Legea lustraţiei, praf în ochii electoratului

Legea lustraţiei, praf în ochii electoratului

425
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Noua formă a Legii lustraţiei a primit, ieri, votul forului legislativ decizional. Astfel, în mai puţin de trei ore, deputaţii Puterii au introdus în comisii raportul proiectului, care a şi devenit lege. În conţinutul actului normativ se precizează că persoanele lustrate sunt acelea care au ocupat funcţii politice retribuite de Partidul Comunist Român în principalele structuri ale aparatului comunist. Sunt incluse în categoriile de lustrabili cei care au fost membri ai guvernelor în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 (miniştri, secretari de stat, prim-adjuncţi şi adjuncţi ai miniştrilor). Sunt supuşi restricţiilor legii şi cei care au deţinut funcţii ca prim-secretar, secretar al Comitetului judeţean de partid, preşedinte sau vicepreşedinte în consiliile populare judeţene, membrii Colegiului Central de partid sau Comitetului Central. În categoria lustrabililor se regăsesc şi persoanele care au făcut parte din structurile fostei Securităţi şi au colaborat cu aceasta ca poliţie politică, dar şi cei care au ocupat funcţii ca preşedinte sau preşedinte de secţii la Tribunalul Suprem, procuror general sau procuror general adjunct.

„Este o lege neconstituţională, făcută pe genunchi”

Parlamentarii olteni consideră că era necesară o astfel de iniţiativă legislativă, dar cu mulţi ani în urmă. Mai mult, deputatul Florin Iordache crede că legea este neconstituţională şi contrară unor prevederi europene.

 

„Este o aberaţie, o lege total neconstituţională, o comandă politică şi atât. Pe cei de la PDL nu-i interesează decât să creeze o stare de bulversare a populaţiei, pentru că la 22 de ani de la Revoluţie, o asemenea iniţiativă nu mai este necesară. Fac ce vor în Parlament, după bunul plac, nu vor să se aşeze la discuţii. Este neconstituţională legea, pentru că este contrară prevederilor Hotărârii 820 a Curţii Constituţionale de acum un an, dar şi unor prevederi şi hotărâri ale Curţii Europene a Drepturilor Omului, care s-a pronunţat pe asemenea cazuri, în alte state. Este o lege făcută pe genunchi, într-o grabă pe care nu o înţeleg”, ne-a declarat Iordache.

Deputatul liberal Gigel Ştirbu salută ideea unei legi a lustraţiei, dar nu în felul în care a fost concepută şi aprobată de cei de la Putere.

 

„Mi se pare firesc ca fiecare să plătească pentru faptele sale. Însă, pentru o asemenea lege, cred că este cam târziu, de aceea cred că nu reprezintă decât un exerciţiu de imagine al actualilor guvernanţi, care nu mai ştiu ce să facă, pentru a-şi maximiza şansele la viitoarele alegeri”, ne-a declarat demnitarul liberal.

Bărbulescu recunoaşte că legea este tardivă

Deputatul PDL de Olt Daniel Bărbulescu ne-a declarat că iniţiativa legislativă dorită de partidul pe care-l reprezintă ar fi trebuit adoptată cu mult timp în urmă.

 

„Cred că este o lege necesară, dar, e adevărat, venită un pic cam târziu. Consider că prevederile actului normativ puteau fi mai dure. În concluzie, cred că legea este un pas spre restabilirea dreptăţii”, ne-a declarat Bărbulescu.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.