35 de ani fără Doina Badea

35 de ani fără Doina Badea

719
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 5,00)

A fost una dintre cele mai mari voci ale muzicii româneşti din anii ’60-’70, colegă de generaţie cu nume mari ale scenei, precum Angela Similea sau Margareta Pâslaru, prietenă cu Marina Voica, Cornel Constantiniu, Sida Spătaru, Stela Popescu şi Cristina Stamate. Este vorba despre Doian Badea, craioveancă de origine, născută la 6 ianuarie 1940. Aici a absolvit cursurile Şcolii Populare de Artă şi imediat a început colaborarea cu Corul Filarmonicii de Stat „Oltenia”, cu care a efectuat mai multe turnee şi spectacole.

A debutat în 1960, pe scena teatrului din Deva, iar în 1963 a fost angajată la Teatrul „Constantin Tănase” din Bucureşti. În acelaşi an a obţinut un premiu, la Festivalul Naţional de la Mamaia, pentru interpretarea melodiei „Spre soare zburăm” de George Grigoriu, iar un an mai târziu, la acelaşi festival, a fost premiată pentru interpretarea pieselor „Tu” de Vasile Veselovschi şi „Nimeni” de Henri Mălineanu. În 1968 şi 1971 a susţinut recitaluri la Festivalul Internaţional „Cerbul de Aur”. A avut foarte multe apariţii la radio şi TV şi a făcut înregistrări pentru „Electrecord”. De asemenea, a participat la turnee peste hotare, iar apariţia la „Olympia” din Paris a fost unul din succesele sale de notorietate.

S-a stins din viaţă mult prea devreme, pe 4 martie 1977, la Bucureşti, în nemilosul cutremur care a înghiţit mulţi alţi artişti români.

 

Sursa: cvlpress.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.