Craiova: Municipalitatea a prelungit contractul de concesiune pentru construirea Cartierului Chinezesc

Craiova: Municipalitatea a prelungit contractul de concesiune pentru construirea Cartierului Chinezesc

5.668
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Consiliului Local Craiova a votat în şedinţa de astăzi pentru prelungirea, până la 31 mai 2017, a contractului de concesiune încheiat cu firma chineză Shandong Ningjian Construction Group Investment România SRL pentru construirea cartierului de locuinţe. Până la data mai-sus menţionată firma trebuie să facă dovada că are banii în cont în vederea continuării lucrărilor care au fost sistate în noiembrie 2015.

 

Potrivit proiectului de hotărâre cu pricina, până la data de 31.05.2017, concesionarul se obligă să facă dovada, cu extras de cont, că deţine suma necesară continuării investiţiei, iar în cazul nerespectării acestei obligaţii, încetează contractul de concesiune încheiat pe 27.05.2014, având ca obiect concesionarea prin licitaţie publică a terenului în suprafaţă de 19.304,34 mp, pe o perioadă de 49 de ani, în vederea construirii de locuinţe colective cu regim mare de înălţime destinate cumpărării. La data încetării contractului de concesiune, indiferent de împrejurările care conduc la aceasta, lucrările de infrastructură constând în construcţiile edificate de concesionar, în stadiul fizic existent, precum şi investiţia realizată de către concesionar va fi preluată de către Municipiul Craiova în proprietate, în mod gratuit, precum şi studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, detaliile de execuţie şi autorizaţia de construire.

 

Propunerea PNL: 6 blocuri să fie contruite de 6 firme locale

 

Consilierul PNL Marian Vasile a afirmat că proiectul cartierului chinezesc „din păcate reprezintă o pată de ruşine pe obrazul administraţiei locale” şi a solicitat modificarea contractului. „De la început am considerat că această firmă românească cu nume chinezesc nu are capacitate tehnico-economică să ducă la bun sfârşit acest proiect şi mă îndoiesc că vor realiza în 10 luni de 10 ori mai mult decât au realizat în doi ani de zile. În consecinţă, propunerea noastră, a PNL, este să schimbăm contractul cu această firmă, în sensul în care din cele 23 de blocuri dânşii au apucat să pună fundaţie doar la 17, să le diminuăm numărul de locuinţe şi de blocuri, iar pentru cele şase blocuri care sunt neîncepute, Primăria Craiova să organizeze şase licitaţii pe loturi, astfel să aibă ocazia şase firme craiovene, şi nu numai, să construiască câte un bloc. În acest fel ne vom asigura vă muncitorii din Craiova, că firmele din Craiova, vor lucra şi ne vom asigura că locuitorii Craiovei pot avea anul acesta apartamente„, a spus Marian Vasile.

 

Bianca Predescu (PSD): ”Să fim de bună credință”

 

Consilierul PSD Bianca Predescu a afirmat că există soluţia legală de a prelungi o singură dată, până la data limită prevăzută în actul adiţional, la cererea părţii chineze pentru a face tot ceea ce stă în puţinţa CL pentru a duce a îndeplinire obligaţiile asumate. „Pe de altă parte, această prevedere este profitabilă pentru municipiul Craiova, pentru că aşa cum se observă tot ceea ce s-a realizat fără nicio cheltuială din partea noastră rămâne în proprietatea CL Craiova, administrator fiind CL Craiova. Oricum, în aceste condiţii se lucrează mai greu pentru că este foarte frig. Dacă am stopa acum acest contract şi am demara procedurile invocate de coleg ar însemna un chin mult mai mare decât cel pe care partea chineză îl arată în contract. Aşa că eu zic să fim de bună credinţă, să acţionăm în interesul celor care au avut în vedere că vor avea o locuinţă în aceste blocuri construite şi să procedăm la prelungirea datei contractului„, a spus Bianca Predescu. Aceasta a precizat că firma constructoare este o persoană juridică română pentru că are sediul social pe teritoriul României, dar cu privire la capital, acesta este chinezesc.

 

Prelungirea contractului de concesionare, la solicitarea părții chineze

 

Primarul interimar al Craiovei, Mihai Genoiu, a explicat că nu a existat niciun motiv şi niciun criteriu pentru a nu fi prelungită autorizaţia de construcţie care expira în luna ianuarie, iar firma are promisiuni din partea autorităţilor chineze că vor avea finanţare pentru acest proiect. „Am consultat şi notari, şi OCPI şi executori judecătoreşti şi am ajuns la concluzia că există mai multe variante. (…) Am optat pentru varianta cu încheierea unui act adiţional şi am ţinut cont de solicitarea părţii chineze motivată de faptul că firma chineză, care este singurul finanţator al firmei din România, are de încasat foarte mulţi bani de la primăria oraşului Jining din China şi în speranţa că vor încasa o parte din bani vor putea finanţa în continuare această firmă din România„, a spus Genoiu.

 

***

 

Reamintim că acest cartier de locuinţe se construieşte pe un teren concesionat de la Primăria Craiova, pe amplasamentul unei foste unităţi militare, în baza unui memorandum de înţelegere, semnat în septembrie 2014 la Beijing de primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, preşedintele firmei Ninjiang Construction Group Co Ltd, Yang Gencai, şi Hu Huibang, managerul general al Băncii de Dezvoltare a Chinei, în prezenţa premierilor din România şi China, Victor Ponta şi Li Keqiang. Lucrările au început în luna martie 2015, preţul de vânzare al apartamentelor fiid de 400 euro/m.p., fără TVA.

 

Pe 15 martie 2016, municipalitatea a notificat firma chineză solicitând reluarea lucrărilor până la data de 31 martie 2016, în caz contrar, autoritatea urmând să rezilieze unilateral contractul de concesiune pe teren. Pe 1 aprilie 2016, firma chineză a solicitat Primăriei Craiova „înţelegere şi sprijin în continuare pentru a putea finaliza proiectul”, iar în susţinerea solicitării au precizat faptul că finanţarea acestui proiect a întâmpinat dificultăţi care au condus la sistarea lucrărilor şi din cauza ajustărilor politicilor economice din China. Întrucât la data de 15.01.2017 se împlinea termenul până la care Consiliul Local al Municipiului Craiova se obliga să pună la dispoziţia Ministerului Apărării Naţionale un număr de 250 de unităţi locative, din totalul locuinţelor realizate pe terenul imobilului care i-a fost transferat, în vederea cumpărării de către personalul MApN, acest termen a fost prelungit prin hotărâre de guvern în urmă cu două săptămâni până la 15 ianuarie 2020.



2 COMENTARII

  1. #1
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6455

    Un fiasco total marca pesedeu si puie monta.. cu colaborarea Olgavskaya & Co.

    V.M.P.T.I.S.I.2017 !!
  2. #2
    Newcomer
    Data de inscriere
     20-01-2017
    Mesaje
    42

    Labareala !!! Intr-un an nu fac nici 3 blocuri, dapai sa termine pe toate cate zeci ziceau ca sunt. Nici alea promise armatei nu se pot face. O sa ramana niste fundatii de beton aiurea in zona ca si in alte parti. Alcoolgaskaya acum nu mai raspunde, vorba aia, s-a tirat, o doare in dos, nu mai e resposabila in opinia lingailor pesedisti. Cred ca, cu aceasta ocazie dispar si lingaii de pe forum gen ana_maria. mihai_viteazu ala a reusit in sfarsit sa fie banat dupa lungi raporturi si insistente la moderatori. Si mai aparusera si alti noi recruti, dar cred ca au cazut in ceata cu plecarea largutei din zona.

    Life is really simple, but we insist on making it complicated.

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.