Cursuri gratuite de pregătire profesională pentru bălşeni

Cursuri gratuite de pregătire profesională pentru bălşeni

447
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Acestea sunt finanţate prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane şi au drept scop facilitarea accesului pe piaţa muncii persoanelor care nu au o ocupaţie. În urma participării la cursurile gratuite, bălşenii vor da un test în urma căruia vor primi diplome care le vor atesta calificarea ca operatori PC.

Avantaje: gratuitate, logistică şi atestare profesională

Până acum, grupa de bălşeni care participă la cursuri numără 14 persoane, în general tineri care nu au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Aceştia vor efectua o sută de ore de pregătire în cadrul laboratorului de informatică al Liceului Teoretic „Petre Pandrea”, în urma cărora vor susţine un examen. În cazul promovării, vor beneficia de diplome de atestare profesională ca operatori PC, recunoscute pe piaţa muncii din Uniunea Europeană.


„Acest proiect îi priveşte în mod special pe cei care sunt inactivi şi care au întâmpinat dificultăţi în găsirea unui loc de muncă. Noi îi sprijinim să îşi obţină un atestat de calificare, aici beneficiază atât de gratuitate, de întreaga logistică necesară – profesori şi sisteme de operare, dar şi de diploma pe care o vor obţine în urma cursurilor, care va reprezenta o bilă albă în CV-ul fiecăruia”,
declară Marian Anghel, unul dintre cei implicaţi în buna funcţionare a proiectului din Balş.

Atuul proiectului, rata şomajului din Olt

Unul dintre scopurile proiectului este acela de a diminua rata şomajului în Olt. În judeţul nostru, în februarie 2012, erau înregistraţi 7.711şomeri neindemnizaţi.

 

„Obstacolele identificate în procesul de angajare a persoanelor inactive sunt numeroase. Printre acestea se numără şi accesibilitatea redusă la mediul informaţional, adaptarea rezonabilă a locului de muncă aproape inexistentă, lipsa informaţiilor privind oportunităţile de angajare, lipsa de cunoaştere a angajatorilor privind facilităţile fiscale, teama că adaptarea locului de muncă implică nişte costuri mari, automarginalizarea. Impactul negativ al acestor obstacole este accentuat în acest moment de contextul nefavorabil al crizei economice profunde care determină, odată în plus, scăderea drastică a şanselor de angajare a persoanelor inactive, în comparaţie cu şomerii noi care şi-au pierdut locul de muncă de curând şi creşterea gradului de sărăcie, excluziune şi marginalizare socială. În scopul diminuării acestor bariere, proiectul nostru propune o abordare complexă a soluţiilor oferite de integrarea economică pentru angajarea acestor persoane. A fost creat un punct de documentare în acest sens”, declară consilierul juridic Ionuţ Fumureanu, reprezentant al Federaţiei Agricultorilor „Fermierul”.

Cursurile care au loc la Liceul Teoretic din Balş au fost demarate la data de 27 februarie, iar examenul final va avea loc pe 2 aprilie.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.