Economiseste consumul de energie electrica

Economiseste consumul de energie electrica

5.895
2
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele(1 voturi, media: 1,00)

Va prezentam in continuare consumul estimat al unora dintre receptoarele cel mai des intalnite intr-o gospodarie obisnuita si cativa pasi simpli pentru reducerea consumului de energie electrica. Eficientizand consumul, veti putea reduce semnificativ si valoarea facturilor aferente.
In cazul unei locuinte obisnuite consumul mediu poate atinge 283 kWh.

Sfaturi simple pentru a consuma eficient si responsabil energia electrica:
1. Folositi becuri economice (sau CFL-uri) care consuma cu aproximativ 60% mai putin decat cele vechi. Chiar daca sunt putin mai scumpe decat cele traditionale, pretul de achizitionare se va amortiza in timp deoarece au o durata mai lunga de viata. Becurile economice utilizeaza doar a cincea parte din energia necesara becurilor tradiţionale si durează de opt ori mai mult timp. In plus, nu se incalzesc atat de mult ca cele obisnuite si in consecinta nu exista un risc atat de mare sa provoace vreun fel de incendiu.
2. Aprindeti lumina numai atunci cand este nevoie, nu lasati becurile sa lumineze daca nu sunteti in incapere. Un bec de 100 W uitat aprins pentru o ora in fiecare zi poate consuma o energie de 36,5 kWh pe an.
3. Iluminatul inteligent poate fi de folos. Este mai bine sa ai surse de lumina separate pentru diferite parti ale camerei decat una singura de o intensitate mai mare.
DATA 07. 03. 2012
INFORMARE DE PRESA
4. Utilizati lampile cu senzor de miscare. Amplasate in locurile in care sunt utile, acestea pot scuti consumatorii de risipa de energie. De exemplu, in afara casei puteti instala un sensor de miscare, care aprinde lumina doar atunci cand este detectata miscare.
5. Scoateti electronicele din priza. Aparatele electronice care stau in priza consuma energie inutil si incarca facturile. Electronicele in modul standby folosesc in medie 5 – 10% din energia unei locuinte. In Europa, 6% din energie este utilizata de aparatele electrice uitate in standby.
6. Reducerea luminozitatii ecranului este o alta recomandare pentru a reduce consumul. De asemenea, in cazul laptop-urilor se poate prelungi durata de viata a bateriei actionand astfel. Daca este inlocuit monitorul CRT cu un LCD se poate reduce consumul de energie al display-ului cu 66%.
7. Achizitionati electrocasnice din clasa A (sau A+ sau A++) care au un randament mai mare consumand mai mai putini wati. Astfel, consumul poate scadea cu aproximativ 10-20% fata de cel al electrocasnicelor din alte clase.
8. Tineti usa frigiderului deschisa doar cat este necesar si nu uitati sa dezghetati congelatorul pentru o functionare eficienta. Incercati pe cat posibil sa evitati depozitarea alimentelor calde direct in frigider deoarece aparatul va utiliza mai multa energie pentru a le raci.
9. Spalati rufele eficient. Folositi masina de spalat doar la capacitate maxima. Daca este necesar sa spalati mai putine haine, folositi modul economic. De asemenea, masinile de spalat moderne spala la fel de eficient si la o temperatura mai scazuta, insa aceasta diferenta de temperatura se va resimti in consumul de energie. Uscatoarele pentru haine folosesc foarte multa energie, daca este posibil uscati-va rufele pe sarma.
10. In cazul unei calatorii de cateva zile, scoateti din priza toate receptoarele si reglati boilerul/centrala termica la cea mai mica temperatura.



2 COMENTARII

  1. #1
    Newcomer
    Data de inscriere
     13-04-2010
    Locatie
     Craiova
    Mesaje
    18

    problema cu frigiderul e ca… de cele mai multe ori il deschid sa ma gandesc… si sa vad ce mai e prin el. Unele receptoare din tabel, nu le folosesc, dupa un calcul rapid, consum mai putin cu 110 kWh.

    Guns dont kill mutants, I kill mutants!
  2. #2
    De-al casei
    Data de inscriere
     05-10-2011
    Locatie
     Craiova / Bresti
    Mesaje
    349

    Eu faceam deja toate sfaturile care au fost prezentate..

    Somnul ratiunii naste monstri!

Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.