Autorităţi locale şi reprezentanţi ai sectorului privat au pus bazele GAL-ului „Olt...

Autorităţi locale şi reprezentanţi ai sectorului privat au pus bazele GAL-ului „Olt Nord”

272
0
DISTRIBUIȚI
1 Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 SteleVoteaza

Iniţiativa autorităţilor publice locale din Olt de a accesa fonduri europene nerambursabile în cadrul PNDR – Axa LEADER a înregistrat o nouă etapă vineri, când a avut loc întâlnirea a 46 de parteneri din cadrul Grupului de Acţiune Locală „Olt Nord”. La întâlnire au participat reprezentanţii celor 17 primării care formează această structură: Bărăşti, Coloneşti, Cungrea, Dobroteasa, Făgeţelu, Grădinari, Leleasca, Oporelu, Poboru, Sâmbureşti, Spineni, Tătuleşti, Teslui, Topana, Verguleasa, Vitomireşti, Vultureşti, precum şi 29 de reprezentanţi ai sectorului privat din teritoriul vizat de GAL.

Două GAL-uri existente în Olt

Acţiunea derulată la sfârşitul săptămânii trecute, în sala de şedinţe a CJ Olt, face parte din ciclul întâlnirilor de consultare a partenerilor din teritoriul acoperit de GAL, iar temele principale abordate au făcut referire la stabilirea principalelor acţiuni ce urmează a se desfăşura pentru finalizarea dosarului de candidatură, şi formalizarea şi structurarea propunerilor de măsuri în cadrul strategiei. De asemenea, participanţii au adresat întrebări reprezentantului Autorităţii de Management a PNDR la nivelul Oltului, Constantin Arventie, despre măsuri ce pot fi adaptate acţiunilor prevăzute, dar şi reprezentanţilor celor două GAL-uri existente în Olt – GAL Vedea-Găvana-Burdea, al cărui coordonator este primarul din Ghimpeţeni, Constantin Ciobanu, şi Grupul Local Prietenii Pescarilor, reprezentat de Daniel Şarpe.

„GAL Vedea-Găvana-Burdea cuprinde 70 de parteneri, dintre care 26 primării, care au o populaţie de 48.000 locuitori. În prezent suntem în stadiul de a începe prima sesiune de proiecte. Măsurile care se pot accesa sunt aproape toate din cadrul PNDR. Valoarea proiectelor noastre este de 2,85 milioane euro, însă problema este că încă nu am găsit partea de susţinere, care să ne garanteze funcţionarea activităţii”, le-a spus primarul din Ghimpeţeni colegilor parteneri în cadrul GAL „Olt Nord”.

Primarii olteni, receptivi la constituirea unei structuri prin care să atragă fonduri

Pentru că individual ar fi mai dificil de obţinut fonduri europene pentru investiţii, primarii prezenţi la întâlnire au susţinut că făcând parte dintr-un grup lucrurile s-ar simplifica. Edilii doresc să investească în infrastructură, dar, cel mai probabil investiţiile vor fi decise în colaborare cu partenerii din sectorul privat.

 

„Avem nevoie de investiţii în agricultură, pentru depozitarea şi desfacerea produselor, pentru infrastructura rutieră, dar şi pentru reînvierea meşteşugurilor pierdute, cum ar fi cizmăria, ceasornicăria. Pe investiţii în infrastructură am depus proiecte, dar nu s-au aprobat. În agricultură ar vrea mulţi să investească, dar nu au bani, iar în felul acesta, dacă le pui la dispoziţie un tractor şi un depozit de cereale, e altceva”, ne-a declarat Iulian Bărăscu, primarul comunei Poboru, unul dintre partenerii noii structuri.

Alături de GAL „Olt Nord”, alte şase grupuri din judeţ sunt în stadiul de constituire. Aceste acţiuni vor continua după calendarul fiecărui parteneriat până la 20 aprilie, data limită pentru depunerea dosarelor de candidatură.



Spune-ti parerea

Pentru a putea lasa comentarii logheaza-te cu contul CraiovaForum folosind formularul din partea dreapta sau Inregistreaza-te daca nu ai cont.