Toata lumea stie ca Cetatea Baniei, Craiova, este un oras cu traditie in fabricarea berii. Poate nu o traditie asa indelungata ca altele din Romania dar o fabrica de bere a existat de foarte mult timp in Craiova. Putin stiu insa faptul ca am avut, chiar in buricul orasului, foarte aproape de Km 0, o berarie traditionala, un local unde berea era servita proaspata si unde procesul de fermentare se facea chiar sub ochii tai, la fel cum se vede in imaginea alaturata.
Eram adolescent cand acest local s-a inchis, in locul lui aparand o banca si din pacate nu am apucat sa gust nici macar o data din “sucul” ce iesea din acele cazane dar am auzit povesti despre cat de gustoasa era berea de acolo. Imi pare rau ca astfel de locuri au disparut. Sau poate mai exista dar nu si in Craiova.
Berea, poate nu atat de mult ca vinul dar totusi mai mult decat alte bauturi, este o licoare cu traditie. In Germania exista berarii cu traditie ce se mosteneste din tata-n fiu, la fel cum sunt distileriile in Scotia sau podgoriile in Franta. Unde berea este facuta in primul rand cu sufletul si mai apoi cu gandul la profit. Unde traditia si gustul primeaza in fata altor factori.
Lucrurile nu sunt departe de adevar. Asa cum au aparut bauturi spirtoase facute din alcool pur si arome sintetice, exista si beri la PET cu preturi infime si calitate indoielnica. Putina bere se mai face dupa retete si metode traditionale, putine beri iti mai dau acea senzatie de “vechi da bun domn’le”.
Poate cea mai populara zona unde se putea si inca se poate savura o bere rece vara in Craiova este Parcul Romanescu. Pe vremea facultatii obisnuiam sa merg cu colegii in parc si sa discutam despre orice altceva mai putin despre scoala la o halba de bere. Vorbele parca erau mai dulci pe langa gustul amarui al berii si daca aveam bani si de-un mic lucrurile erau de-a dreptul divine. Abia mai tarziu am descoperit gustul unei beri brune bune si am fost surprins sa vad ca este o bere romaneasca. Era o Silva Dark. Si de atunci cam de fiecare data cand am avut posibilitatea si am reusit sa comand o bere neagra, am ales un Silva sau, mai rar, surata ei mai mare Irlandeza.
Traditia bautului de bere in Craiova insa are un viitor bun. De cativa ani este deschisa o berarie unde poti degusta cele mai felurite bauturi amarui nemtesti si autohtone iar de curand s-a deschis un bar ce serveste numai bere exotica, editii limitate, din import sau chiar autohtone. Mi s-a parut o idee excelenta. Asadar Craiova a avut, are si va avea traditie, daca nu in fabricarea berii, macar in bautul acesteia. Foto: Dragos Asaftei