Cutremurul din ’77: victime umane și clădiri avariate, mai ales în Craiova

Cutremurul din ’77: victime umane și clădiri avariate, mai ales în Craiova

5.015
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Puternicul cutremur din 4 martie 1977 a afectat, pe lângă București, și mai multe județe, situate cu precădere în regiunea de sud și în cea de est a țării. Este vorba despre județe precum Teleorman, Dolj, Ilfov, Prahova, Iași, Vaslui, Buzău, Vrancea.

 

În județul Dolj, cutremurul s-a soldat cu victime umane și însemnate pagube materiale, îndeosebi în municipiul Craiova. Aici au fost avariate grav Muzeul de Artă, Casa Băniei, Muzeul Olteniei, Universitatea, Biblioteca județeană şi două cinematografe. De asemenea, 556 de clădiri de locuințe au fost grav avariate, urmând a fi demolate, alte 272 necesitând reparații capitale. Au fost afectate, de asemenea, rețelele de alimentare cu apă și cu energie electrică ale municipiului Craiova. După primele estimări, s-au înregistrat aproximativ 30 de morți și 300 de răniți, din care 50 în stare gravă, relata ziarul ”Scânteia” în ediția din 6 martie 1977.

 

La Craiova, localitate asupra căreia cutremurul și-a lăsat puternice amprente distrugătoare, activitatea își reia, treptat, cursul normal. Multe din întreprinderile afectate, printre care ”Electroputere” și Combinatul chimic, și-au reluat activitatea (…)”, relata o știre AGERPRES din 10 martie 1977, iar într-o altă știre, din 13 martie, se arăta că ”peste 30.000 de locuitori ai Craiovei au luat parte, duminică (13 martie n.red.), la acțiunile de degajare a imobilelor avariate și prăbușite, la transportul molozului și curățirea străzilor”.

 

Sursă text şi foto: Agerpres



2 COMENTARII

  1. #1
    @#I
    Spammer
    Data de inscriere
     05-11-2014
    Mesaje
    2728

    Ați preluat un știri de cancan.
    Craiova a avut puțin de suferit în ’77. Cele mai multe clădiri au fost demolate, în loc să fie reparate, doar pentru că s-a folosit PCR de cutremur ca să radă o mare parte din Craiova veche. Au demolat multe case bune, frumoase. Au ras străzi întregi cu case și curți și au făcut ghetou de blocuri coreene.
    La Craiova n-a fost și nu va fi niciodată un cutremur distrugător. Au murit zeci de oameni doar pentru că locuiau în niște cocioabe care tremurau din încheieturi doar când tropăiau prin casă.

    https://www.facebook.com/votez.info/...4793315127809/IMPORTANȚA VOTULUI
  2. #2
    Insane
    Data de inscriere
     31-07-2007
    Locatie
     BlueSud
    Mesaje
    6669

    Nu s-a distrus nimic in Craiova in sensul ca s-a terminat de pe fata pamantului. Spre exemplu casa bunicilor a supravietuit cutremului din 77 cu doar cateva crapaturi extrem de mici care se vad si azi Cei de la confectii dupa ce imi povestea bunica-mea au murit fiindca s-au inghesuit pe scari si au picat scarile cu ei iar in rest fost au pagube mici in Craiova, in special ale constructiilor vechi care nu au fost nicidecum proiectate pentru un cutremur mare si aveau zeci, sute de ani.

    V.M.P.T.I.S.I.2017 !!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.