Din iunie, medicii vor „scrie“ reţete electronice. Poate ar fi nevoie de...

Din iunie, medicii vor „scrie“ reţete electronice. Poate ar fi nevoie de un proiect-pilot, spun farmaciştii

737
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Medicii români vor trece din iunie la prescripţia electronică, adică la completarea electronică a reţetelor care vor fi vizibile în sistemul informatic al farmaciilor, renunţându-se astfel la reţetele scrise de mână.

Trecerea la prescripţia electronică marchează o schimbare profundă în sistemul de sănătate care în România se bazează aproape în totalitate pe “hârtii scrise de mână”. Prescripţia electronică va lega 50.000 de medici cu aproximativ 6.000 de farmacii.

“Medicii vor avea la dispoziţie un program în care vor avea acces la tipare prestabilite de reţete. Completarea acestor tipare este asistată, cu alte cuvinte medicii vor avea acces la baze de date complexe cu medicamente şi substanţe, din care îşi vor putea selecta recomandările în funcţie de diagnostic. Sistemul dă medicului posibilitatea de a le valida, în raport cu mai mulţi indicatori farmaceutici. Aceste reţete sunt apoi salvate în sistem”, a spus Gabriel Voicilă, country manager enterprise services al HP România.

Traseul se închide în momentul în care pacientul se duce la farmacie pentru a-şi lua medicamentele prescrise, iar farmacistul identifică asiguratul în sistem şi are acces la reţeta prescrisă de medic, a mai spus Gabriel Voicilă.

Un contract de 10 mil. euro

HP România furnizează Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) soluţia IT pentru realizarea sistemului de prescripţie electronică, în urma unui contract de 44,99 mil. lei, inclusiv TVA (10,3 mil. euro). Prescripţia electronică face parte dintr-un proces mai amplu de informatizare a sistemului de sănătate, proces demarat în urmă cu mai bine de zece ani.

Informatizarea în acest domeniu include mai multe proiecte precum implementarea sistemului informatic unic integrat (SIUI), cardul de sănătate, prescripţia electronică şi dosarul electronic al pacientului.

SIUI este funcţional de la finalul anului 2010 şi este practic baza de date cu care lucrează medicii. Odată cu implementarea SIUI, orice medic de familie se poate conecta la această bază de date prin intermediul unui soft de pe calculator, care îi oferă informaţii actualizate despre numărul pacienţilor de pe lista sa, dacă pacientul este salariat sau nu, iar prin completarea serviciilor pe care le prestează informaţiile ajung în acelaşi timp la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, dar şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea au existat mai multe plângeri cu privire la modul greoi în care funcţionează, iar la numai o lună de la lansare a picat.

Următoarea etapă în informatizare ar fi trebuit să fie cardul, adică buletinul pacientului în raport cu medicul, însă acest proiect nu este încă finalizat.

Potrivit lui Lucian Duţă, preşedintele CNAS, citat de Mediafax, cardul electronic va fi distribuit din luna august. Imprimeria Naţională, instituţia care se ocupă cu realizarea acestuia, spunea pentru ZF că producerea ar putea începe la finalul lunii martie-începutul lunii aprilie.

“În momentul în care va deveni operaţional, sistemul de e-prescriere va putea fi utilizat fără a fi nevoie de vreun card. Odată cu implementarea e-cardului, acesta ar putea fi folosit împreună cu sistemul de e-prescriere”, a mai spus Gabriel Voicilă.

Ce spun reprezentanţii farmaciilor

Reprezentanţii lanţurilor de farmacii spun că introducerea prescripţiei elecronice este o idee bună şi că este în linie cu ceea ce se întâmplă “în secolul nostru”.

“Demersul este lăudabil, însă nu ştiu dacă deadline-ul este realist”, spune Ovidiu Wencz, directorul general al farmaciilor Dona, o reţea cu un rulaj de 170 mil. euro în 2011 când ajunsese la 212 farmacii.

El mai spune că poate ar fi bine să se înceapă cu un program-pilot în Bucureşti, care apoi să fie extins la nivelul întregii ţări după corectarea erorilor rezultate din operare.

 

 

Sursa: http://ponturidespre.ro



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.