Sebastian Lăzăroiu: Eu sunt mai politician decât toţi politicienii

Sebastian Lăzăroiu: Eu sunt mai politician decât toţi politicienii

465
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial, spune că va încerca, prin noul său proiect media, să lupte împotriva populismelor şi se consideră “mai politician decât toţi politicienii”.

Fost ministru al Muncii, Lăzăroiu a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, că vrea să pună bazele unei “şcoli de lideri politici”, punctând că aceasta va fi deschisă tuturor tinerilor, indiferent dacă orientările lor politice sunt de stânga sau de dreapta.

Lăzăroiu a vorbit şi despre actuala situaţie politică, exprimându-şi convingerea că noul Guvern şi premierul Mihai-Răzvan Ungureanu vor reuşi să ducă România spre performanţă economică.

Despre primul-ministru Ungureanu, Lăzăroiu a susţinut că are toate şansele să fie un candidat viabil pentru alegerile prezidenţiale, dar a adăugat că acesta ar trebui să-şi asume orientările sale de centru-dreapta pentru a primi susţinere politică.

AGERPRES: În mai puţin de un an aţi trecut de la funcţia de consilier prezidenţial la cea de ministru al Muncii, iar acum sunteţi managerul unui nou proiect media. Cum se va poziţiona acest nou proiect pe care-l coordonaţi în actualul peisaj al politicii româneşti?

Sebastian Lăzăroiu: Nu am parti pris-uri. Eu sunt des înjurat de USL, PDL-ul m-a dat afară din Guvern şi UDMR-ul, la un moment dat, a fost supărată pe nişte declaraţii ale mele. Deci, nu ştiu dacă este vreun partid cu care să pot spune eu că sunt prieten. Eu sunt prieten, în schimb, cu anumite acţiuni şi voi sprijini acţiunile acestea, criticându-le pe cele opuse lor. De pildă, anul acesta voi fi un critic acerb al oricărui populism, indiferent din partea cui vine. Şi din partea PDL-ului şi din partea USL-ului, orice populism. Adică, să spunem că facem lucruri pe care nu le putem face sau să spunem promisiuni care nu pot fi onorate. Voi fi un critic cu astea. Îi voi sprijini în acest proiect media pe cei care promit cel mai puţin.

AGERPRES: Mişcarea populară cât de mult pare să promită?

Sebastian Lăzăroiu: Este clar că o să apară această alianţă în jurul PDL-ului, care va avea încărcătură de centru-dreapta puternică şi, până acum, cel puţin, mi s-a părut că e cea mai responsabilă, au avut discursul cel mai responsabil. Sigur, au avut şi ei derapajele lor, uneori, dar în general pe acţiunile politice au fost consecvenţi.

AGERPRES: Veţi susţine Mişcarea Populară?

Sebastian Lăzăroiu: Nu voi susţine Mişcarea, voi susţine orice idee, orice iniţiativă, orice acţiune la nivel guvernamental care este în spiritul vremurilor pe care le trăim. Şi spiritul vremurilor pe care le trăim înseamnă, de fapt, criză economică şi prudenţă.

AGERPRES: Vă asumaţi prin noul proiect o anumită orientare politică?

Sebastian Lăzăroiu: Îmi asum convingerile de centru-dreapta. Pe astea mi le-am asumat tot timpul: şi când am fost consilier şi când am fost ministru şi acum, când nu mai sunt într-o funcţie publică. Mi le asum!

AGERPRES: Care sunt obiectivele noului dumneavoastră proiect? Ce presupune el, mai exact?

Sebastian Lăzăroiu: Proiectul se numeşte “România 2.0″ şi softiştii, dar nu numai ei, toţi tinerii ştiu ce înseamnă 2.0 – o versiune nouă, o updatare a unui soft. Până la urmă, orice societate se comportă ca un calculator care execută nişte operaţiuni şi are în spate un soft. Aşa este şi România. România are un soft, instituţiile. Programele alea care se scriu la soft sunt legile, Constituţia este chiar sistemul de operare. Şi, de acolo se trage tot răul şi tot binele de multe ori. Dacă softul este scris prost, calculatorul dă rateuri.

AGERPRES: Şi proiectul dumneavoastră ce se vrea în această lume IT? Un antivirus sau ce?

Sebastian Lăzăroiu: Vreau să fiu un antivirus pentru viruşii populismului. Noi punem în centrul proiectului ideea de viitor. Pentru că asta este marea problemă cred, nu numai în România, ci şi în alte ţări, aceea că nimeni nu se gândeşte la viitor. Ne raportăm prea mult la trecut şi din ce în ce mai mult la prezent, dar nu ştim ce vom face mâine şi nimeni nu le spune oamenilor ce va fi mâine, ce va fi peste o lună, peste un an. Şi cred că şi din cauza asta oamenii sunt aşa nesiguri, trăiesc în incertitudinea asta. Sigur, sunt multe lucruri pe care nu ai cum să le prevezi, pe altele poţi să le prevezi, dar sunt prea dureroase pentru ca politicienii să le spună şi, atunci, trebuie să le spună oamenilor, totuşi, cineva. Iar componentele proiectului sunt: o televiziune, un post de radio, un institut de sondaje, o să aibă, probabil foarte curând, şi o platformă online şi o şcoală de lideri politici.

AGERPRES: Ce înseamnă o “şcoală de lideri politici”?

Sebastian Lăzăroiu: Vedeţi, nu există în România o şcoală de lideri politici în acest moment. Există şcoli de manageri, dar liderul politic este altceva decât un manager de companie. Din păcate, liderii politici în ultimii 20 de ani s-au socializat în interiorul partidelor şi nu au avut şansa să fie altceva decât au fost seniorii, pentru că au luat lucrurile bune, dar mai ales pe cele rele, metehnele. O şcoală de lideri politici, care să fie în afara partidelor, adică în afara acestui sistem care este unul viciat, cred că ar fi benefică pentru că oamenii ăştia ar învăţa probabil şi lucruri pozitive şi care îi vor transforma în lideri adevăraţi.

AGERPRES: Dar se vor revendica ei unei anumite orientări politice?

Sebastian Lăzăroiu: Din punctul meu de vedere, pot veni şi de la stânga şi de la dreapta. Leadership-ul nu are legătură cu orientarea politică. Poate fi un mare lider politic de stânga sau poate fi de dreapta. Nu mă interesează orientarea politică, mă interesează tinerii care cochetează cu politica, din orice zonă ar veni. Nu vreau să fie o şcoală unde să învăţăm doctrine, ci vreau să fie o chestie foarte practică. Erau nişte şcoli pentru manageri, care se făceau la un moment dat, şi îi duceau în Antarctica sau în Sahara şi pe-acolo se făceau exerciţii foarte practice din care scoteai nişte lideri.

AGERPRES: Şi de unde veţi avea bani pentru acest proiect?

Sebastian Lăzăroiu: Proiectul, în momentul ăsta, este finanţat de Universitatea Spiru Haret, dar având televiziunea care are un caracter comercial sigur că încercăm să atragem parteneri, finanţatori comerciali, în timp, în aşa fel încât la un moment dat proiectul să se autofinanţeze.

AGERPRES: Universitatea Spiru Haret a avut totuşi o problemă legată de recunoaşterea diplomelor de licenţă şi mă întreb cum vor fi atraşi tinerii să vină spre proiectul acesta?

Sebastian Lăzăroiu: Pe mine nu mă interesează licenţele Universităţii. Eu nu vreau să dau diplomele la şcoala asta de lideri politici, eu vreau să dau nişte certificate în care să scrie foarte realist ce poate şi ce nu poate omul respectiv. Deci, să fie o evaluare a lui ca lider politic. Lider politic înseamnă multe, iar un om care are vocaţie poate să activeze în multe domenii, poate să activeze în administraţie, în zona unui partid politic. Există multe poziţii pe care le poate ocupa un lider politic, în funcţie de anumite abilităţi pe care le are. Or, noi asta încercăm, să descoperim aceste abilităţi şi să le dăm un certificat. Nu-i dau eu garanţia că o să fie angajat undeva, este cariera lui de lider. Liderul politic nu este angajat, este o carieră pe care el şi-o construieşte singur şi este, până la urmă, vocaţia lui, nu o meserie.

AGERPRES: În acest an au apărut noi televiziuni. 2012 rămâne, totuşi, un an electoral. Există o legătură clară între cele două aspecte sau credeţi că sunt doar coincidenţe?

Sebastian Lăzăroiu: Eu nu vreau să vând o televiziune. Eu nu vreau să vând, căci sunt multe televiziuni. Este clar, că vreau eu sau nu, se va face această asociere, dar proiectul ăsta este pe termen lung. Ceea ce îmi propun eu – să atrag un public cât mai larg şi să-l fac să gândească în termeni de ziua de mâine, asta este o chestie pe termen foarte lung. Nu poţi să o reuşeşti într-un an, fie el şi an electoral. Asta e o chestie de ani. Televiziunea poate să dispară, la un moment dat, proiectul poate să rămână.

AGERPRES: TVH 2.0 este o rebranduire a TVRM. V-aţi conturat publicul ţintă şi modul în care formatul televiziunii va răspunde cerinţelor acestuia?

Sebastian Lăzăroiu: Da, foloseşte infrastructura TVRM-ului, care este modernă, mai modernă decât a multor televiziuni care emit în momentul ăsta. Dar ştiu că nu este suficient asta. Eu aş vrea să ajung, nu ştiu dacă voi reuşi, la oameni care iau decizii pentru alţi oameni, chiar dacă au în subordine două-trei persoane sau o mie. Oameni de ale căror decizii depind vieţile altora, chiar dacă este un maistru într-o întreprindere care are trei subordonaţi. Vrem să păstrăm modulul acesta educaţional, care a fost şi până acum, cu cursuri, care nu ar trebui să se adreseze doar studenţilor din Universitate, ci publicului larg. Asta ar fi o zonă, cea educaţională, dar evident că de luni până joi eu mi-am propus să avem un program cu nişte emisiuni cu caracter, hai să zicem social, economic, politic, nu neapărat de tipul talk-show, că e multă vorbărie în România.

O să fie un jurnal de ştiri seara şi aş vrea ca ştirile alea să nu fie despre azi, ci despre ziua de mâine. Chiar aşa aş vrea să fie perceput jurnalul – “jurnalul zilei de mâine”. O să mai fie o emisiune care se va baza pe sondaje de opinie făcute zilnic, profesionist, despre temele actuale, ale zilei de azi sau chiar zilei de mâine, unde o să vedem ce cred românii. În general, sunt analiştii care îşi dau cu părerea la televizor şi ne spun ei cum este cu evenimentul cutare sau personajul cutare, dar puţini îi întreabă pe români ce cred şi publică ce spun ei.

AGERPRES: Apropo de ce cred românii că Guvernul Ungureanu va răspunde cerinţelor cetăţenilor şi va reuşi să atingă performanţa economică dorită?

Sebastian Lăzăroiu: Da. Judeci aşa: după programul de guvernare – şi am văzut că se menţine prudenţa din punct de vedere economic şi se continuă reformele, adică ce mai e de făcut, pe zona de sănătate, energie, administraţie publică. Nu o să le termine Guvernul în zece luni, dar măcar o să le înceapă. Din punctul ăsta de vedere, eu sunt optimist. Susţinere politică pare că e, şi asta contează. A trecut Guvernul, a fost votat şi nu sunt nemulţumiri semnificative. Iar oamenii de acolo, pe mulţi dintre ei îi ştiu, într-un fel sau altul, şi sunt oameni tineri, capabili, aduc o altă energie, aduc o altă gândire şi cred că sunt şi mai puţin obosiţi decât vechii membri care, sigur, au trecut prin perioade grele. Cred că are toate datele Guvernul ăsta să reuşească, dar el şi-a propus să continue ce s-a început şi să continue această linie prudentă din punct de vedere bugetar.

AGERPRES: Credeţi că Mihai-Răzvan Ungureanu are datele necesare să fie noul Traian Băsescu?

Sebastian Lăzăroiu: Nu, nu cred asta. Nici nu are profilul lui Traian Băsescu, dar are profilul unui prezidenţiabil Ungureanu, altfel decât Traian Băsescu. Nu ştiu, poate o să fie mai bun.

AGERPRES: Îl vedeţi drept candidat la alegerile prezidenţiale din 2014?

Sebastian Lăzăroiu: Da, are toate şansele. Şi sondajele o arată că stă mai bine sau la acelaşi nivel cu actuali lideri ai Opoziţiei.

AGERPRES: Şi credeţi că posibilul candidat Ungureanu va fi revendicat de PDL?

Sebastian Lăzăroiu: Nu ştiu, nu vreau să-i dau sfaturi, pentru că astea sunt decizii pe care trebuie să le iei singur. Dar, cred că el trebuie să-şi asume, în orice caz, convingerile sale politice şi asta este suficient. Pe urmă, vine şi sprijinul. Dacă eu spun şi arăt prin acţiune că sunt de centru-dreapta, nu o să mă sprijine USL-ul, ci cei care sunt de aceleaşi valori ca mine. Dar el trebuie să arate asta, în primul rând.

AGERPRES: Credeţi că ar trebui să-şi arate convingerile inclusiv formal, adică să se înscrie în PDL sau în mişcarea populară, depinde sub ce formă vor activa democrat-liberalii la acel moment?

Sebastian Lăzăroiu: Asta cu înscrisul poate să vină mai târziu. Sigur, dacă la un moment dat vrei sprijinul unei organizaţii, organizaţia te vrea membru al ei. Nu ai încotro, trebuie să faci asta. Dincolo de asta, cred că cel mai important este ca Mihai-Răzvan Ungureanu să arate care sunt convingerile lui acum, prin acţiune, nu pe gură, că pe gură am mai văzut de-ăştia care spun că sunt de dreapta, liberali, şi, de fapt, ei în acţiune votează împotrivă pentru mărirea pensiilor, votează clar de stânga. Să arate prin acţiune că e de centru-dreapta şi cred că va primi sprijinul unei forţe de centru-dreapta care se va constitui până la alegeri. În orice caz, este candidatul cel mai valabil în acest moment şi Crin Antonescu este challenger-ul în momentul ăsta.

AGERPRES: L-am putea vedea pe Sebastian Lăzăroiu candidat la alegerile legislative? Putem vorbi de politicianul Lăzăroiu?

Sebastian Lăzăroiu: Dar eu sunt un politician, chiar dacă lumea nu mă vede. Eu sunt mai politician decât toţi politicienii. Eu cred că omul politic – că politicianul are deja tentă negativă – este cel care are nişte convingeri şi le exprimă şi încearcă să-i convingă şi pe alţii că aşa e bine. Ăsta este, până la urmă omul politic. S-ar putea să avem mai mulţi oameni politici decât credem în ţara asta şi mai valabili decât mulţi din clasa politică. Am cunoscut oameni de genul ăsta, care sunt profesori, învăţători şi care sunt oameni politici, pentru că ei cred în ceva şi încearcă să-i convingă şi pe ceilalţi, din colectivul în care lucrează, din vecinii lor, că ei au dreptate. Nu ştii dacă au dreptate, dar cert este că vor să facă asta, să-i convingă. Oamenii politici nu sunt cei care spun una şi de fapt cred alta, cum sunt mulţi dintre politicienii actuali. Nu sunt cei care îşi schimbă peste noapte opiniile. Din păcate, ei ne conduc, dar hai să dăm o şansă şi oamenilor politici. Dar, depinde şi de ei, pentru că mulţi nu vor să-şi asume poziţii din acestea de lideri. Şi cred că şi eu sunt în aceeaşi situaţie. AGERPRES

Sursa: http://radicaldedolj.info/



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.