Premieră în România: Biblioteca Județeană oferă posibilitatea studierii de carte veche online

Premieră în România: Biblioteca Județeană oferă posibilitatea studierii de carte veche online

5.319
4
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

De astăzi, cărțile de colecție, vechi și rare, ce aparțin Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“ din Craiova, pot fi citite de oricine. Acest lucru este posibil prin scanarea înscrisurilor și punerea lor la dispoziție, spre consultare, în formă digitală. Este pentru prima dată când se realizează acest lucru în România. Totul a fost posibil prin realizarea Centrului Transfrontalier de Informații și Comunicații Dolj – Vratsa, înființat în curtea Școlii de Artă „Cornetti“.

 

centru transfrontalier de informare 4Investiția s-a ridicat la 3 milioane de euro, și a fost realizată prin accesarea împreună cu autoritățile din Vratsa, a unui proiect pe fonduri europene. Pe lângă dotarea cu echipament de ultimă generație, a fost refăcută și clădirea ajunsă aproape o ruină. Este vorba despre fostul Centru Militar unde chiar în timpul proiectului s-a prăbușit un perete. Asta a îngreunat lucrările, însă într-un final s-a reușit reconstrucția, iar astăzi Centrul Transfrontalier a fost inaugurat.  „În cadrul unui proiect european finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România – Bulgaria 2007-2013, un demers pe care l-am întreprins alături de biblioteca județeană, dar și de parteneri din districtul Vratsa, am reușit reabilitarea acestei clădiri cu o arhitectură deosebită, în stil neoclasic, dar și asigurarea unor dotări de excepție, în special în ceea ce privește gestionarea cărților și înscrisurilor vechi și rare. Să spunem doar că beneficiem de un sistem automatizat de scanare, astfel încât, dacă își dorește cineva să consulte, spre exemplu, un letopiseț, va putea avea acces, în foarte scurt timp, la o copie digitală care reproduce cu fidelitate originalul. Mai mult, vorbim nu doar despre fondul de carte al bibliotecii, ci și despre opere și înscrisuri aflate în patrimoniul Muzeului Olteniei și în cel al Muzeului de Artă, instituții aflate în subordinea CJ Dolj“, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

 

 

centru transfrontalier de informare scanerOricine va dori să citească din colecțiile instituților de cultură din Craiova sau ale celor din Vratsa o va putea face online. Asta mai ales datorită scanerelor performante care răsfoiesc pagina imediat ce a fost scanată. Practic dacă cineva dorește să citească o anumită carte, un angajat al bibliotecii trebuie doar să pună cartea deschisă în aparat și să dea comanda scan.  „Crearea acestui centru a inclus dezvoltarea unui portal de informații prin care unim comunitățile aflate pe cele două maluri ale Dunării – județul Dolj și districtul Vratsa. În cadrul acestui centru transfrontalier va fi administrat un site, așa cum este prevăzut și în proiectul cu finanțare europeană, care unifică toate cataloagele bibliotecilor din Dolj, dar și cele deținute de Muzeul de Artă și Muzeul Olteniei, precum și cele din districtul Vratsa. În acest moment, odată finalizată implementarea proiectului, putem spune că biblioteca județeană deține cel mai performant echipament necesar bunei gestionări a fondului de carte veche și rară. Informația pe care o prelucrăm în noul centru, prin scanarea volumelor din această categorie, dar și a ziarelor care datează de la începutul secolului trecut, este încărcată pe acest portal, care oferă astfel tuturor celor interesați posibilitatea să o consulte în format electronic, în timp real, accesând site-ul nostru. Venim, totodată, în sprijinul comunității doljene prin oferirea informațiilor legislative pe care cititorii ni le pot cere, informații pe care le punem la dispoziție la scurt timp după ce ne sunt solicitate“, a declarat Lucian Dindirică, directorul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman“.

 

„Doresc să felicit echipa de proiect, pentru că este cea care se află în spatele implementării de succes a acestui demers. Văd trei lucruri deosebite: reabilitarea unui imobil remarcabil din punct de vedere arhitectural, pe care îl redăm publicului, dotarea cu echipamente moderne și, nu în ultimul rând, înființarea acestui centru pentru cărți vechi și rare, care de acum pot fi mai ușor consultate, prin intermediul internetului”, a declarat vicepreședintele CJ Dolj Cosmin Vasile, prezent la inaugurarea centrului.

 

 

 



4 COMENTARII

  1. #1
    Junior
    Data de inscriere
     07-09-2010
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    60

    Linkul il are cineva?

    Sa incercati sa AJUTATI colegii de pe forum. Lumea vine aici sa si invete ceva. Daca un utilizator primeste glume si raspunsuri ironice, nu va invata nimic, iar pe viitor va va raspunde cu aceeasi moneda.Sa le multumiti celor care va ajuta. Un simplu multumesc il face pe cel care a ajutat sa se simta bine si sa repete gestul si pe viitor.'Vorba dulce mult aduce.'
  2. #2
    Member
    Data de inscriere
     29-11-2006
    Locatie
     craiovita
    Mesaje
    101

    Nu exista nici un link, nu exista nici un site. Galagie multa, laude cat cuprinde, fapte ZERO!

  3. #3
    Junior
    Data de inscriere
     07-09-2010
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    61

    Au dat si ei 3 milioane de euro pe niste scannere. Ca tot omul.

    Sa incercati sa AJUTATI colegii de pe forum. Lumea vine aici sa si invete ceva. Daca un utilizator primeste glume si raspunsuri ironice, nu va invata nimic, iar pe viitor va va raspunde cu aceeasi moneda.Sa le multumiti celor care va ajuta. Un simplu multumesc il face pe cel care a ajutat sa se simta bine si sa repete gestul si pe viitor.'Vorba dulce mult aduce.'
  4. #4
    Dim
    Addicted!
    Data de inscriere
     15-05-2008
    Mesaje
    1695

    O bibliotecă de anvergura bibliotecii AMAN are nevoie de o astfel de dotare. Am văzut că sunt scannere automate care efectuează fotocopierea pagină cu pagină a documentului, fără operator sau cu intervenții mici din partea operatorului.

    --Optim

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.