„Poți alege să schimbi ceva din ce se întâmplă în jurul tău...

„Poți alege să schimbi ceva din ce se întâmplă în jurul tău sau poți fi fatalist”

414
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Florin Mojoiu este unul dintre oamenii cu dizabilități, care a participat la sesiunea despre dezvoltarea personalităţii din Centrul „Sfânta Ecaterina”, al Asociaţiei Vasiliada. Are 37 de ani și când a ajuns pe lume, s-a descoperit că acesta suferea de maladia Little, o boală congenitală care afectează dezvoltarea neuro-psihică a individului.

Florin nu s-a lăsat intimidat de boala care i-a afectat  locomoția. Pentru deplasare, el folosește un cadru metalic, cu roţi, încercând de-a lungul vremii să trăiască o viață cât mai normală, fără sentimente de inferioritate. În CV-ul său putem citi despre premiile câștigate pentru activitățile desfășurate în cadrul ONG-urilor din ţară şi străinătate.

„Am o spasticitate accentuată, nişte impulsuri nervoase necontrolate care încordează muşchiul. La început mergeam foarte greu, târâş, orice aş fi făcut, mai devreme sau mai târziu trebuia să stau pe ceva, pe o bancă. Uneori este foarte greu să accepţi că ţi se pot restrânge perspectivele din cauze asupra cărora nu ai un control”, povesteşte Florin, care a suferit șapte operații de-a lungul vremii.

Mai întâi a trebuit să înțeleagă și să accepte ceea i se întâmplă, pentru a căpăta ambiție și încredere că poate munci pentru el, dar și pentru alții.

 A avut un parcurs impresionant

După ce a absolvit Grupul Şcolar „Anghel Saligny”, s-a implicat în activitățile ONG-urilor, prin care a încercat să le insufle și copiilor din diverse organizații, virtuți ca solidaritatea sau moralitatea. „Sunt implicat în domeniul ONG-ului de la 18 ani. Întotdeauna, în viaţă fiecare om are posibiltatea să aleagă. Poţi să alegi să fii activ sau pasiv, să schimbi ceva din ce se întâmplă în jurul tău sau să fii fatalist, să crezi că nimic nu se poate schimba”, afirmă Florin.

A lucrat cu tineri de etnie rromă, iar printre organizațiile la care a activat se numără: „Romano Euro Drom” (Drumul european al rromilor), „The seashores trust” (Ţărmurile mării) și „Inimi puternice”. Au urmat articole în reviste precum „Cetatea creştină”, „Hristos în lumea tăcerii” sau „Ecce homo”. De asemenea, cunoaște patru limbi străine: engleză, franceză, italiană și sârbo-croată și a absolvit Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Craiova.

„Vreau să fac cu ceilalţi ce am făcut şi pentru mine, să îi ajut să se dezvolte personal. Voi încerca tot timpul să mă implic în proiecte, să le fiu de folos semenilor”, a mai adăugat Florin Mojoiu.

Diana Zamfir

 



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.