dacă se poate, să le trimitem noi o copie după Raportul de Audit!

UPDATE: La scurt timp după publicarea articolului, reprezentanții IJJ Dolj au transmis următoarea precizare (Raspuns solicitare Craiova Forum): Screenshot_1

”Având în vedere faptul că Asociaţia Sportivă „Straja” are personalitate juridică dobândită în baza O.G. 26/2000 privind asociaţiile şi fundaţiile şi îşi desfăşoară activitatea independent de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dolj, unitatea noastră nu avea competenţa să solicite efectuarea auditului şi nici să ia măsuri cu privire la această activitate.

Luând în considerare cele mai sus menţionate, pentru orice alte detalii vă rugăm să vă adresaţi conducerii Asociaţiei Sportive „Straja”. 

Apreciem atenţia pe care o acordaţi instituţiei noastre în demersul de asigurare a cadrului de transparenţă decizională şi acţională în raport cu interesele comunităţii şi vă asigurăm pe această cale de întreaga disponibilitate pentru a clarifica orice aspect ce intră în sfera de competenţă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Mihai Bravul” Dolj”, se arată în punctul de vedere transmis redacției Craiova Forum de către IJJ Dolj.

 

Cum a apărut Clubul Sportiv ”Straja” Craiova

 

Clubul sportiv ”Straja” a fost constituit prin fuzionarea Asociației Sportive Donaris 9 Craiova a U.M. 0668 Craiova, Asociației Sportive Rovine a U.M. 0449 Craiova și a Asociației Sportive Amaradia  – Club a U.M. 06654 Craiova. Decizia fuzionăriia fost stabilită în cadrul Adunării generale a fiecărei asociații și constituirea sa s-a făcut în conformitate cu OG nr. 26/200. Clubul Sportiv Straja are personalitate juridică din 2002, conform Încheierii nr. 83 din 29.08.2002, pronunțată de Judecătoria Craiova.

 

Jandarmii, sfătuiți să meargă… pe burtă

 

Din declarațiile unora dintre membrii Clubului, nici președintele Rada Voicu Grigoraș, nici comandantul IJJ, gl.bg.dr. Florea Constantin (foto), care, la rându-i, ar fi cunoscut situația, nu au luat măsuri pentru remedierea, revizuirea și clarificarea neconformităților prezentate de firma de audit și au încurajat, practic, furtul și ilegalitățile. Deși jandarmii le-au cerut superiorilor să ia măsuri, membrii au fost sfătuiți să aștepte în… liniște găsirea unei soluții. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât cei care ar trebui să vegheze la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism tolerează încălcarea legii chiar în propria ogradă.

 



14 COMENTARII

  1. #1
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2194

    Eh, e normal pt unii. La fel cum e normal să bați oameni nevinovați, pe cei pe care ar trebui să-i protejezi și din banii cărora trăiești … și pe care-i jefuiești.
    E normal să te afli în serviciul criminalilor din capul statului și să terorizezi și să torturezi cetățenii țării. De la asemenea maimuțe nici nu aștept ceva bun.
    Niște dobermani fără rușine, aflați în slujba porcilor (vz Ferma Animalelor, Orwell).

  2. #2
    Maniac
    Data de inscriere
     15-11-2009
    Locatie
     bals
    Mesaje
    4882

    Asta da lovitura la buget

  3. #3
    Member
    Data de inscriere
     04-10-2005
    Mesaje
    106

    Acolo s-au făcut măgării cu banii încă de pe vremea lu nenea, jandarmii mai vechi își aduc aminte cum cotizau lună de lună să se renoveze cazarma, să se doteze clubul sportiv și multe altele, între timp tartorii s-au pensionat și acu au mai rămas vreo câțiva căței care rod și ei ce a mai rămas!

  4. #4
    Junior
    Data de inscriere
     04-02-2008
    Locatie
     CRAIOVA
    Mesaje
    60

    Bați câmpii stimabile !

  5. #5
    Maniac
    Data de inscriere
     23-01-2006
    Mesaje
    4433
    Citat Mesaj initiat de niculicitavi
    Asta da lovitura la buget

  6. #6
    Newcomer
    Data de inscriere
     29-09-2015
    Mesaje
    15

    olga e de vina , jos olga , haide-ti cu totii!

  7. #7
    De-al casei
    Data de inscriere
     31-10-2008
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    265
    Citat Mesaj initiat de @#I
    Eh, e normal pt unii. La fel cum e normal să bați oameni nevinovați, pe cei pe care ar trebui să-i protejezi și din banii cărora trăiești … și pe care-i jefuiești.
    E normal să te afli în serviciul criminalilor din capul statului și să terorizezi și să torturezi cetățenii țării. De la asemenea maimuțe nici nu aștept ceva bun.
    Niște dobermani fără rușine, aflați în slujba porcilor (vz Ferma Animalelor, Orwell).

    Mare adevar ai spus

  8. #8
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2196
    Citat Mesaj initiat de tudor1998
    olga e de vina , jos olga , haide-ti cu totii!

    Și olga face parte din aceeași mare familie coruptă. O țoapă hoață. O individă de nimic.
    În cazul tău e de vină profesorul de română. Transmite-i din partea mea că e un dobitoc.

  9. #9
    0-day Member
    Data de inscriere
     01-02-2016
    Mesaje
    5

    frumos articol….BRAVO pt redactare , investigare si intentie…tineti-o tot asa!

  10. #10
    Afacerist
    Data de inscriere
     30-04-2007
    Locatie
     downtown
    Mesaje
    9047

    Asta e doar un mizilic, uite aici teapa basesciana de proportii : http://www.riseproject.ro/cu-cat-ne-a-umflat-cocos-pretul-analizelor-medicale/

    Tel : 0768 32 22 23Y!M : senso13Facebook : Sport TrainersPerpetuum Mobile
  11. #11
    Fan Stiinta
    Data de inscriere
     15-02-2011
    Locatie
     Craiova Brazda
    Mesaje
    3729
    Citat Mesaj initiat de @#I
    Eh, e normal pt unii. La fel cum e normal să bați oameni nevinovați, pe cei pe care ar trebui să-i protejezi și din banii cărora trăiești … și pe care-i jefuiești.
    E normal să te afli în serviciul criminalilor din capul statului și să terorizezi și să torturezi cetățenii țării. De la asemenea maimuțe nici nu aștept ceva bun.
    Niște dobermani fără rușine, aflați în slujba porcilor (vz Ferma Animalelor, Orwell).

    CORECT.

    Nu ma suna daca nu stii sa saluti si sa inchei o afacere Secretul succesului este sAƒ E™tii sAƒ pierzi cu demnitate E™i sAƒ cA¢E™tigi cu modestie
  12. #12
    Member
    Data de inscriere
     05-04-2013
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    132

    ma bucur … ROMANIA

  13. #13
    Newcomer
    Data de inscriere
     08-04-2011
    Mesaje
    48

    JANDARM = FORMA DE VIATA OBEZA CU IQ DE PARAMECI CE EXECUTA ORDINE

  14. #14
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    5810

    Eu nu mai zic nimic de jandarmi si de gabori. Ce am avut de zis.. am zis… am rupt indexarea google in 4 cu parerea mea despre ei Sa le fie de bine ! Am lasat comm sa nu ziceti ca m-au arestat astia.. De fapt am fost saptamana asta cu un tovaras la ancheta .. ce sa zic.. isi fac treaba gen.. ancheteaza pe cine nu trebuie in timp ce marii hoti, infractori si mafioti se lafaie in ilegalitati

    V.M.P.T.I.I.I.2016 !!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.