Ministrul Muncii Olguța Vasilescu o ”cotește” cu dublarea salariilor

Ministrul Muncii Olguța Vasilescu o ”cotește” cu dublarea salariilor

11.544
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56% în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani, și oricine are neclarități poate citi programul de guvernare, a scris, aseară, pe Facebook, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Asta după ce Vasilescu a afirmat că veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depășesc acest nivel să se majoreze cu 45%, iar după pragul de 7.000 lei sunt creșteri, dar nu foarte mari.

 

Președintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, social-democratul Adrian Solomon, a afirmat luni că în programul de guvernare al PSD se prevede o creștere etapizată a salariilor bugetarilor, susținând că declarația ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, referitoare la dublarea salariilor, este probabil o greșeală de comunicare.

 

Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația că s-a înțeles și că e logic: creșterile salariale ale bugetarilor, cu 56% în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situații în care salariile sub 4.000 lei, care se dublează, pe medie, să depășească salariile care sunt acum în plată la 7.000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la alta. De altfel, observ că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată și Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar deziderat și a „scăpat” în presă. De acolo, oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele și nu se aproba în Parlament. P.S. Cine are neclarități poate citi programul de guvernare„, a postat Olguţa Vasilescu pe Facebook.

 

La rândul său, președintele Comisiei pentru muncă a Camerei Deputaților, social-democratul Adrian Solomon, a afirmat că ”în programul de guvernare este scris foarte clar că în patru ani creșterea va fi de 46%. Asta cu dublarea nu știu de unde a ieșit, probabil este o greșeală de comunicare. Aveți răbdare că va fi o chestiune sustenabilă și nu va speria nici pe cei din mediul privat, nici pe bugetari. (…) Pe programul de guvernare spune foarte clar că aceste grile vor fi la maximum prevăzut, unii au ajuns deja la maximum prevăzut. (…) O parte au și primit măririle, în administrație s-au dat 20%, în alte domenii s-au dat 15%, poate că de la 1 iulie nu vor primi acele categorii, vor primi cei care nu au primit„, a spus Solomon, la Parlament.

 

El a susținut că o dublare a salariilor este realistă doar pentru cei cu salarii de 1.000 de lei net. „Dacă vorbim de cei care au acum 1.000 de lei net probabil că dublarea va fi realistă, dar pentru cei care au peste 2.000 — 3.000 de lei va fi imposibil să o facem„, a afirmat Solomon.

 

De asemenea, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat luni, potrivit Agerpres, că încă din legislatura trecută s-a stabilit ca majorarea salariilor să se facă etapizat. ”Bănuiesc că dânsa a discutat cu Ministerul de Finanțe pentru a vedea posibilitățile și știu că, inițial, când noi am discutat încă din legislatura trecută despre un proiect de lege de salarizare unică, am convenit că acest lucru se va face etapizat, în așa fel încât, evident, efortul să poată să fie susținut de buget„, a spus Tăriceanu, întrebat de jurnaliști ce opinie are cu privire la o eventuală dublare a salariilor în sectorul bugetar.

 

Reacțiile liderilor politici vin după ce ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, a declarat la România TV că de luni (6 martie) încep discuțiile cu sindicatele din ordine publică și sănătate despre legea salarizării unitare. Potrivit acesteia, veniturile până la pragul de 4.000 lei ar urma să se dubleze, iar cele care depășesc acest nivel să se majoreze cu 45%. „Până la pragul de 4.000 lei salariile se dublează, după 4.000 lei este o creștere cu 45% a salariilor, iar după pragul de 7.000 lei sunt creșteri, dar nu foarte mari”, a afirmat ministrul Muncii.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.