Craiovenii plătesc în plus pentru groapa de gunoi a județului

Craiovenii plătesc în plus pentru groapa de gunoi a județului

4.588
1
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(2 voturi, media: 5,00)

Prefectura Dolj a dat viză de legalitate pentru hotărârea de consiliu local prin care s-a decis că cei care trebuie să plătească în plus o taxă pentru depozitarea gunoiului la groapa ECO Sud sunt cetățenii Craiovei. Mai exact, Prefectura a considerat că, deși în Directiva UE privind depozitarea pentru deşeurile inerte si nepericuloase se arată că proprietarii de depozite trebuie să plătească pentru că nu depozitează selectiv, cetățenii, prin SC Salubritate, sunt cei care produc gunoiul neselectat. Nici nu ar avea cum altfel pentru că societatea de salubritate nu a pus la dispoziție mijloacele necesare colectării selective, în consecință chiar dacă cetățenii și-ar dori să selecteze gunoiul menajer, deșeurile ar ajunge tot amestecate la groapa de gunoi. taxa deseuri

 

Taxa, de 80 lei/tona de gunoi, izvorăște dintr-o Directivă Europeană din 2004, introdusă de Guvern în 2005 printr-o OUG. Scopul clar al directivei era descurajarea depozitării la gropile de gunoi, respectiv încurajarea altor metode precum reciclarea, în caz contrar arătându-se că taxa trebuie plătită către Fondul de mediu de proprietarii sau administratorii de depozite autorizate. Abia în 2016, ministrul Mediului a hotărât că taxa se va aplica de la 1 ianuarie 2017.

 

În ședința din 26 ianuarie 2017, Primăria Craiova a propus CLM Craiova, printr-un proiect de hotărâre, ca cetățenii să fie cei care vor plăti taxa. Astfel, consilierii PSD au votat ca, pe lângă tariful de 6,72 lei/persoană/lună plătit pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere, craiovenii care au contract cu SC Salubritate vor mai plăti, de la 1 ianuarie 2017, o taxă suplimentară de 2,32 lei/lună/persoană, iar agenții economici/instituții publice – 33,32 lei/mc. Hotărârea a fost trimisă ulterior Prefecturii Dolj spre avizare, iar juriștii intituției au considerat că întrunește condițiile legale și ieri au avizat-o ca legală.

 

Oricum, SC Salubritate a tăiat deja facturile la gunoi cu tarif majorat, iar craiovenii nu au decât să ”înghită” și această nouă taxă.

Foto: arhivă



1 COMENTARIU

  1. #1
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6598

    Bv.. contribuim in mod ilegal la o reminiscenta de tentacula de caracatita a mafiei italiene a gunoiului… Ala nu se numeste depozit de gunoi. Acolo este doar un spatiu in care gunoiul este pur si simplu depozitat pe camp.. bine pe camp e mult spus.. este chiar in orasul Craiova.. la nici 600 m de aquaparcul tiganilor . Va dati seama ca vara cand s’o deschide aquaparcul ce miros imbietor va fi.. Cateodata mirosul de hoit al depozitului de gunoi ajunge vara chiar si in Craiova.. Bine oricum in multe zone din Craiova chiar si aproape de centru te razbeste cateodata un naduf de canalizare si rahat de zici ca mergi prin canalizare ci nu pe strada..

    V.M.P.T.I.S.I.2017 !!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.