Dolj: Metodele de planificare familială sunt incomplet și incorect aplicate la sat

Dolj: Metodele de planificare familială sunt incomplet și incorect aplicate la sat

3.649
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Cele mai multe metode de planificare familială sunt cunoscute, dar incomplet și incorect aplicate în mediul rural, arată un raport dat publicității de Fundația World Vision România. Conform documentului, la sate, avortul – și nu metodele de prevenție – este o opțiune frecventă pentru evitarea consecințelor sarcinilor nedorite, deși se cunosc posibilele complicații. Documentarea s-a făcut în comunități rurale din Dolj, Vâlcea și Vaslui.

 

Nu este cunoscut și discutat cu gravida calendarul de consultații și investigații pe parcursul celor nouă luni de sarcină la care mama are dreptul prin asigurarea de sănătate. Nu se primesc sau nu se completează carnetele de gravidă, în general. Respondenții nu fac diferențiere între investigațiile de rutină și cele recomandate într-o sarcină cu risc„, arată raportul „Bariere și factori favorizanți în utilizarea serviciilor de planificare familială și asistență prenatală”.

 

Totodată, utilizarea contraceptivelor pare să fi scăzut odată cu sistarea distribuției de contraceptive gratuite și singura opțiune a rămas achiziția contra cost din farmacii.

 

Potrivit studiului, sarcina la adolescente este o problemă importantă, de amploare. „Unele gravide au solicitat asistența medicală doar în momentul declanșării nașterii. Femeile cu situație materială precară nu își fac investigațiile și consulturile de specialitate recomandate din cauza asocierii cu obligativitatea unei plăți formale sau informale„, arată raportul.

 

O altă problemă care a reieșit în urma studiului se referă la managementul defectuos al fondurilor asigurărilor de sănătate (lipsa fondurilor în anumite perioade ale lunii, atât la nivelul laboratoarelor, cât și al farmaciilor, birocrația excesivă necesară obținerii adeverinței de asigurat).

 

Autorii studiului le recomandă autorităților locale și centrale: acces la contracepție gratuită pentru persoane vulnerabile, servicii de planificare familială în comunitate, pachet unic de servicii medicale pentru gravidă pentru a reduce discriminarea, prioritizarea fondurilor CNAS pentru decontarea serviciilor medicale pentru monitorizarea sarcinii, dezvoltarea rețelei de asistență medicală comunitară, moașe în comunitățile rurale, dar și dezvoltarea unor mecanisme de sprijin financiar.

 

 

Studiul „Bariere și factori favorizanți în utilizarea serviciilor de planificare familială și asistență prenatală” a explorat cunoștințele femeilor de vârstă fertilă privind contracepția, sarcina și avortul. Cercetarea a fost realizată în cadrul proiectului „Mame pentru viață. Viață pentru mame — model integrat pentru îmbunătățirea serviciilor de asistență medicală maternală și sănătate reproductivă în România”, care se derulează în comunități rurale din Dolj, Vâlcea și Vaslui. 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.