Echipamente de aproape 12 milioane de euro pentru ISU Oltenia

Echipamente de aproape 12 milioane de euro pentru ISU Oltenia

855
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa, alături de președinții consiliilor județene din Vâlcea și Gorj, Ion Cîlea și Ion Călinoiu, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a participat, vineri, la evenimentul prilejuit de livrarea a 21 de autospeciale de pompieri, achiziționate în cadrul Programului Operațional Regional – „Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență”, către inspectoratele pentru situații de urgență din județele Dolj, Vâlcea, Gorj, Mehedinți și Olt.

„Acum mai bine de doi ani ne întâlneam toți președinții de consilii județene din regiune, împreună cu doamna director al ADR Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, pentru a realiza primul proiect regional. Întâlnirea de atunci s-a concretizat într-o asociație al cărei lider a devenit județul Dolj care a scris un proiect, prin care s-au accesat 12 milioane de euro. Așa cum se știe, baza materială precară reprezintă o problemă specială pe care toate județele din Oltenia au avut-o și o au în continuare. S-a reușit în această perioadă de timp să accesăm cele 12 milioane de euro prin care s-au achiziționat 44 de mașini speciale, urmând să se creeze un centru regional de unde să se coordoneze situațiile speciale apărute în caz de dezastre, calamități. Astăzi, avem 21 de autoutilitare cu apă și spumă, mașini marca Mercedes. Cu câteva luni în urmă am recepționat alte 15 mașini pentru descarcerări ușoare și SMURD. Urmează alte autoutilitare pentru descarcerări grele, dar și echipamente mai speciale. Au fost achiziționate și două mașini pentru lucru în caz de accident nuclear sau chimic. Au mai rămas în jur de cinci milioane de euro pe acest program. Din nou cele cinci județe ale Olteniei își dau mâna și mergem mai departe pentru a lua și acești bani. Dorim să achiziționăm scări pentru lucru la înălțime și cinci autospeciale complexe de intervenție, descarcerare și acordarea asistenței medicale de urgență – FRAP”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.

Președintele CJ Vâlcea, Ion Cîlea, a afirmat, vineri, că prin implementarea proiectului „Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență” în județul Vâlcea vor ajunge mașini și echipamente pentru situații de urgență în valoare de 11 milioane de lei noi. „Aș vrea să-i mulțumesc președintelui Ion Prioteasa, în calitate de lider al acestui  proiect, și echipei de la Consiliul Județean Dolj. Dotarea cu echipamente pentru situații de urgență, care revine județului Vâlcea, este în valoare de 11 milioane lei, o valoare mare care se concretizează în nouă autospeciale dintre care patru deja le-am primit”, a declarat Ion Cîlea.  La rândul său, președintele CJ Gorj, Ion Călinoiu, a spus că: „Prin acest proiect regional demonstrăm că atunci când ne asociem avem și eficiență. Acesta este, poate, cel mai important lucru”.

Directorul Agenției de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, Marilena Bogheanu, a afirmat că proiectul „Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență” reprezintă o premieră în Oltenia, fiind primul cu „vocație regională”.„Este primul proiect cu vocație regională. Un număr de 19 localități din cele cinci județe ale Olteniei vor beneficia de aceste mașini care sunt configurate extrem de modern. Scopul acestui proiect l-a reprezentat scăderea timpilor de intervenție în situații de urgență de la 35-40 minute în mediul rural la 12 minute, iar în mediul urban de la 20 minute la 6-8 minute”, a declarat Marilena Bogheanu. La evenimentul livrării celor 21 de autospeciale de pompieri au participat și reprezentanții Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județene Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți și Vâlcea, instituții care sunt beneficiare directe ale proiectului –  „Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență”. În noiembrie 2009, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Sud-Vest Oltenia (ADI SV Oltenia), formată din cele cinci județe ale Regiunii, reprezentate de consiliile județene Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vîlcea, semna contractul de finanțare pentru proiectul ”Îmbunătățirea dotării cu echipamente a bazelor operaționale pentru intervenții în situații de urgență”, derulat prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 3 – Domeniul major de intervenție 3.3. Consiliul Județean Dolj este liderul acestei asociații.

Valoarea totală a proiectului, care trebuie implementat în 31 de luni, respectiv până în luna iunie 2012, este de 11.411.395 milioane euro, din care valoarea nerambursabilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regională este de 9.676.558 euro, contribuția locală a beneficiarului (asigurată de către consiliile județene) este de 227.683 euro iar valoarea TVA rambursabilă de la bugetul de stat este de 2.162.995 euro.

Sursa: http://ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.